Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

Προς μία Συμμαχία Ρωσίας-ISIS?

Μεγάλες συγκρούσεις ανάμεσα στους Κούρδους της Συρίας, και αυτού που στην Συρία ονομάζουμε Free Syrian Army, και χαρακτηρίζουμε μετριοπαθείς Σουνίτες Ισλαμιστές μαχητές. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν Σουνίτες Ισλαμιστές μαχητές στην Συρία και το Ιράκ που να είναι μετριοπαθείς. Όλοι συνεργάζονται, είτε έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, με την Αλ Κάιντα, τον ISIS, και πολλές άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. Όλοι αυτοί είναι Σουνίτες τρομοκράτες. Στην Συρία υπάρχουν μόνο Τζιχάντια, είτε τα Τζιχάντια αυτά είναι Σιιτικά, και υποστηρίζονται από το Ιράν και τον Άσαντ, είτε τα Τζιχάντια αυτά είναι Σουνιτικά, και υποστηρίζονται από τους Τούρκους και τους Άραβες.Όταν στον Δυτικό κόσμο λέμε “μετριοπαθείς” Σουνίτες Ισλαμιστές μαχητές στην Συρία, εννοούμε τις συμμορίες εκείνες που συνεργάζονται με χώρες που έχουν σχετικά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, πχ το Κατάρ. Δεν είναι ότι αυτοί οι Σουνίτες Ισλαμιστές είναι καλύτεροι από τους μαχητές του ISIS. Η διαφορά είναι στο πόσο εχθρικά βλέπουν την Δύση, γιατί όλοι αυτοί είναι τριτοκοσμικοί και μισούν την Δύση, που θεωρούν ότι τους κλέβει το πετρέλαιο τους.

Στον ISIS της Συρίας και του Ιράκ, τα ανώτατα στελέχη είναι οι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ Χουσέιν, στενού συμμάχου των Σοβιετικών, που έχουν πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, αφού επί χρόνια εκπαιδεύονταν από την KGB, οι οποίοι όμως τα τελευταία χρόνια συνεργάζονταν με την Τουρκία. Για παράδειγμα ο νούμερο 2 του ISIS, ο Abu Ali al Anbari, τον οποίο σκότωσαν οι Αμερικανοί τον Μάρτιο του 2016, ήταν στρατηγός του Σαντάμ Χουσέιν. O Abu Muslim al-Turkmani, που είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα στελεχών του ISIS, είναι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Σαντάμ Χουσέιν. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν συνεργαστεί στενά με την KGB στο παρελθόν, και έχουν υποστηρίξει πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Αυτούς τους ανθρώπους, την Σουνιτική μειοψηφία του Ιράκ, τους ανέτρεψαν οι Αμερικανοί το 2003, και έφεραν στην εξουσία την Σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ, και ενίσχυσαν και τους Κούρδους του Ιράκ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι επικεφαλείς του ISIS στην Συρία και το Ιράκ, και θα μπορούσαν να έχουν άριστες σχέσεις με την Ρωσία, αν δεν είχαν συνεργαστεί με την Τουρκία, και αν δεν προωθούσαν τον Σουνιτικό αγωγό φυσικού αερίου Κατάρ-Τουρκίας.

Να θυμίσω ότι οι Αμερικανοί, μέχρι που τα έσπασαν οι Ρώσοι με τους Τούρκους, κατηγορούσαν τους Ρώσους ότι δεν χτυπούσαν τον ISIS, και ήταν αλήθεια αυτό, γιατί οι Ρώσοι χτυπούσαν τον Free Syrian Army κυρίως, που είναι οι “μετριοπαθείς” υποτίθεται Σουνίτες Ισλαμιστές της Συρίας, που στην πραγματικότητα δεν είναι μετριοπαθείς, απλά υποστηρίζονται από Αραβικές χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν σχετικά καλές σχέσεις, πχ το Κατάρ.

Οι Ρώσοι δεν χτυπούσαν τον ISIS και λόγω των σχέσεων που είχαν από το παρελθόν με τα κορυφαία στελέχη του, τα οποία οι ίδιοι είχαν εκπαιδεύσει, αλλά και γιατί τα είχαν καλά με τους Τούρκους, με τους οποίοςυ προωθούσαν τον Turk Stream, μέχρι που οι Τούρκοι έριξαν το Ρωσικό αεροσκάφος. Έτσι οι Ρώσοι χτυπούσαν κυρίως τον Free Syrian Army, στον οποίο η επιρροή των Αράβων του Κόλπου ήταν μεγαλύτερη, και λόγω της κόντρας Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας, οι επιθέσεις της Ρωσίας στον Free Syrian Army δεν δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Προφανώς οι Ρώσοι ήξεραν ποιες συμμορίες δεν θα ενοχλούσε τους Τούρκους να χτυπήσουν.

Πρόσφατα η Τουρκία τα βρήκε με την Σαουδική Αραβία, και άλλαξε και στάση απέναντι στον ISIS. Αν οι Τούρκοι συνεργαστούν με τους Σαουδάραβες, που επίσης είχαν πολύ εχθρικές σχέσεις με τον Σαντάμ Χουσέιν και τους ανθρώπους του, άσχετα αν τους προτιμούσαν από τους Ιρανούς, μπορεί να δούμε το παράδοξο να υποστηρίζουν οι Ρώσοι τον ISIS εναντίον της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Δεν ξέρω πόσο συμφέρει τους Σουνίτες του ISIS να συνεργαστούν με την Ρωσία εναντίον της Τουρκίας, αλλά αν η Τουρκία τους χτυπήσει ίσως να μην έχουν και άλλοι επιλογή αφού οι Ιρανοί επίσης τους κυνηγάνε άγρια. Αν βέβαια οι Ρώσοι στηρίξουν τον ISIS θα έχουν πρόβλημα με τους Ιρανούς, αλλά δεν θα είναι το πρώτο πρόβλημα Ρωσίας-Ιράν.

Μπορεί όμως η Τουρκία πραγματικά να χτυπήσει τον ISIS? Η Τουρκία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, είχε καλές σχέσεις με τον Σαντάμ, και αγόραζε πετρέλαιο, και μαζί κυνηγούσαν τους Κούρδους. Να θυμίσω ότι οι Τούρκοι, όπως και οι Άραβες του Κόλπου, είχαν γίνει έξω φρενών όταν οι Αμερικανοί ανέτρεψαν τον Σαντάμ.

Το μεγάλο όφελος που θα έχει η Τουρκία, τώρα που τα βρήκε με τους Σαουδάραβες, από το να χτυπήσει τον ISIS μαζί με τις ΗΠΑ, θα είναι ότι θα μειωθεί η σημασία των Κούρδων της Συρίας, γιατί οι ΗΠΑ βασίζονται στους Κούρδους για να χτυπάνε τον ISIS. Οι Κούρδοι της Συρίας φέρνουν τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση, γιατί ναι μεν χτυπάνε τον ISIS στην Συρία, αλλά υποστηρίζονται και από την Ρωσία, και συνεργάζονται με τους Κούρδους της Τουρκίας (PKK), που κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, και μπλοκάρουν τους αγωγούς του Ιρακινού Κουρδιστάν προς την Τουρκία.

Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο, οι ΗΠΑ έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση με τις συγκρούσεις του Free Syrian Army με τους Κούρδους της Συρίας, γιατί πρόκειται για δύο συμμάχους των ΗΠΑ. Αν οι Τούρκοι όντως αποφασίσουν να χτυπήσουν με δύναμη τον ISIS, θα προκαλέσουν ρωγμές στην συμμαχία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας, αλλά θα χαρίσουν τον ISIS στην Ρωσία. Αλλά ίσως κερδίσουν μεγαλύτερη υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Να θυμίσω επίσης, ότι ο πρώην επικεφαλής της CIA, ο Στρατηγός Petreaus, έλεγε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με τα μετριοπαθή στοιχεία της Al Qaeda στην Συρία εναντίον του ISIS. Δεν υπάρχουν μετριοπαθή στοιχεία της Al Qaeda. Ο Petreaus εννοούσε με τις συμμορίες της Αλ Κάιντα που αυτή την στιγμή συνεργάζονται (πληρώνονται) από το Κατάρ, τον Σαουδάραβα Βασιλιά, και άλλες χώρες που έχουν σχετικά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Γιατί όπως έχω πει πολλές φορές η Αλ Κάιντα είναι ένα άθροισμα Σουνιτικών συμμοριών, οι οποίες δρούν σε πολλές χώρες, και υποστηρίζονται από πολλές χώρες. Σε μία συμμορία που σήμερα έχει επιρροή το Κατάρ μπορεί αύριο να έχει επιρροή το Πακιστάν κ.ο.κ.

Αλλά είναι πραγματικά απίστευτο το πόκερ που παίζεται στην Συρία. Το κακό είναι ότι είναι τόσο αντικρουόμενα τα συμφέροντα που είναι πολύ δύσκολο να τα ταιριάξεις όλα.
“There's a 'secondary conflict' brewing in northern Syria that 'could easily spin out of control”, Μάιος 2016
1η Παράγραφος
Two Syrian Kurds were shot dead by a former member of the Free Syrian Army (FSA) last weekend, in what the executioner said was a response to an incident last monthin which the Kurdish People's Protection Units (YPG) killed around 50 FSA fighters and transported them back to Kurdish territory in an open-top trailer.


“Former CIA Director Petraeus Urging Cooperation with Al-Qaeda Against ISIS”, Σεπτέμβριος 2015
1η, 2η , 3η Παράγραφος
Former CIA director and retired Army general David Petraeus is suggesting America should team up with al-Qaeda to fight the Islamic State in Iraq and Syria.
That is the word from sources who relayed Petraeus’ advice to the Daily Beast. To be more specific, Petraeus has been “quietly urging U.S. officials to consider using so-called moderate members of al Qaeda’s Nusra Front to fight ISIS in Syria.”
Petraeus’ idea may not be strategically foolish or indefensible. It is a variation on the old “enemy of my enemy is my friend” play, a tactic the Daily Beast likens to Petraeus urging cooperation with some rather unsavory Sunni militias in Iraq to fight al-Qaeda elements of the insurgency. The idea is that some members of the Nusra Front might be sufficiently distant from “core al-Qaeda” and the heirs to Osama bin Laden’s bloody throne to make useful American proxies against the far greater menace of ISIS.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου