Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Η Γαλλία Απαγορεύει το Αμερικανικό LNG (Μάιος 2016)

Η Γαλλίδα Υπουργός Ενέργειας Segolene Royal αναζητά νομικούς τρόπους να απαγορεύσει την εισαγωγή Αμερικανικού LNG, επειδή προέρχεται από σχιστόλιθο (fracking) και είναι πιο επιβαρυντικό για το περιβάλλον. Στην Γαλλία δεν επιτρέπεται το fracking.

Πιο πιθανό φαίνεται να το κάνουν αυτό οι Γάλλοι για να ευνοήσουν τις εισαγωγές τους LNG από την Αλγερία και το Κατάρ, παρά για να ευνοήσουν την Ρωσία. Δεν νομίζω πάντως να τους ενδιαφέρει τι συμβαίνει με το περιβάλλον στις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω γιατί το κάνουν. Μέχρι στιγμής για φυσικό αέριο οι Γάλλοι βασίζονται κυρίως στην Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ρωσία.Αλλά λόγω της κάμψης που αναμένεται τα επόμενα χρόνια στην Ολλανδική και Νορβηγική παραγωγή, οι Γάλλοι θα πρέπει να βρούνε μία άλλη λύση. Αυτή η λύση για την Ευρώπη είναι ή Ρωσία, ή Κατάρ, ή Αλγερία, ή ένας συνδυασμός. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι μία λύση, αλλά δεν φαίνεται να είναι αυτή που ενδιαφέρει την Υπουργό Ενέργειας της παρούσας κυβέρνησης. Δεν νομίζω ότι και ο Ομπάμα έχει καμία πρεμούρα.

Αλλά δεν έχει λογική να απαγορεύσεις τις Αμερικανικές εισαγωγές, γιατί θα λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για να έχεις χαμηλότερες τιμές από τις άλλες χώρες. Αν τις απαγορεύσεις οι υπόλοιπες χώρες θα γνωρίζουν ότι δεν έχεις αυτήν την επιλογή.

France studying possible ban on import of U.S. Shale gas – minister”, Μάιος 2016

France Energy Security 2014”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου