Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Ισραήλ+Τουρκία (Μάιος 2016)

Το Natural Gas γράφει ότι η Τουρκία και το Ισραήλ είναι κοντά σε μία συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Τουρκία από το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, τον Leviathan. Η εκμετάλλευση του Leviathan είναι προς το παρόν μπλοκαρισμένη από τα Ισραηλινά δικαστήρια (αντιμονοπωλιακή νομοθεσία κτλ).

Πριν λίγες μέρες δήλωσε και ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ ότι παρόλο που το Ισραήλ και η Τουρκία θα εξακολουθήσουν να έχουν διαφορές σε κάποια θέματα, υπάρχει η πιθανότητα εξαγωγής Ισραηλινού αερίου στην Τουρκία.

Το θέμα είναι το πως θα επηρεάσει την σχέση Ρωσίας-Ισραήλ μία τέτοια συμφωνία. Δεν ξέρω μήπως σχετίζεται με το θέμα η πώληση των F-35 (Stealth) στο Ισραήλ, που ουσιαστικά οι ΗΠΑ τα δίνουν δωρεάν λόγω της στρατιωτικής βοήθειας των 3 δις ετησίως. Τον Δεκέμβριο οι Ισραηλινοί θα παραλάβουν την πρώτη παρτίδα.

Αλλά αν αρχίσει η Χεζμπολάχ, που έχει περισσότερους από 100 χιλιάδες πυραύλους, να ρίχνει πυραύλους στο Ισραήλ, τι θα κάνουν τα F-35? Εκτός και αν στα παζάρια ΗΠΑ-Ρωσίας στην Συρία είναι μέσα και ο Leviathan. Διαφορετικά δεν νομίζω ότι συμφέρει τους Ισραηλινούς να τα σπάσουν με τους Ρώσους για να πουλήσουν καμιά 10αριά δις κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο στην Τουρκία. Εκτός φυσικά και αν επιλέξουν οι Ρώσοι να τα σπάσουν με τους Ισραηλινούς για να ευχαριστήσουν τους Ιρανούς.

Δεν ξέρω και πόσο κάνουν τα 10 δις κυβ μέτρα, αλλά πόσο να κάνουν πια? Καμιά 70 δις δολάρια τον χρόνο εισπράττουν οι Ρώσοι από τις εξαγωγές του σε φυσικό αέριου, και εξάγουν περίπου 170 δις κυβ μέτρα ετησίως. Και μιλάμε για μικτά έσοδα. Πόσα από αυτά είναι καθαρά κέρδη? Βέβαια όσα και να είναι τα κέρδη, αν δεν συνοδεύονται από τας ρουκέτας είναι μία χαρά. Αλλά πως θα γίνει να μην συνοδευτούν από τας ρουκέτας τα κέρδη θέλω να δω.

Turkey and Israel 'close to gas deal”, Μάιος 2016

Israel Minister Sees Solutions to Gas Impasse, Turkey Rift”, Μάιος 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου