Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Ο ΟΠΕΚ είναι Νεκρός (Μάιος 2016)

Το διεθνές καρτέλ πετρελαίου θεωρείται πλέον νεκρό, αφού το βασικό του μέλος, η Σαουδική Αραβία, θεωρεί ότι είναι ανώφελο πλέον να πιστεύουν οι χώρες μέλη ότι μπορούν να ανεβάσουν τις τιμές συγχρονίζοντας (μειώνοντας) την παραγωγή τους, αφού το κενό καλύπτουν οι Αμερικανικές εταιρείες που παράγουν από σχιστόλιθο.

Η Ρωσία, που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τον ΟΠΕΚ, αλλά λόγω της άρνησης του Ιράν και του Ιράκ να μειώσουν την παραγωγή τους έκανε πίσω και η Σαουδική Αραβία.
Ο Bernie Sanders, να προσθέσω εγώ,  που ήθελε να απαγορεύσει το fracking στις ΗΠΑ δεν φαίνεται να μπορεί να είναι υποψήφιος. Ο Sanders ήθελε να απαγορεύσει την παραγωγή πετρελαίου από τον Αρκτικό Ωκεανό, να απογορεύσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, και να απαγορεύσει την παραγωγή από σχιστόλιθο, καθώς και να μπλοκάρει τον αγωγό Keystone που θα μεταφέρει Καναδικό πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού, κάτι που απειλεί το Μεξικό, την Βενεζουέλα, την Βολιβία, την Κολομβία, την Αργεντινή και την Βραζιλία.

Ο Sanders είναι φανατικά υπέρ των ακριβών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μία πολύ μεγάλη μπίζνα στην πολιτεία του το Βερμόντ αλλά και ολόκληρη την Αμερική, η οποία απειλείται από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και αερίου. Μπορείτε να διαβάσετε το κεντροαριστερό Huffington Post παρακάτω, το οποίο είναι πολύ επιθετικό προς την Κλίντον, και αναφέρεται και στα 100 χιλιάδες δολάρια που πήρε ως δωρεά από τις εταιρείες ενέργειας.

Η Χίλαρι Κλίντον κινείται στην τελείως αντίθετη κατεύθυνση με τον Sanders, και ζητάει να επιτρέψουν οι ΗΠΑ να πουληθεί και στο εξωτερικό η τεχνολογία που επιτρέπει την παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο, και αρχικά ήταν και υπέρ του αγωγού Keystone, μέχρι που αναγκάστηκε να αλλάξει θέση στον Keystone λόγω των επιθέσεων του Sanders.

“OPEC is Dead”, Μάιος 2016

“Bernie Sanders wants to kill fracking boom”, Απρίλιος 2016

“Bernie Sanders Will Ban Fracking. Hillary Clinton ‘Sold Fracking to the World”, Απρίλιος 2016
http://www.huffingtonpost.com/h-a-goodman/bernie-sanders-will-ban-fracking-_b_9156182.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου