Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Πούτιν-ISIS-Πετρέλαιο

Έχει γραφτεί εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι ο ISIS πουλούσε πετρέλαιο εκτός από την Τουρκία και στο καθεστώς Άσαντ στην Συρία. Αυτό δεν ήταν περίεργο, αφού ένα μέρος του πετρελαίου, του αερίου, και κυρίως των δικτύων της Συρίας και του Ιράκ, ελέγχονται από τον ISIS.

Και ο ISIS ήθελε τα χρήματα, και ο Άσαντ  ήθελε το πετρέλαιο. Το αν ο ISIS θα κερδίσει, ή το αν η Συρία θα κερδίσει, μόνο με το από που θα αγοράσει πετρέλαιο ο Άσαντ δεν έχει να κάνει.

Ιδανικός πωλητής για τον Άσαντ ο ISIS, ιδανικός αγοραστής για το πετρέλαιο του ISIS ο Άσαντ και η Τουρκία, αφού όλοι οι υπόλοιποι στην γειτονιά έχουν πετρέλαιο. Δεν θα μου έκανε εντύπωση να έχουν πάρει και οι Ισραηλινοί και οι Ιορδανοί πετρέλαιο του ISIS, που είναι οι άλλες χώρες χωρίς πετρέλαιο στην γειτονιά. Προφανώς οι τιμές του ISIS θα είναι πολύ χαμηλότερος από οτιδήποτε κυκλοφορεί στην πιάτσα.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως δεν είναι ότι αγόραζε ο Άσαντ πετρέλαιο του ISIS, αλλά ότι διαμεσολαβητής ήταν ένας Σύρος μεγαλοεπιχειρηματίας, που έχει και Ρώσικο διαβατήριο, και είναι πολύ κοντά σε ολιγάρχες που είναι στον κύκλο του Πούτιν. Ο ίδιος δηλώνει ότι το έκανε για να μην πέσει στο σκοτάδι η χώρα του, αφού δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ούτε ότι ο κύκλος του Πούτιν είναι μπλεγμένος σε αυτή την ιστορία είναι περίεργο. Την στιγμή που γίνεται αυτή η δουλειά θα ήταν δύσκολο να μην παίρνουν κάτι και οι Ρώσοι το κατίτις τους, την στιγμή που πληρώνουν τα κέρατα τους στην Συρία. Το ανάποδο δηλαδή θα ήταν το περίεργο.

“An Energy Mogul Becomes Entangled With Islamic State”, Μάιος 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου