Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Η Ϊδρυση του Ελληνικού Κράτους και ο Πόλεμος της Κριμαίας

Στην Ναυμαχία του Ναυαρίνου το 1827 οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι διέλυσαν τον στόλο των Οθωμανών, των Αιγυπτίων, των Αλγερινών και των Τυνησίων, και το 1830 κατάφεραν να δημιουργήσουν το ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος, αρπάζοντας ουσιαστικά την Πελοπόννησο από τους Οθωμανούς. Με την ίδρυση του Γαλλικού, του Ρωσικού και του Αγγλικού κόμματος στα μέσα τις δεκαετίας του 1820, οι τρεις μεγάλες δυνάμεις συναγωνίζονταν για επιρροή στο νέο κράτος.

Το 1830 οι Γάλλοι άρπαξαν επίσης από τους Οθωμανούς αυτό που σήμερα είναι η Αλγερία, και που τότε ήταν Οθωμανική αποικία.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9D%CE%B1%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85

Χάρτης 1
Οι Οθωμανοί ήταν αποδυναμωμένοι, και ο διοικητής της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλί άρπαξε την ευκαιρία, και έστειλε τον γιο του Ιμπραήμ Πασά να εισβάλει στην Συρία το 1831, που ήταν Οθωμανική αποικία. Ο λόγος ήταν ότι ο Μεχμέτ Αλί ήταν δυσαρεστημένος επειδή ο Σουλτάνος δεν του είχε δώσει τα εδάφη που του είχε υποσχεθεί για την βοήθεια του εναντίον των Ελλήνων. Ο Ιμπραήμ Πασάς ήταν αυτός που νίκησε τους Σαούντ στην Σαουδική Αραβία το 1817, και τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι το 1825.

Οι Αιγύπτιοι υποστηριζόντουσαν και από τους Γάλλους, με τους οποίους οι Αιγύπτιοι είχαν αποκτήσει στενούς εμπορικούς δεσμούς. Ο Σουλτάνος, για να αντιμετωπίσει τους Αιγυπτίους, έκανε συμφωνία με τους Ρώσους, με τους οποίους υπέγραψε το 1833 την Συνθήκη Hunkar Iskelesi. Με την υπογραφή της συνθήκης οι Ρώσοι έστειλαν στρατό στην Συρία για βοηθήσουν τους Οθωμανούς να αντιμετωπίσουν τους Αιγυπτίους, κα οι Αιγύπτιοι πράγματι συνθηκολόγησαν.

Ως αντάλλαγμα, με την υπογραφή της συνθήκης, οι Οθωμανοί αναλάμβαναν την υποχρέωση να κλείσουν το Αιγαίο και τα Δαρδανέλια στους Άγγλους και τους Γάλλους, σε περίπτωση που αποφάσιζαν να επιτεθούν στους Ρώσους. Ουσιαστικά οι Ρώσοι και οι Τούρκοι δημιούργησαν έναν Ρωσό-Τουρκικό αμυντικό άξονα εναντίον της Αγγλίας και της Γαλλίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό εξόργισε τους Γάλλους και τους Άγγλους, που είδαν τους Ρώσους να αποκτούν στρατιωτική παρουσία και επιρροή στην περιοχή του Levant (Λεβάντε), στην οποία όλοι συναγωνίζονταν για επιρροή και εμπορικά προνόμια.

Χάρτης 2Οι Άγγλοι έσπευσαν να προσφέρουν στους Οθωμανούς στρατιωτική βοήθεια, με αντάλλαγμα εμπορικά προνόμια στην περιοχή του Levant, ώστε να μην είναι οι Οθωμανοί εξαρτημένοι από τους Ρώσους. Οι Άγγλοι ήθελαν από τους Οθωμανούς να επιτρέπουν στους Άγγλους εμπόρους να δραστηριοποιούνται στην περιοχή με τους ίδιους όρους που δραστηριοποιούνταν οι Μουσουλμάνοι έμποροι. Επίσης οι Άγγλοι ήθελαν να τους επιτρέψουν οι Οθωμανοί να φτιάξουν σιδηροδρομικές γραμμές που θα τους έβγαζαν μέσω της Μεσοποταμίας στον Περσικό Κόλπο και στην Ινδία.

Στις αρχές του 1800 οι Άγγλοι είχαν καταφέρει να κυριαρχήσουν στην Ινδία απέναντι στους Γάλλους, τους Πορτογάλους και τους Ολλανδούς, και περίπου στο 1850 είχαν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο ολόκληρης σχεδόν της Ινδίας. Οι Άγγλοι εισήγαγαν από την Ινδία πρώτες ύλες. Ένα από τα βασικά εμπορεύματα που εισήγαγαν οι Άγγλοι από την Ινδία ήταν το βαμβάκι, που ήταν απαραίτητο για την Αγγλική βιομηχανία υφάσματος. Ακόμη και σήμερα είναι η Ινδία μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς βάμβακος. Η Αγγλία προμηθευόταν από την Ινδία και ζάχαρη, τον άσπρο "χρυσό", και φυσικά τσάι.

Εικόνα 1Με την βιομηχανική επανάσταση η Αγγλία είχε γίνει το εργοστάσιο του κόσμου, και η βιομηχανία των υφασμάτων ήταν μία από τις ατμομηχανές της Αγγλικής οικονομίας. Πριν την βιομηχανική επανάσταση οι Ασιάτες κατασκεύαζαν τα υφάσματα πολύ φτηνότερα από τους Ευρωπαίους, και ήταν οι Ευρωπαίοι που αγόραζαν υφάσματα από τους Ασιάτες. Αυτό άλλαξε με την βιομηχανική επανάσταση.

Οι Άγγλοι υπέγραψαν με τους Οθωμανούς το 1838 την Συνθήκη Balta Liman, που έδινε στους Άγγλους πολλά εμπορικά προνόμια στις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως ίδιο καθεστώς φορολόγησης με τους Μουσουλμάνους εμπόρους κτλ. Ουσιαστικά η συνθήκη επέτρεπε στους Άγγλους την ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές του Levant.

Το 1853 μία συμμαχία Αγγλίας, Γαλλίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας χτύπησε την Ρωσία στον Πόλεμο της Κριμαίας (1853-1856), και διέλυσε τον Ρωσικό στόλο.

Χάρτης 3

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Territorial_changes_of_the_Ottoman_Empire_1672.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου