Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Οι Εμπορικές Συνθήκες της Ανατολικής Μεσογείου

Την περίοδο που οι Οθωμανοί είχαν τον απόλυτο έλεγχο τη Ανατολικής Μεσογείου, και ήλεγχαν το εμπόριο Ασίας-Ευρώπης, στο κομμάτι του τουλάχιστον που αφορούσε την Μεσόγειο, δεν επέτρεπαν στους “άπιστους” να χρησιμοποιούν τους Δρόμους του Μεταξιού. Τους επέβαλλαν να αγοράζουν τα εμπορεύματα της Ασίας από τα λιμάνια της Μεσογείου από Μουσουλμάνους εμπόρους.Όταν οι Ευρωπαίοι γύρω στο 1500 ανακάλυψαν τον δρόμο για την Ασία κάνοντας τον γύρο της Αφρικής, αλλά και την Αμερική, και το εμπόριο με την Ασία μέσω του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, αποφεύγοντας τον Ινδικό Ωκεανό, οι Οθωμανοί άρχισαν να τους δίνουν κάποια κίνητρα για να χρησιμοποιούν την Ανατολική Μεσόγειο.

Επισήμως η συζήτηση γινόταν για την προστασία των Χριστιανικών πληθυσμών, αλλά μαζί με το δικαίωμα των Χριστιανών να λατρεύουν τον δικό τους Θεό στην περιοχή, στους Αγίους Τόπους για παράδειγμα, τους δινόταν και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και το εμπόριο, ή το δικαίωμα να μην πληρώνουν περισσότερους φόρους από τους Μουσουλμάνους εμπόρους.

Με την Ναυμαχία του Ναβαρίνου στην Πελοπόννησο το 1827, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι διέλυσαν τον στόλο των Οθωμανών, των Αιγυπτίων, των Αλγερινών και των Τυνησίων, κάτι που δυνάμωσε ακόμη περισσότερο τον ρόλο των Ευρωπαίων στο εμπόριο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά συνέβαλε και καθοριστικά στην δημιουργία του Ελληνικού κράτους το 1830.

Στην συνέχεια όλες οι μεγάλες δυνάμεις διεκδικούσαν από τους Οθωμανούς ευνοϊκότερους όρους στο εμπόριο της Ανατολικής Μεσογείου. Για παράδειγμα οι Βρετανοί πέτυχαν με την Συνθήκη του Balta Liman το 1838 να επιτρέψουν οι Οθωμανοί στους Βρετανούς εμπόρους να δραστηριοποιούνται στις Οθωμανικές αγορές, και να φορολογούνται όπως και οι Οθωμανοί έμποροι. Κάτι σαν να λέμε “έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις στον δικό σου Θεό, και να πληρώνεις τους ίδιους φόρους με αυτούς που πιστεύουν στον Αλλάχ”. Κάπως έτσι τέλος πάντων. Στο περίπου.


Γιατί άμα σου πει "έχεις το δικαίωμα να πιστεύεις στον Θεό σου αλλά θα πρέπει να πληρώνεις περισσότερους φόρους”, θα τους πεις κι εσύ “γιατί καλέ κύριε να τιμωρούμαι επειδή πιστεύω στον δικό μου Θεό και να πληρώνω περισσότερους φόρους”? Λογικόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου