Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Πορτογαλία - Η Πρώτη Παγκόσμια Ναυτική Δύναμη της Ιστορίας

Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη παγκόσμια ναυτική δύναμη της Ιστορίας. Μέχρι να μπορέσουν οι Πορτογάλοι με τον Βάσκο ντα Γκάμα να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, προκειμένου να αποφύγουν τον Ισλαμικό Κόσμο στον δρόμο προς τα εμπορεύματα της Ασίας, οι Μουσουλμάνοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο των Δρόμων του Μεταξιού,  μέσω του ελέγχου της Κόκκινης Θάλασσας και του Περσικού Κόλπου, και επέβαλλαν στους απίστους να αγοράζουν τα εμπορεύματα της Ασίας από τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου από Μουσουλμάνους εμπόρους, σε πολύ υψηλότερες τιμές φυσικά.

Όταν ο Βάσκο ντα Γκάμα άνοιξε τον νέο εμπορικό δρόμο γύρω από την Αφρική, οι Πορτογάλοι κατάφεραν  με τα πλοία τους, που υστερούσαν έναντι των Οθωμανικών πλοίων στις κλειστές θάλασσες (Μεσόγειος), αλλά υπερτερούσαν στις ανοιχτές θάλασσες (Ωκεανούς), να πάρουν τον έλεγχο του Aden και του Ορμούζ το 1507, και να αποκλείσουν τους Μουσουλμάνους από τους Δρόμους του Μεταξιού. Οι Πορτογάλοι πήραν επίσης τον έλεγχο των Στενών της Μάλακα στην σημερινή Ινδονησία. Μιλάμε για μία γεωπολιτική ανακατάταξη τεραστίων διαστάσεων.

Χάρτης 1Φυσικά ξεκίνησε ένας μεγάλος πόλεμος ανάμεσα στους Πορτογάλους και τους Οθωμανούς για τον έλεγχο της Ερυθράς Θάλασσας (Aden) και του Περσικού Κόλπου (Ορμούζ), αλλά και ένας πόλεμος ανάμεσα στους Πορτογάλους και τους Άγγλους για τον έλεγχο του Ινδικού Ωκεανού και της Ινδίας. Από το 1800 και μετά τον έλεγχο της Ινδίας κατάφεραν να πάρουν οι Άγγλοι.

Το ότι οι Πορτογάλοι έφτασαν να περάσουν από τον Ατλαντικό στον Ινδικό Ωκεανό και να νικήσουν τους Οθωμανούς στον Ινδικό Ωκεανό, τόσο μακριά από την βάση τους, τους καθιστά την πρώτη παγκόσμια ναυτική δύναμη της Ιστορίας.

Ο Πίρι Ρέις ήταν ένας μεγάλος αξιωματικός του Οθωμανικού ναυτικού, ο οποίος διακρίθηκε στις ναυμαχίες των Οθωμανών με τους Πορτογάλους στον Ινδικό Ωκεανό, και το 1548 κατάφερε να πάρει από το Πορτογάλους το Aden, που ήταν καθοριστικής σημασίας για τον έλεγχο της Κόκκινης Θάλασσας, παρόλο που απέτυχε στο να πάρει από τους Πορτογάλους το Ορμούζ, που ήταν καθοριστικής σημασίας για τον έλεγχο του Περσικού Κόλπου.

Αναφέρω τον Πίρι Ρέις επειδή το πλοίο που είχαν βγάλει για έρευνες στο Αιγαίο οι Τούρκοι το 1987 λεγόταν Piri Reis, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, αφού ο Πίρι Ρέις ήταν αυτός που είχε ξανακερδίσει για τους Οθωμανούς εδάφη που είχαν χάσει από τους απίστους (Πορτογάλους).

Να θυμίσω ότι την εποχή του Πίρι Ρέις οι κομμουνιστές τα έπαιρναν από τους Σοβιετικούς, και ο Ανδρέας Παπανδρέου καλλιεργούσε πατριωτισμό και εθνικισμό απέναντι στην Τουρκία, η οποία ήταν το καλό παιδί του ΝΑΤΟ. Ενώ σήμερα που οι κομμουνιστές συνεργάζονται πολύ πιο στενά με τους Καταριανούς και τους Τούρκους, ο Τσίπρας άνοιξε τα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα, και μαζί με τον Ερντογάν γέμισαν την Ελλάδα με μετανάστες, και έφεραν και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στην πραγματικότητα για να δώσουν οι κομμουνιστές επισήμως στο Τουρκικό Ναυτικό ένα μέρος του Αιγαίου, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί φυσικό αέριο αν δώσουν ένα κομμάτι του Αιγαίου στους Τούρκους. Και για πολλούς άλλους λόγους που έχω αναφέρει.

Ο παρακάτω χάρτης εμφανίζει την τροπική ζώνη, που είναι η γεωγραφική ζώνη που κατά κανόνα έχει το θερμό και υγρό κλίμα που απαιτούν πολλά αγροτικά είδη. Η δυτική περιοχή της Ινδίας, για την οποία σκοτώνονταν οι Οθωμανοί με τους Πορτογάλους, αλλά και οι Πορτογάλοι με τους Άγγλους, εμφανίζεται με σκούρο μπλε, όπως και η Ινδονησία. Με σκούρο μπλε εμφανίζονται οι περιοχές που έχουν ακόμη μεγαλύτερη σταθερότητα στο κλίμα τους, με θερμό κλίμα και βροχοπτώσεις ολόκληρο σχεδόν τον χρόνο.Οι Ισπανοί είχαν βρει μία διαφορετική οδό προς τα εμπορεύματα της Ασίας με το ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου στην Αμερικανική Ήπειρο το 1492.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου