Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Το Τριγωνικό Εμπόριο – Αλκοόλ

Όταν ψάχνοντας έναν δρόμο για να αποφύγουν τα μονοπώλια των Μουσουλμάνων στην Ανατολική Μεσόγειο, και να φτάσουν στην Ασία αποφεύγοντας τους φόρους και τις προμήθειες του Ισλαμικού Κόσμου, οι Ευρωπαίοι έπεσαν  πάνω στην Αμερική, αρχικά απογοητεύτηκαν. Σιγά σιγά κατάφεραν να μεταφέρουν το εμπόριο από την Μεσόγειο στον Ατλαντικό.

Όταν λέμε “τριγωνικό εμπόριο” εκείνη την εποχή, μιλάμε για την συνεργασία τριών περιοχών, που είναι αναγκασμένες να συλλειτουργούν για να παραχθούν τα προϊόντα που επιθυμούν.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε το τριγωνικό εμπόριο του αλκοόλ την εποχή της αποικιοκρατίας. Στην τροπική ζώνη της Καραϊβικής Θάλασσας υπήρχαν ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή ζάχαρης, και η ζήτηση για την ζάχαρη ήταν τεράστια, αλλά η καλλιέργεια της ζάχαρης απαιτούσε εργατικά χέρια που δεν υπήρχαν στην περιοχή. Τουλάχιστον δεν υπήρχαν αρκετά χέρια για να παραχθούν οι τεράστιες ποσότητες που απαιτούνταν για να καλυφθεί η ζήτηση.Οι Αμερικάνοι είχαν την τεχνογνωσία να κατασκευάζουν αλκοόλ, αρκεί να είχαν ζάχαρη και μελάσα, και οι κάτοικοι της Καραϊβικής είχαν ιδανικές συνθήκες για να καλλιεργήσουν ζάχαρη, αρκεί να είχαν εργατικά χέρια. Οι Αφρικανοί επίσης είχαν άφθονα εργατικά χέρια, από τους ομήρους που έπιαναν από άλλες Αφρικανικές φυλές, και ήθελαν το αλκοόλ που έφτιαχναν οι Αμερικανοί. Όταν λέω Αμερική μιλάω για τις αποικίες της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας στην Αμερική. Δεν μιλάω για ΗΠΑ, αφού οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν πολύ αργότερα. Στην Αφρική βλέπετε ότι μιλάμε κυρίως για την περιοχή κάτω από την Σαχάρα.

Οι Αμερικανοί (Άγγλοι, Γάλλοι, Ισπανοί, Πορτογάλοι κλπ) έστελναν ρούμι και αλκοόλ στους Αφρικανούς, οι Αφρικανοί έδιναν για αντάλλαγμα δούλους στους Αμερικανούς, οι Αμερικανοί έδιναν τους δούλους στους κατοίκους της Καραϊβικής, και οι κάτοικοι της Καραϊβικής τους έδιναν σε αντάλλαγμα ζάχαρη, και στην συνέχεια χρησιμοποιούσαν τους δούλους για να αυξήσουν την παραγωγή ζάχαρης, που εκείνη την εποχή ήταν ο άσπρος χρυσός και μπορούσες να την ανταλλάξεις με οτιδήποτε. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα του τριγωνικού εμπορίου εκείνης της εποχής.

Θα σκεφτεί κάποιος ότι ήταν πολύ άδικο να δίνουν οι Αφρικανοί τους δούλους για να παίρνουν αλκοόλ από την Αμερική. Αυτό είναι πολύ σωστό, αλλά σκεφτείτε ότι οι Αφρικανοί ήταν ανθρωποφάγοι, και οι όμηροι που έπιαναν από άλλες φυλές κατέληγαν είτε δούλοι, είτε στο πιάτο τους. Άρα οι δούλοι της Καραϊβικής ήταν όσο και αν ακούγεται περίεργο τυχεροί, με την έννοια ότι αν είχαν μείνει στην Αφρική θα ήταν είτε δούλοι, είτε θα είχαν καταλήξει να είναι μεζέδες, ενώ στην Καραϊβική δούλευαν την γη πολύ σκληρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου