Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Η Γεωπολιτική της Eurovision - Ουκρανία

Η νίκη της Ουκρανίας στην Eurovision είχε έντονο γεωπολιτικό χρώμα, γιατί οι Ουκρανοί κατέβασαν ένα τραγούδι των Τατάρων της Κριμαίας. Οι Τάταροι της Κριμαίας είναι Τουρκογενείς Σουνίτες Μουσουλμάνοι, οι οποίο υποστηρίζονται από την Τουρκία και διώκονται από την Ρωσία. Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι Ρώσοι κομμουνιστές έδιωξαν από την Κριμαία 240 χιλιάδες Τατάρους, επειδή ήταν φυσικοί σύμμαχοι των Τούρκων. Βλέπε Financial Times "Political Ukraine song wins Eurovision", Μάιος 2016.

Μέχρι η Τουρκία και η Ρωσία να τα σπάσουν, η Τουρκία είχε πάει κόντρα στις ΗΠΑ και είχε παραμείνει σιωπηλή στο θέμα της Κριμαίας και των Τατάρων της Κριμαίας. Οι Τάταροι της Κριμαίας ήταν πάρα πολύ δυσαρεστημένοι με την Τουρκία, την οποία κατηγορούσαν ότι υποστηρίζει τους Συρίους και τους Παλαιστινίους αλλά ξεχνάει τους Τάταρους της Κριμαίας.

Οι Τάταροι προφανώς και είχαν δίκιο, γιατί η Κριμαία δεν είναι το ίδιο σημαντική με την Ανατολική Μεσόγειο για την ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, και η Τουρκία δεν ήθελε να ανοίξει άλλη μία πληγή στην σχέση της με την Ρωσία, με την οποία συζητούσε να κατασκευάσουν τον Turk Stream. Με τον Nord Stream 2 και τον Nord Stream ή τον South Stream, η Ρωσία φιλοδοξεί να αποκόψει τελείως την Ουκρανία από το Ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που θα στοιχίσει στην Ουκρανία 2 δις δολάρια ετησίως σε προμήθειες.
Προφανώς τώρα που οι δύο χώρες τα έσπασαν η Τουρκία θα υποστηρίξει πολύ πιο έντονα τους Τατάρους της Κριμαίας, των οποίων το μόνο τηλεοπτικό κανάλι έκλεισε ο Πουτιν.

Η Ελλάδα και η Κύπρος ψήφισαν χτες διπλωματικά, όπως και το Ισραήλ, δίνοντας πολύ υψηλές βαθμολογίες στην Ρωσία, αλλά επίσης ικανοποιητικές βαθμολογίες και στο Ταταρικό τραγούδι που κατέβασε η Ουκρανία, χαμηλότερες όμως από τις βαθμολογίες της Ρωσίας, ώστε να μείνει ικανοποιημένη η Ρωσία, αλλά να μείνει ικανοποιημένη και η Τουρκία, που πλέον συνεργάζεται με την Ουκρανία στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας, και προσπαθεί να δημιουργήσει έναν άξονα Ιράν-Αζερμπαϊτζάν-Ουκρανίας.

Η Ρωσία το έπαιξε υπεράνω και έδωσε πολύ μεγάλη βαθμολογία στο Ταταριό τραγούδι, και οι Ουκρανοί έγλειψαν τους Ρώσους δίνοντας στην Ρωσία πολύ υψηλή βαθμολογία όπως παραδοσιακά γινόταν ανάμεσα στις δύο χώρες. Προς Θεού δεν λέω ότι η γεωπολιτική εξηγεί εκατό τα εκατό την βαθμολογία της Eurovision, αλλά αν δείτε το άρθρο των Financial Times, θα συμφωνήσετε ότι υπάρχει έντονο γεωπολιτικό χρώμα. Αλλά ο διαγωνισμός έχει δεχθεί πάρα πολύ κριτική επειδή είναι περισσότερο γεωπολιτικός παρά μουσικός διαγωνισμός, και πολλές χώρες δεν ψηφίζουν γεωπολιτικά αν δείτε τις βαθμολογίες, και αυτό φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο στην περίπτωση της Ρωσίας και της Ουκρανίας που κράτησαν τα προσχήματα χθες. Η Τουρκία άλλωστε έχει αποχωρήσει το 2013 από τον διαγωνισμό καταγγέλοντας τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η ψηφοφορία, που είναι περισσότερο γεωπολιτικός παρά μουσικός. 

Τρέχουν και οι κομμουνιστές να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Τούρκων Ισλαμιστών με πιο διακριτικό τρόπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τον απατεώνα τον Τσακνή να δώσει με απευθείας ανάθεση το τραγούδι της Ελλάδας, ώστε να δημιουργηθεί το έκτρωμα που δημιουργήθηκε γγια το μεταναστευτικό, το Utopian Land. Το Utopian Land το δημιούργησαν οι κομμουνιστές για να δυσαρεστήσουν την Ευρώπη και να σνομπάρουν τον διαγωνισμό, αφού ήταν δεδομένο ότι αυτό το έκτρωμα θα αποκλειστεί από τον διαγωνισμό. Έτσι και οι αριστεροί έφαγαν, και την Eurovision σνόμπαραν. Ότι καλύτερο δηλαδή. Και χορτάτοι οι αριστεροί, και ιδεολόγοι, και μάγκες, και κόντρα στο κατεστημένο. Ο ορισμός του αριστερού.

Για το Ελληνικό έκτρωμα που αποκλείστηκε βλέπε το βίντεο κλιπ του Utopian Land.


H Ελληνική ψήφοςΗ Κυπριακή ΨήφοςΗ Ισραηλινή ΨήφοςΗ ψήφος του ΑζερμπαϊτζάνΠροσθέτω και ένα άρθρο της Deutsche Welle:

Οι Ουκρανοί έδωσαν το 12άρι τους στην Ρωσία στην Eurovision, και οι Ρώσοι έδωσαν το 10άρι τους στην Ουκρανία. Φαντάζομαι ένα χούι που έρχεται από το παρελθόν, οι Ουκρανοί κέρδισαν, και οι Ρώσοι είναι τώρα έξω φρενών. Το τραγούδι της Ουκρανίας με τίτλο "1944" αναφέρεται στην απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων Τατάρων της Κριμαίας το 1944 από τους Ρώσους κομμουνιστές, επειδή οι Τουρκογενείς Τάταροι θεωρούνται φυσικοί σύμμαχοι των Τούρκων.

Οι Ρώσοι θέλουν τώρα επανεξέταση της βαθμολογίας, απειλούν ότι δεν θα λάβουν μέρος στην Eurovision της Ουκρανίας του χρόνου, και λένε ότι το τραγούδι αυτό δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κατά τα άλλα οι ευγένειες τους μαράνανε και δώσανε ο ένας το 10άρι και ο άλλος το 12άρι.

“Russian officials bash Ukraine's 'political' Eurovision win”,
Μάιος 2016

Για το άρθρο των Financial Times βλέπε:
"Political Ukraine song wins Eurovision", Μάιος 2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου