Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

ΗΠΑ-Ιράν (Μάιος 2016)

Το Ιράν και οι ΗΠΑ προσπαθούν να στηρίξουν την Σιιτική κυβέρνηση του Ιράκ, ο καθένας για τους δικούς του λόγους φυσικά. Έλεγα τις προάλλες ότι έχει αρχίσει να σιγοβράζει ένας εμφύλιος στο εσωτερικού του Σιιτικού Ιράκ. Βλέπε “Ο Εμφύλιος στο Εσωτερικό του Σιιτικού Ιράκ”.

Για το Ιράν η κατάσταση έχει ως εξής. Από την μία πλευρά το Ιράν έχει παραδοσιακά μεγάλη επιρροή στο Σιιτικό Ιράκ, αφού επί δεκαετίες ξεσήκωνε τους Κούρδου και τους Σιίτες του Ιράκ εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν, αλλά από την άλλη, τώρα που οι Σιίτες του Ιράκ έχουν πάρει την εξουσία, υπάρχει η πραγματικότητα, και η πραγματικότητα είναι ότι το Ιράκ και το Ιράν είναι δύο εξαγωγείς πετρελαίου και αερίου.Από την στιγμή που απέτυχε η δημιουργία του Σιιτικού αγωγού (Ιράν-Ιράκ-Συρίας), το Ιράκ έχει μεγαλύτερο συμφέρον να συνεργαστεί με την Τουρκία, και να προωθήσει έναν Σιιτικό-Σουνιτικό αγωγό (Σιιτικό Ιράν-Σουνιτικό Ιράκ-Σουνιτική Συρία-Τουρκία). Εξάλλου στον Περσικό Κόλπο οι Ιρακινοί δεν χρειάζονται το Ιράν, αφού έτσι κι αλλιώς έχουν πρόσβαση.

Έχουν λοιπόν αρχίσει να δημιουργούνται δυνάμεις στο Σιιτικό Ιράκ οι οποίες ζητάνε την απομάκρυνση του Ιράκ από το Ιράν, και την συνεργασία των Σιιτών του Ιράκ με τους Σουνίτες του Ιράκ και της Συρίας, αλλά και με τους Κούρδους του Ιράκ. Και φυσικά αυτό το σχέδιο δεν έχει κανένα νόημα αν οι Σιίτες του Ιράκ δεν συνεργαστούν και με την Τουρκία.

Αυτό, εκτός από το ότι δεν συμφέρει το Ιράν, δεν συμφέρει και τις ΗΠΑ, γιατί οι Σουνίτες του Ιράκ είναι οι πρώην άνθρωποι του Σαντάμ Χουσέιν, τους οποίους ανέτρεψαν οι Αμερικανοί για να φέρουν στην εξουσία την Σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ και τους Κούρδους.

Επομένως οι Σιίτες που ζητάνε την συνεργασία με τους Σουνίτες του Ιράκ δεν θα έχουν μόνο ένα πολύ έντονο αντι-Ιρανικό προφίλ, αλλά και έναν πολύ αντιαμερικανικό προφίλ. Άρα και οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν συμφέρον να υποστηρίξουν τους Σιίτες του Ιράκ που δεν θέλουν να τα βρούνε με τους πρώην ανθρώπους του Σαντάμ, ο οποίος ήταν έναν ορκισμένος εχθρό των ΗΠΑ και του Ιράν.

Αλλά όσο δεν προχωράει ο Σιιτικός αγωγός (Ιράν-Ιράκ-Συρία), τι όφελος θα έχουν οι Σιίτες του Ιράκ να πολεμάνε στο πλευρό του Ιράν την Τουρκία? Περισσότερα έχουν να χωρίσουν το Ιράκ και το Ιράν μεταξύ τους, παρά με την Τουρκία, και γι’αυτό άλλωστε η Τουρκία είχε πολύ καλύτερες σχέσεις πάντα και με τους δύο, παρά είχαν αυτοί οι δύο μεταξύ τους.

Όσο υπήρχε ο  ο Σαντάμ ως κοινός εχθρός, οι Σιίτες του Ιράκ και του Ιράν ήταν σύμμαχοι. Τώρα όμως ο Σαντάμ δεν υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και για τους Αμερικανούς. Όσο οι Σιίτες του Ιράκ πολεμάνε με την Τουρκία, την Σαουδική Αραβία και τους Σουνίτες του Ιράκ και της Συρίας, χρειάζονται τους Αμερικανούς. Αν τα βρούνε μαζί τους δεν θα χρειάζονται όχι μόνο το Ιράν, αλλά ούτε τις ΗΠΑ. Άρα είναι απόλυτα λογικό οι ΗΠΑ και το Ιράν να στηρίζουν τις ίδιες ομάδες Σιιτών στο Ιράκ.

Αν όμως η Τουρκία και οι Σαουδάραβες καταφέρουν να φέρουν στην εξουσία στην Συρία και το Ιράκ άλλες Σουνιτικές ομάδες, φιλο-Αμερικανικές, τότε οι ΗΠΑ δεν θα έχουν κανέναν λόγο να συνεργάζονται με το Ιράν. Φυσικά δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει αυτό. Λέω ΑΝ...

“US, Iran holding secret talks to stabilize situation in Baghdad: sources”, Μάιος 2016 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου