Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

Οι Αμερικανοί Σκότωσαν τον Αρχηγό των Ταλιμπάν

Την 21η Μαΐου του 2016, οι ΗΠΑ σκότωσαν στο Πακιστάν τον αρχηγό των Ταλιμπάν Akhtar Mansur. Ο Mansur είχε πολεμήσει τους Σοβιετικούς κατά την διάρκεια της Σοβιετικής εισβολής (1979-1989), όταν οι Σοβιετικοί και οι Ινδοί υποστήριζαν τους Αφγανούς Κομμουνιστές, και οι Άραβες, οι Πακιστανοί, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, υποστήριζαν τους Ισλαμιστές Αφγανούς (Μουτζαχεντίν), τους οποίους εκπαίδευαν οι Πακιστανοί στο Πακιστάν. Έχω πει πολλές φορές για το πως χειροτέρευσαν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισλαμιστών, και για το πως ξέσπασε ο πόλεμος των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα με τις ΗΠΑ.Ο προηγούμενος αρχηγός των Ταλιμπάν ήταν ο Mohammed Omar (Mullah Omar), ο οποίος επίσης είχε πολεμήσει τους Σοβιετικούς, μαζί με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Όταν οι Αμερικανοί άρχισαν να κυνηγούν τον μπιν Λάντεν μετά το 1991 και τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, και οι Σουδανοί αναγκάστηκαν αν τον διώξουν από το Σουδάν, ο Mohammed Omar και οι Ταλιμπάν έδωσαν καταφύγιο στον μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν (1996), και οι Ταλιμπάν με την Αλ Κάιντα είχαν μία πάρα πολύ καλή συνεργασία.

Ο Mohammed Omar (Mullah Omar) και ο Μπιν Λάντεν θεωρούνται οι αρχιτέκτονες της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους. Με την συνεργασία φυσικά πολλών χωρών όπως έχω ξαναπεί πχ Ιράν, Σουδάν, Αφγανιστάν, και σίγουρα κάποια στελέχη, ή πρώην στελέχη, των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν.

Οι Ταλιμπάν παραδοσιακά εκπαιδεύονται από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, και ελέγχουν την παραγωγή του οποίου στο Αφγανιστάν. Το όπιο είναι το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν του Αφγανιστάν, και ο εκάστοτε αρχηγός των Ταλιμπάν είναι ας πούμε ο διευθυντής του εμπορίου των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν. Τα ποσά από το εμπόριο των ναρκωτικών είναι τεράστια, αλλά ο λόγος που οι μεγάλες δυνάμεις ενδιαφέρονται για το Αφγανιστάν είναι για την γεωπολιτική της ενέργειας, και όχι για τα ναρκωτικά. Ο τζίρος των ναρκωτικών είναι ασήμαντος σε σχέση με την γεωπολιτική της ενέργειας, παρόλο που πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις συμπληρώνουν τα μπάτζετ τους με εμπόριο ναρκωτικών. Μαζί φυσικά με τις δωρεές που λαμβάνουν από τις χώρες που τις υποστηρίζουν.

Το Πακιστάν χαρακτήρισε την δολοφονία του Mansur από τις ΗΠΑ παραβίαση της εθνικής του κυριαρχίας. Οι ΗΠΑ είχαν μπουκάρει πάλι απροειδοποίητα στο Πακιστάν το 2011, και είχαν σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Νομίζω το έχουν κάνει και σε άλλες περιπτώσεις. Οι Αμερικανοί θεωρούν, και σωστά, ότι οι Πακιστανοί δεν δείχνουν τον ενθουσιασμό που απαιτείται όταν κυνηγάνε τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.Οι Πακιστανοί έχουν πει ότι θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στο Αφγανιστάν, ώστε να σταματήσει ο εμφύλιος, να σταματήσει το Αφγανιστάν να είναι πυρήνας τρομοκρατίας, και να κατασκευαστεί και ο αγωγός TAPI, που προωθούν οι Ινδία και το Τουρκμενιστάν, και υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ. Ο αγωγός συμφέρει το Πακιστάν, αλλά καταλαβαίνετε τι πιέσεις θα δέχονται οι Πακιστανοί από τους Άραβες και τους Ιρανούς.

Οι Ταλιμπάν, που είναι Σουνίτες Ισλαμιστές, ήταν ορκισμένοι εχθροί των Ρώσων, και οι Ρώσοι πάντα βοηθούσαν τους Αμερικανούς στις επιχειρήσεις του εναντίον των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι Ρώσοι όμως εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για την δολοφονία το Mullah Mansur από τους Αμερικανούς, την οποία ο Ομπάμα πανηγύρισε ως “θεμελιώδους σημασίας” για την επίτευξη της ειρήνης στο Αφγανιστάν. Οι Ρώσοι δυσαρεστήθηκαν δήθεν επειδή θα πάρει την θέση του κάποιος πιο ακραίος.

Η πραγματικότητα είναι ότι στους Ταλιμπάν έχει πλέον επιρροή και το Ιράν, αφού και το Ιράν δεν θέλει τον αγωγό TAPI, και οι Ρώσοι θέλουν να εμποδίσουν την άνοδο του ISIS στο Αφγανιστάν. Όταν λέμε ISIS φαντάζομαι ότι εννοούμε την άνοδο κάποιων Σουνιτικών συμμοριών που θα υποστηρίζονται από την Τουρκία, είτε θα λέγονται ISIS είτε κάπως αλλιώς. Το ότι η Τουρκία άλλαξε στάση απέναντι στις συμμορίες που αποκαλούμε ISIS στην Συρία, δεν σημαίνει ότι τα έσπασε και με τις συμμορίες που αποκαλούμε ISIS στο Αφγανιστάν, και που αύριο μπορεί να λέγονται κάπως αλλιώς. Επίσης, οι Ρώσοι έχουν βελτιώσει τις σχέσεις τους με το Πακιστάν, λόγω της προσέγγισης ΗΠΑ-Ινδίας, και της συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας.

Οι Αμερικανοί συζητάνε να κόψουν την ετήσια στρατιωτική βοήθεια που δίνουν στο Πακιστάν (700 εκ δολ), και με την δολοφονία του αρχηγού των Ταλιμπάν αναγκάζουν τους Πακιστανούς να πάρουν θέση, και να δείξουν αν όντως εννοούν ότι θα βοηθήσουν τους Αμερικανούς να χτυπήσουν τους Ταλιμπάν, ή απλά το λένε για να παίρνουν από τους Αμερικανούς την ετήσια στρατιωτική βοήθεια.

Η πρώτη αντίδραση των Πακιστανών, η επίσημη τουλάχιστον, δείχνει το αντίθετο. Κάπου διάβασα ότι οι Πακιστανοί έδωσαν τον Mansur στις ΗΠΑ, για να τους δείξουν ότι μιλάνε σοβαρά, ώστε να πάρουν τα 700 εκατομμύρια, και συγκεκριμένα να πάρουν δωρεάν τα F-16s.

Και τα δύο σενάρια είναι πιθανά. Μπορεί οι ΗΠΑ να δοκιμάζουν τους Πακιστανούς, για να τους δώσουν τα F-16s, ή μπορεί οι Πακιστανοί να έδωσαν τον Mansur ως αντάλλαγμα για τα F-16s.

Και την Κίνα όμως συμφέρει να μπει τάξη στο Αφγανιστάν, άρα και η Κίνα είναι στο πλευρό των ΗΠΑ. Δεν ξέρω τι είπαν οι Κινέζοι για τον Mansur, αλλά τα ίδια συμφέροντα έχουν οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν, παρόλο που η συμμαχία ΗΠΑ-Ινδίας και η συμμαχία Κίνας-Πακιστάν μπλέκει το πράγμα. Σε μεγάλο βαθμό και οι Ρώσοι είχαν τα ίδια συμφέροντα με τους Αμερικανούς στο Πακιστάν. Αν και τώρα που και οι Ιρανοί έχουν επιρροή στους Ταλιμπάν, αλλά και οι Ρώσοι τα έχουν καλά με τους Πακιστανούς, που έχουν την μεγάλη επιρροή στους Ταλιμπάν, οι Ρώσοι ίσως έχουν την πολυτέλεια να κοντράρουν τις ΗΠΑ και στο Αφγανιστάν.

Άρθρα

US drone strike in Pakistan kills Taliban leader Mullah Mansoor”
1η Παράγραφος
The leader of the Afghan Taliban has been killed by a US drone strike in an area ofPakistan hitherto off-limits for the remote-controlled aircraft, sources confirmed on Sunday.

“Barack Obama: Taliban leader's death a 'milestone' for Afghan peace that sends a 'clear signal”, Μάιος 2016
1η, 2η Παράγραφος
Barack Obama said Monday that the violent death of Talibanleader Mullah Mohammed Akhtar Mansour by a US airstrike should send a “clear signal” to anti-American extremists that “we're going to protect our people.” 
Obama also said Mansour's death was an “important milestone” in the yearslong effort to bring peace to Afghanistan.

“Russia Questions Taliban Leader’s Killing”, Μάιος 2016
1η, 2η, 3η Παράγραφος
The United States and Afghanistan have termed the killing of Afghan Taliban leader Mullah Mohammad Mansur in Pakistan as a blow to the insurgent fighting to overthrow the Western-backed Afghan government.
But a senior Russian diplomat has characterized the May 21 killing on a remote road in the southwestern Pakistani province of Balochistan as a strike against the Afghan peace process that aims to end the nearly 15-year Taliban insurgency through negotiations between Kabul and the Taliban.
"If this information [about Mansur’s killing] is confirmed, it will seriously hinder the negotiating process," said Zamir Kabulov, President Vladimir Putin’s special envoy to Afghanistan, on May 23.
7η, 8η Παράγραφος
After backing U.S. and its NATO allies for more than a decade, Russia first withdrew its cooperation during the past year and now appears to be exploring options to work with various Afghan factions to challenge or even undermine Washington’s efforts.
Late last year, Kabulov said Russian interests in Afghanistan "objectively coincide" with those of the Afghan insurgents. Another Russian official even admitted that Moscow had established contacts within the Taliban to exchange information against the so-called Islamic State.

“Replacing Killed Taliban Leader Mansour With Haqqani 'Worst of All”, Μάιος 2016

Pakistan says U.S. drone strike violated its sovereignty”, Μάιος 2016
1η, 2η Παράγραφος
Pakistan accused the United States on Sunday of violating its sovereignty with a drone strike against the leader of the Afghan Taliban, in perhaps the most high-profile U.S. incursion into Pakistani territory since the 2011 raid to kill Osama bin Laden.
Afghanistan said the attack killed Mullah Akhtar Mansour, which, if confirmed, could trigger a succession battle within an insurgency that has proved resilient despite a decade and a half of U.S. military deployments to Afghanistan.

“US Set to Suspend Military Aid to Pakistan”, Ιούλιος 2015

Pakistan fears that U.S. will slash military aid over counterterror efforts”, Αύγουστος 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου