Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

ΗΠΑ+Ιράν (Μάιος 2016)

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είναι στην Ευρώπη για να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίος ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για τυχόν οικονομικές συμφωνίες που θα κάνουν με το Ιράν, και να τους πει μάλιστα ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα προηγούμενα προβλήματα στις σχέσεις της Δύσης με το Ιράν για να αποφύγουν το Ιράν.

Ο νέος φίλος των ΗΠΑ είναι το Ιράν? Δεν θα το έλεγα, αλλά σίγουρα οι ΗΠΑ κάνουν κρα για να στείλει το Ιράν φυσικό αέριο στην Ευρώπη, την στιγμή που και οι ίδιοι είναι έτοιμοι να στείλουν LNG από τον Ατλαντικό. Δεν τους αρέσει ο τρόπος που ο Πούτιν χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να σπάσει το ΝΑΤΟ.

Ίσως οι υποδείξεις του Κέρι να έχουν ως αποδέκτη την Γερμανία.
Η Γερμανία ίσως να είναι διστακτική, λόγω της συνεργασίας της με την Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και λόγω του ότι είναι η προστάτιδα του Ισραήλ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί ζητάνε από τους Ιρανούς να αναγνωρίσουν το Ισραήλ. Κάτι που αποκλείεται να συμβεί.

Οι Ισραηλινοί βασίζονταν πάντα σε κάποια μεγάλη στρατιωτική δύναμη.
Το 1948, με την ίδρυση του Ισραήλ, τους κράτησαν ζωντανούς οι Σοβιετικοί, που τους έστελναν όπλα από την Τσεχοσλοβακία, και Εβραίους της Σοβιετικής Ένωσης για να πολεμήσουν. Οι Άραβες τότε ήταν σύμμαχοι των Δυτικών και ο Στάλιν είδε στο σοσιαλιστικό Ισραήλ με τα κιμπούτς έναν σύμμαχο.
Στην συνέχεια οι Σοβιετικοί συμμάχησαν με τους Άραβες σοσιαλιστές, και οι Ισραηλινοί με τους Γάλλους που πολεμούσαν με τους Άραβες για την Αλγερία και την Διώρυγα του Σουέζ. Πάντα βέβαια είχαν και την διπλωματική στήριξη της Γερμανίας, που ομως δεν είχε πλέον στρατιωτική δύναμη.

Από το 1967 και μετά οι Ισραηλινοί συμμάχησαν με τους Αμερικανούς, που πήραν την θέση των Άγγλων στην Μέση Ανατολή.

Σήμερα οι Ισραηλινοί βρίσκονται κάπου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία, με τα καλά και τα κακά που αυτό συπέγεται.

“Kerry Tries to Drum Up Some Business in Europe for Iran”, Μάιος 2016


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου