Σάββατο, 7 Μαΐου 2016

Τουρκία-ISIS (Μάιος 2016)

Ενδιαφέρον άρθρο της Al Monitor. Το άρθρο αναρωτιέται γιατί η Τουρκία αλλάζει σταδιακά στρατηγική απέναντι στον ISIS, έχοντας κάνει το 2015 πολλές συλλήψεις μελών του ISIS, και πρόσφατα κλιμακώνοντας τις επιθέσεις τις εναντίον του ISIS. Το άρθρο αναφέρει τα χτυπήματα του ISIS στην Τουρκία, και ουσιαστικά παρουσιάζει την αντίδραση της Τουρκίας ως μία απάντηση σε αυτά τα χτυπήματα.


Νομίζω ότι αυτό δεν απαντάει στην ουσία της ερώτησης, γιατί παραμένει το ερώτημα γιατί ο ISIS να θέλει να δυσαρεστεί την Τουρκία, που μέχρι πρόσφατα αγόραζε το πετρέλαιο του, και τον ενίσχυε και με διάφορους άλλους τρόπους.

Τέσσερις εξηγήσεις μπορώ να σκεφτώ.

Η μία είναι ότι οι Τούρκοι ελπίζουν ότι αν βοηθήσουν τους Αμερικανούς εναντίον του ISIS, και βοηθήσουν πιο μετριοπαθή στοιχεία στην Σουνιτική Συρία, οι Αμερικανοί θα έχουν την πολυτέλεια να μειώσουν την στήριξη τους στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι συνεργάζονται με τους Κούρδους της Τουρκίας.

Σημειώστε ότι πολλά από τα ηγετικά στελέχη του ISIS στην Συρία προέρχονται από το Ιράκ, και είναι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ Χουσέιν, γιατί η Σουνιτική μειοψηφία του Ιράκ κυβερνούσε, και ήταν οι Σουνίτες που κατείχαν τα υψηλά αξιώματα στο Ιράκ, ενώ στην Συρία κυβερνούσαν οι Αλαουίτες. Οι Σουνίτες της Συρίας αποκλείεται να έχουν την εκπαίδευση που είχαν οι Σουνίτες του Ιράκ. Στα υψηλά αξιώματα της Συρίας θα ήταν σίγουρα οι άνθρωποι του Άσαντ.

Οι Σουνίτες του Ιράκ, οι άνθρωποι του Σαντάμ δηλαδή, είχαν βαθύ μίσος για τις ΗΠΑ, και τώρα έχουν ακόμη μεγαλύτερο μίσος, αφού οι ΗΠΑ τους ανέτρεψαν και έφεραν στην εξουσία την Σιιτική πλειοψηφία. Αν λοιπόν οι ΗΠΑ πάψουν να φοβούνται ότι στην Σουνιτική Συρία θα δημιουργηθεί γι’αυτούς ένα νέο Αφγανιστάν, όντως θα μπορούν να μειώσουν την στήριξη τους στους Κούρδους, χωρίς φαντάζομαι ποτέ να τους εγκαταλείψουν.

Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι μετά τον θάνατο του Σαουδάραβα Βασιλιά Abdullah, και την άνοδο του Βασιλιά Salman τον Ιανουάριο του 2015, οι σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας βελτιώθηκαν πάρα πολύ, και οι δύο χώρες θεωρούνται αυτή την στιγμή σύμμαχοι. Άρα δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει στην Συρία και ο ενδο-Σουνιτικός πόλεμος, εκτός από τον Σουνιτο-Σιιτικό πόλεμο.

Μέχρι το 2014 οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες υποστήριζαν διαφορετικές ομάδες, και οι Σουνίτες εκτός από το να πολεμάνε τους Σιίτες και τους Ρώσους, είχαν να πολεμάνε και μεταξύ τους. Τώρα λογικά μπορούν να συγχρονίσουν τις δυνάμεις τους στην Συρία, και ίσως η Τουρκία να μην χρειάζεται πλέον τόσο πολύ τον ISIS.

Η τρίτη εξήγηση είναι ότι όπως έλεγα τις προάλλες έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένας μικρός εμφύλιος στο εσωτερικό του Σιιτικού Ιράκ, και κάποιοι Σιίτες ζητάνε να τα βρούνε οι Σιίτες του Ιράκ με τους Σουνίτες του Ιράκ, και να διώξουν το Ιράν από το Ιράκ. Αν συμβεί αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή Σουνιτό-Σιιτικών αγωγών (Σιιτικό Ιράκ-Σουνιτικό Ιράκ-Σουνιτική Συρία-Τουρκία). Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει οι Σουνίτες της Συρίας και του Ιράκ που θα είναι στην εξουσία να είναι μετριοπαθή στοιχεία, και αυτή δεν είναι η περίπτωση του ISIS, που πλέον έχει βάψει τα χέρια του με πάρα πολύ Σιιτικό αίμα στην Συρία και το Ιράκ.

Η τέταρτη εξήγηση είναι ότι οι Τούρκοι θέλουν να ευχαριστήσουν τους Αμερικανούς, στους οποίους έχουν ψήσει το ψάρι στα χείλη. Οι Αμερικανοί είναι εξαγριωμένοι με τον Ερντογάν, τον οποίο βλέπουν να μετατρέπει την στρατηγική τους σύμμαχο Τουρκία σε μία πραγματική Ισλαμική Δημοκρατία.

Επίσης, αν τα βρούνε οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι στην Συρία, θα μπορούν μαζί να προωθήσουν τα Σουνιτικά ή τα Σουνιτο-Σιιτικά δίκτυα που πολεμάνε οι Ρώσοι, γιατί και οι Αμερικανοί τα θέλουν αυτά τα δίκτυα. Και μπορεί οι Αμερικανοί να μην μπορούν να διώξουν την Ρωσία από την Αλαουιτική Συρία, αλλά σίγουρα έχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στην Σουνιτική Συρία. Βέβαια αν οι ΗΠΑ στηρίξουν τους Τούρκους θα πρέπει να τα σπάσουν με το Ιράν. Δεν είναι τόσο απλό το πράγμα, αλλά τέλος πάντων θα έρθουν πιο κοντά οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι.

Αυτά μπορώ να σκεφτώ, και σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν μου περνάνε από το μυαλό αυτήν την στιγμή.

Βλέπε “Ο Εμφύλιος στο Εσωτερικό του Σιιτικού Ιράκ”.


“Why Turkey is finally getting serious about the Islamic State”, Μάιος 2006
http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/05/turkey-polarization-impairs-anti-isis-combat.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου