Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Ο Πόλεμος για την Αμερικανική Ανεξαρτησία (1775-1783)

Η Αμερικανική Επανάσταση (1775-1783), που οδήγησε στην ανεξαρτησία των Αμερικανών από τους Άγγλους το 1783, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άρνηση των Αμερικανών να πληρώσουν φόρους στην Αγγλία. Μέχρι και λίγο πριν την επανάσταση, οι Αμερικανοί τσούγγριζαν τα ποτήρια τους στο όνομα της μητέρας Αγγλίας. Οι φόροι εκείνη την περίοδο ήταν πολύ χαμηλοί.
Λόγω του ανταγωνισμού όμως της Αγγλίας με την Γαλλία για την Βόρεια Αμερική, αλλά και για την Ευρώπη και την Αφρική, οι Άγγλοι και Γάλλοι πήγαν σε έναν μεγάλο πόλεμο (1754-1763). Το μέρος αυτού του πολέμου που αφορούσε την Αμερικανική Ήπειρο ονομάστηκε French-Indian War, επειδή οι Γάλλοι που μειονεκτούσαν αριθμητικά συμμάχησαν με πάρα πολλές φυλές Ινδιάνων εναντίον των Άγγλων.

Όταν οι Άγγλοι νίκησαν τον πόλεμο το 1763, και πήραν από τους Γάλλους πάρα πολλά εδάφη, βρέθηκαν να ελέγχουν πολύ μεγαλύτερα τμήματα της Βορείου Αμερικής, αλλά και να έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά σε αυτόν τον πόλεμο. Επίσης, απαιτούνταν ακόμη μεγαλύτερα ποσά στρατιωτικών δαπανών για να φυλαχθούν οι αποικίες των Άγγλων στην Βόρεια Αμερική.

Οι Άγγλοι θεώρησαν ότι το κόστος αυτό, ή ένα μέρος του τουλάχιστον, θα έπρεπε να το πληρώσουν οι Αμερικανοί υπήκοοι τους, μέσω της αύξησης της φορολογίας. Επέβαλλαν λοιπόν το 1764 έναν φόρο στην ζάχαρη που έφερναν οι Αμερικάνοι από την τροπική ζώνη της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής (Sugar Act 1764).

Επίσης οι Αμερικανοί απαγόρευσαν με υψηλούς δασμούς στους Αμερικανούς να εισάγουν ζάχαρη και μελάσα από τις μη Αγγλικές αποικίες της Καραϊβικής και της Νότιας Αμερικής πχ τις αποικίες της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας, ώστε να αγοράζουν Αμερικανική ζάχαρη.
Οι Αμερικάνοι βασίζονταν εκείνη την εποχή στην ζάχαρη και την μελάσα που έπαιρναν από την Καραϊβική και την Λατινική Αμερική, γιατί τα χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν ρούμι, αλλά και γιατί η ζάχαρη ήταν ο άσπρος χρυσός.

Το ρούμι, μαζί με απλά βιομηχανικά προϊόντα, όπως εργαλεία κτλ, οι Αμερικανοί τα έδιναν στους Αφρικανούς στην Δυτική Αφρική, και σε αντάλλαγμα έπαιρναν σκλάβους που ήταν όμηροι από άλλες φυλές. Το ρούμι ήταν έναν πολύ βασικό εμπορικό προϊόν για τους Αμερικανούς εκείνη την εποχή. Ρούμι, γούνες, καπνό, βαμβάκι έστελναν στην Αγγλία και την Αφρική οι Αμερικανοί,  και σε αντάλλαγμα έπαιρναν βιομηχανικά προϊόντα από την Αγγλία, κρασί από τους Γάλλους, και δούλους από την Αφρική. Η Αγγλία έπαιρνε από την Αμερική πρώτες ύλες, και έστελνε πίσω βιομηχανικά προϊόντα.

Επομένως οι Αμερικάνοι πήραν πολύ βαριά τους φόρους των Άγγλων στην ζάχαρη, αλλά και την προσπάθεια των Άγγλων να παταχθεί το λαθρεμπόριο ζάχαρης και μελάσας που οι Αμερικανοί έκαναν με τις αποικίες των Γάλλων, των Ολλανδών και των Πορτογάλων στην Καραϊβική, και με την βοήθεια των Γάλλων οι Αμερικανοί χτύπησαν τους Άγγλους και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους το 1783.

Ένα άλλο πράγμα που ενόχλησε τους Αμερικάνους, ήταν ότι οι Άγγλοι, προκειμένου να ξεφορτωθούν τους Ινδιάνους συμμάχους των Γάλλων από το κεφάλι τους, συμφώνησαν μαζί τους να μην επιτρέπεται στους Αμερικανούς να περάσουν πέρα από τα Απαλάχια Όρη, και οι Ινδιάνοι να μην ενοχλούν τους Αμερικανούς ανατολικά των Απαλαχίων. Αυτό επίσης δεν άρεσε καθόλου στους Αμερικανούς, που θεώρησαν ότι οι Άγγλοι τους περιόρισαν κυριαρχικά τους δικαιώματα.

ΧάρτηςΧάρτηςΈχω ξαναπεί ότι η μεγάλη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Γαλλίας στην Αμερικανική Επανάσταση του 1775-1783 εξουθένωσε την Γαλλία οικονομικά και στρατιωτικά, και ο Γάλλος βασιλιάς αύξησε πάρα πολύ την φορολογία στην Γαλλία, ο Γαλλικός λαός εξαθλιώθηκε, και λόγω αυτής της εξαθλίωσης το 1789 ακολούθησε η Γαλλική Επανάσταση. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήταν ένας από τους ήρωες της Γαλλικής Επανάστασης, και έγινε ο νέος δικτάτορας της Γαλλίας, και κατάφερε να πάρει ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη.

Ο Ναπολέων δεν είχε την ναυτική δύναμη για να αντιμετωπίσει τους Άγγλους, αλλά υπερτερούσε στην ξηρά, και απαγόρευσε στους Άγγλους να πουλάνε τα προϊόντα τους στην Ευρώπη, και απαγόρευσε και στους Ευρωπαίους να αγοράζουν τα Αγγλικά προϊόντα, με την ελπίδα να αναπτυχθεί η Γαλλική οικονομία και να αποδυναμωθεί η Αγγλική.

Έχω ξαναπεί ότι οι Ρώσοι αποδέχθηκαν αρχικά την απαίτηση αυτή του Ναπολέοντα, αλλά στην συνέχεια έκαναν πίσω, άρχισαν να εισάγουν Αγγλικά προϊόντα, τα οποία είχαν ανάγκη οι Ρώσοι, και ο Ναπολέων ξεκίνησε με τον στρατό του για την Ρωσία το 1812, και όπως και ο Χίτλερ δεν πρόλαβε τον Ρωσικό χειμώνα όπως είχε υπολογίσει.

Άρθρα

Sugar Act 1764
1η Παράγραφος
Sugar Act, also called Plantation Act or Revenue Act, (1764), in U.S. colonial history, British legislation aimed at ending the smuggling trade in sugar and molasses from the French and Dutch West Indies and at providing increased revenues to fund enlarged British Empire responsibilities following the French and Indian War. Actually a reinvigoration of the largely ineffective Molasses Act of 1733, the Sugar Act provided for strong customs enforcement of the duties on refined sugar and molasses imported into the colonies from non-British Caribbean sources.

“French and Indian War”
French and Indian War,  American phase of a worldwide nine years’ war (1754–63) fought betweenFrance and Great Britain. (The more-complex European phase was the Seven Years’ War [1756–63].) It determined control of the vast colonial territory ofNorth America. Three earlier phases of this extended contest for overseas mastery included King William’s War (1689–97), Queen Anne’s War (1702–13), and King George’s War (1744–48).

“French and Indian War”
1η , 2η Παράγραφος
The French and Indian War (1754–1763) was the North American theater of the worldwideSeven Years' War. The war was fought between the colonies of British America and New France, with both sides supported by military units from their parent countries of Great Britainand France, as well as Native American allies. At the start of the war, the French North American colonies had a population of roughly 60,000 European settlers, compared with 2 million in the British North American colonies.[3] The outnumbered French particularly depended on the Indians. Long in conflict, the metropole nations declared war on each other in 1756, escalating the war from a regional affair into an intercontinental conflict.
The name French and Indian War is used mainly in the United States and refers to the two main enemies of the British colonists: the royal French forces and the various indigenousforces allied with them. British and European historians use the term the Seven Years' War, as do English speaking Canadians.[4] French Canadians call it La guerre de la Conquête (War of the Conquest)[5][6] or (rarely) the Fourth Intercolonial War.[7]

“American Revolutionary War”
1η Παράγραφος
The American Revolutionary War (1775–1783), also known as the American War of Independence[21] and the Revolutionary War in the United States, was the armed conflict between Great Britain and thirteen of its North American colonies, which had declared themselves the independent United States of America.[N 1][22] Early fighting took place primarily on the North American continent. France, eager for revenge after its defeat in theSeven Years' War, signed an alliance with the new nation in 1778 that proved decisive in the ultimate victory.[23] The conflict gradually expanded into a world war with Britain combatingFranceSpain, and the NetherlandsFighting also broke out in India between the British East India Company and the French allied Kingdom of Mysore.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου