Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

Ο Πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας για τις Τιμές του Φυσικού Αερίου

Πολύ ωραίο άρθρο του Foreign Affairs για τον πόλεμο για τις τιμές του φυσικού αερίου που υποστηρίζουν πολλοί ότι θα ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, αφού τον Απρίλιο του 2016 οι ΗΠΑ έστειλαν το πρώτο φορτίο LNG στην Ευρώπη. Το άρθρο γράφει ότι πολλοί πιστεύουν ότι η αποστολή του Αμερικανικού LNG θα αναγκάσει τους Ρώσους να μειώσουν τις τιμές του δικού τους φυσικού αερίου, αλλά και ότι θα μειώσει την γεωπολιτική ισχύ της Ρωσίας στην ΕΕ, αφού θα μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από το Ρωσικό αέριο.

Το άρθρο γράφει ότι η Ευρώπη, μαζί με την Τουρκία, καταναλώνουν ετησίως 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (2015), και η Ρωσία καλύπτει τα 120 δις κυβικά μέτρα περίπου (2015), και εισπράττει περίπου 42 δις ετησίως (2015).

Το άρθρο γράφει ότι ο υποτιθέμενος πόλεμος τιμών και η μείωση της γεωπολιτικής εξάρτησης είναι υπεραπλούστευσεις, γιατί το μάξιμουμ που θα μπορούν να εξάγουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη, και αυτό αν το επιτρέπουν οι τιμές φυσικά, θα είναι περίπου 80 δις κυβικά μέτρα ετησίως. Η Ευρωπαϊκή όμως παραγωγή (Αγγλία, Ολλανδία, Νορβηγία) μειώνεται κατά 10 δις κυβικά μέτρα ετησίως, άρα οι ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εισαγωγές αερίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Άρα, γράφει το άρθρο, ακόμη και αν ένα μέρος των 80 δις κυβ μέτρων φυσικού αερίου που θεωρητικά μπορεί να έρθει στην Ευρώπη, αν όντως έρθει, θα πάει για να καλύψει την μειωμένη παραγωγή της ΕΕ.

Το Foreign Affairs γράφει ότι η Νορβηγία και η Αλγερία, που είναι ο δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης, είναι οι χώρες που θα θιγούν περισσότερο από το Αμερικανικό LNG, γιατί το Αμερικανικό LNG θα φτάσει στα παράλια της Δυτικής Ευρώπης, και εκεί η Νορβηγία και η Αλγερία έχουν σημαντικότερη παρουσία από την Ρωσία. Από εκεί, γράφει το άρθρο, δεν θα είναι εύκολο, και θα αυξάνει και το κόστος, η διαδρομή του Αμερικανικού LNG προς το εσωτερικό της ΕΕ, ώστε να φτάσει στις περιοχές που κυριαρχεί το Ρωσικό αέριο.

ΧάρτηςΚανείς δεν γράφει για πόλεμο του Αμερικανικού LNG με την αέριο της Αλγερίας και το αέριο της Νορβηγίας, που είναι αυτά που κυρίως θα θιγούν από το Αμερικανικό LNG, αλλά αντιθέτως όλοι μιλάνε για πόλεμο τιμών ανάμεσα στο Αμερικανικό LNG και το Ρωσικό αέριο.

Επίσης, γράφει το άρθρο, η Ευρώπη είχε έτσι κι αλλιώς πρόσβαση σε LNG, αφού υπάρχει το Κατάρ, και το Κατάρ έχει αυξήσει τις εξαγωγές του προς την Ευρώπη. Άρα το LNG του Κατάρ μπορεί να θιγεί περισσότερο από το LNG των ΗΠΑ. Να θυμίσω ότι το Κατάρ και το Ιράν στήριξαν με πάθος τον αριστερό Εβραίο απατεώνα Benrie Sanders, που λέει ότι θα καταργήσει την παραγωγή Αμερικανικού φυσικού αερίου από σχιστόλιθο (fracking). Βλέπε “Ο Bernie Sanders, το Κατάρ, και οι Αμερικανικές Εταιρείες Ενέργειας”.

Να πω επίσης ότι βλέπουμε πόσο έχει περιπλέξει τις σχέσεις των ΗΠΑ και του Μουσουλμανικού κόσμου η παραγωγή πετρελαίου και αερίου από σχιστόλιθο. Οι Μουσουλμάνοι τώρα στηρίζουν σοσιαλιστές στις ΗΠΑ, αφού Ισλαμιστές υπάρχουν ελάχιστοι, και η τρομοκρατία δεν είναι αρκετή για να λύσει το πρόβλημα. Βλέπε επίσης “Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, η Σαουδική Αραβία και η Χρηματοδότηση του Λύκου της Wall Street”.

Επίσης, γράφει το Foreign Affairs, όσοι έχουν επενδύσει στο Αμερικανικό LNG δεν ενδιαφέρονται για την γεωπολιτική αλλά για το που μπορούν να βρούνε υψηλότερες τιμές, και κατά πάσα πιθανότητα υψηλότερες τιμές θα μπορούνε να βρούνε στην Ασία (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ταιβάν) και την Λατινική Αμερική, ή και την Αφρική, σε χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε αγωγούς αερίου, και είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για το LNG υψηλότερες τιμές από τους Ευρωπαίους.

Άρα, γράφει το Foreign Affairs, για να φτάσει το Αμερικανικό LNG στην Ευρώπη, θα πρέπει η Ευρώπη να πληρώσει υψηλότερες τιμές από τις χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε αγωγούς αερίου, και εκτιμούν το LNG περισσότερο από την Ευρώπη.

Το άρθρο γράφει επίσης ότι η Αυστραλία θα αυξήσει πάρα πολύ την παραγωγή LNG τα επόμενα χρόνια, και αυτό θα είναι πολύ πιο καθοριστικό για τις τιμές του αερίου από το αν το αν το Αμερικανικό LNG θα πουληθεί στην Ευρώπη ή κάπου αλλού. Να προσθέσω ότι η Αυστραλία αναμένεται τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσει το Κατάρ στις εξαγωγές LNG. Αυτή την στιγμή το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο.

Πίνακας Μεγαλύτεροι Εξαγωγείς Υγροποιημένου Αερίου (2014)Ο Χάρτης του Φυσικού ΑερίουΝα προσθέσω κι εγώ ότι η Ρωσία εισπράττει πολύ περισσότερο έσοδα από το πετρέλαιο, αλλά η σημασία του αερίου αυξάνεται.

Να πω επίσης ότι οπωσδήποτε τα όσα λέει το άρθρο έχουν βάσει, είναι προφανές αυτό, αλλά δεν μπορεί να μην είναι και μία επιπλέον ενόχληση για τους Ρώσους το Αμερικανικό LNG.

Άρθρα

“Ο Χάρτης του Φυσικού Αερίου”

“A U.S. Gas War With Russia”?, Μάιος 2016
1η Παράγραφος
 April 21, the first Europe-bound shipment of U.S. liquefied natural gas (LNG) left the Gulf of Mexico and crossed the Atlantic, a move that has been widely regarded as the first step in an impending gas war between the United States and Russia. As the theory goes, Russia has a grip on the European gas market, which it uses to bully its close neighbors and shush any major European states that push back on its geopolitical ambitions. U.S. LNG, it follows, will break Russia’s stranglehold. It is a cheaper and more reliable alternative. In turn, Russia will either lose market share or compete by lowering its prices. But either way, Europe wins, economically and geopolitically.
3η Παράγραφος
By 2020, the United States could be sending roughly 80 billion cubic meters of LNG to Europe a year—about two-thirds of the volume that Russia exported to Europe in 2015 and just under a third of Europe’s entire gas consumption, which is 400 billion cubic meters per year (450 billion cubic meters, if one includes Turkey). It is no wonder that conflict seems imminent: if such a large share of U.S. LNG were to land in Europe, Russia would get pushed out of the market and lose a large chunk of the $42 billion it earned by exporting pipeline gas in 2015.
8η Παράγραφος
On the supply side, Norway is the second-largest provider of gas after Russia. Algeria is third, although its market share is shrinking. This makes these two countries important players, at least for European countries on the coast, which have direct access to seaborne LNG. These coastal European countries are also where U.S. LNG is likely to land since the ability to move gas further inland is often limited by infrastructure and other obstacles. And yet no one is talking about a looming price war between the United States and Norway or Algeria. That’s not as geopolitically exciting, even though it is far likelier to happen: U.S. LNG will compete in markets where Norway and Algeria are often larger players than Russia. Norway’s exports to Europe have risen in recent years, but Algeria’s have declined substantially. How these two countries react to the changing market environment in Europe will matter a great deal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου