Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

ΗΠΑ-Πακιστάν Μέρος 2

Έλεγα τις προάλλες ότι λόγω της προσέγγισης ΗΠΑ-Ινδίας εναντίον της Κίνας,  πολλοί Αμερικανοί βουλευτές προβληματίζονται σχετικά με το αν θα πρέπει οι ΗΠΑ να δώσουν στο Πακιστάν τα F-16s, που υποτίθεται ότι οι Πακιστανοί θα χρησιμοποιήσουν κατά τρομοκρατικών οργανώσεων στο Αφγανιστάν, αφού θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν και εναντίον της νέας φίλης των ΗΠΑ της Ινδίας.

Το Πακιστάν είναι η 5η χώρα από άποψη μεγέθους Αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας με 900 εκατομμύρια δολάρια, με πρώτο το Ισραήλ (3.1 δις), δεύτερη την Αίγυπτο (1.5 δις), τρίτο το Αφγανιστάν (1.1 δις), και τέταρτη την Ιορδανία (1 δις).Τώρα οι Αμερικανοί λένε ότι οι Πακιστανοί θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι την αγορά των F-16. Αυτός ίσως να είναι ένας ευγενικός τρόπος να μην τους τα πουλήσουν, αν γνωρίζουν ότι τα οικονομικά τους δεν επιτρέπουν την αγορά.

Παραδοσιακός σύμμαχος της Κίνας το Πακιστάν, κάποτε πολύτιμος σύμμαχος και για τις ΗΠΑ εναντίον των Σοβιετικών. Πολύ δύσκολο να φτιάξουν οι ΗΠΑ μία συμμαχία ΗΠΑ-Ινδίας στον Ινδικό Ωκεανό, και να μην χαλάσουν τις σχέσεις τους με τον μεγάλο εχθρό της Ινδίας το Πακιστάν.

Δύσκολη η κατάσταση και για την Ινδία, που είναι παραδοσιακός σύμμαχος των Σοβιετικών, και βλέπει τους Ρώσους να στραβώνουν με την φιλία Ινδίας-ΗΠΑ. Αλλά η Ινδία δεν μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη των Ρώσων εναντίον της Κίνας, λόγω των καλών σχέσεων Ρωσίας-Κίνας. Ενώ στο παρελθόν η έχθρα ανάμεσα στους Ρώσους κομμουνιστές και τους Κινέζους κομμουνιστές επέτρεπε στον άξονα Ρωσίας-Ινδίας να λειτουργεί μια χαρά εναντίον των ΗΠΑ και της Κίνας.

Για την Κίνα δεν αλλάζει κάτι, αφού παραμένει στενός σύμμαχος του Πακιστάν και του Ιράν, και εχθρός της Ινδίας.

U.S. tells Pakistan it will have to fund F-16s itself”, Απρίλιος 2016

“Lawmakers: Pakistan could use F-16s against India, not terrorists”, Απρίλιος2016

“The U.S. Spends $35 Billion Helping Out The World… But Where Does All this Money Really Go”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου