Κυριακή, 1 Μαΐου 2016

Ο Ισλαμικός Κόσμος το 1500 μ.Χ. και η Μετατόπιση του Εμπορίου στον Ατλαντικό

Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε τον Ισλαμικό Κόσμο, όπως είχε διαμορφωθεί γύρω στο 1500 μ.Χ. Όλες οι αυτοκρατορίες που βλέπετε χρωματισμένες ανήκαν στον Ισλαμικό Κόσμο. Οι Μουσουλμάνοι ήλεγχαν επίσης τα στρατηγικής σημασίας Στενά της Μάλακα, που ενώνουν τον Ινδικό Ωκεανό με την Νότια Κινεζική Θάλασσα. Σήμερα που μιλάμε οι Κινέζοι σκοτώνονται με τους Αμερικανούς για τον έλεγχο αυτών των στενών, αφού οι Κινέζοι διεκδικούν ολόκληρη την Νότια Κινεζική Θάλασσα για λογαριασμό τους.

Χάρτης 1Βλέπετε πόσο πιεσμένοι ήταν εκείνη την περίοδο οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, που βασίζονταν στους Μουσουλμάνους για την προμήθεια όλων των ειδών πολυτελείας, που στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από την Ασία πχ μετάξι, μπαχαρικά, πορσελάνη κλτ. Μιλάμε τώρα για την εποχή προ της βιομηχανικής επανάστασης, η οποία έλαβε χώρα στην Αγγλία γύρω στον 17ο αιώνα, μετατρέποντας την Ευρώπη στο εργοστάσιο του κόσμου. Αυτή την περίοδο η Ευρώπη είναι ακόμη μία αγροτική οικονομία, και δεν μπορεί να προμηθευτεί αγαθά που βρίσκονται, ή που ευδοκιμούν, μόνο στα κλίματα της Ασίας και της Νότιας Ασίας, παρά μόνο μέσω του Ισλαμικού Κόσμου, σε σημαντικά υψηλότερες τιμές.

Οι Ευρωπαίοι στρέφονται προς τον Ατλαντικό, και όπως έχω ξαναπεί καταφέρνουν με τον Βάσκο Ντα Γκάμα το 1497 να κάνουν τον γύρο της Αφρικής και να φτάσουν στην Ινδία, αποφεύγοντας τον Ισλαμικό Κόσμο, και με τον Χριστόφορο Κολόμβο να φτάσουν στην Αμερική το 1492, ενώ προσπαθούσαν να ανακαλύψουν έναν δρόμο προς την Ασία, ο οποίος θα παρέκαμπτε τον Ισλαμικό Κόσμο.

Για τους δυτικοευρωπαίους το εμπόριο μετατοπίζεται από την Μεσόγειο στον Ατλαντικό, και η δύναμη στον Χριστιανικό κόσμο αρχίζει να μετατοπίζεται από την Βενετία στις χώρες του Ατλαντικού. Η Βενετία, αλλά και κάποιες άλλες πόλεις κράτη της Ιταλίας, ήταν κυρίως αυτοί που μετέφεραν τα Ασιατικά εμπορεύματα από την  Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την Βηρυτό του σημερινού Λιβάνου και την Κωνσταντινούπολη, στην Ευρώπη.
Οι δυτικοευρωπαίοι θα αρχίσουν να σκοτώνονται μεταξύ τους για την επιρροή στον Νέο Κόσμο (Αμερική). Έλεγα τις προάλλες ότι οι Ισπανοί κατάφεραν να κατακτήσουν το Μεξικό και το Περού, και με τα βουνά από χρυσό και ασήμι που βρήκαν εκεί, έκαναν και τις Φιλιππίνες αποικία τους, και χρησιμοποιούσαν τον χρυσό και το ασήμι για να αγοράζουν τα εξωτικά προϊόντα της Ασίας στις Φιλιππίνες. Ο όρος Manila Galleons, αναφέρεται στα μεγάλα εμπορικά πλοία της Ισπανίας, που έφευγαν από το Ακαπούλκο του Μεξικού φορτωμένα με ασήμι, και στις Μανίλα (Φιλιππίνες) έδιναν το ασήμι και αγόραζαν Ασιατικά αγαθά. Αυτή η ιστορία κράτησε από το 1565 μέχρι το 1815.

Όλοι αυτοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ισπανοί, Πορτογάλλοι, Ολλανδοί, όπως είπα σκοτώνονταν για επιρροή στον Νέο Κόσμο, και συναγωνίζονταν για το ποιος θα ελέγχει το εμπόριο.


Χάρτης 3

Από το Μεξικό οι Ισπανοί έδιωξαν τους Αζτέκους, και από το Περού τους Ίνκας. Και οι Αζτέκοι και οι Ίνκας, παρόλο που είχαν πετύχει πάρα πολλά σε πολιτισμικό επίπεδο, ήταν πολύ άγριοι λαοί. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι πολύ συχνά έκαναν ανθρωποθυσίες.

Χάρτης 4


Άλλωστε οι Ισπανοί ήταν πολύ ολιγάριθμοι, και για να τους νικήσουν συμμάχησαν με τους γειτονικούς λαούς των Ίνκας και των Αζτέκων, που καταπιέζονταν από αυτούς και τους μισούσαν θανάσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου