Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

Κίνα VS Ανατολική Σιβηρία

Robert Caplan “Όταν ένας Κινέζος κοιτάζει τον χάρτη η Κίνα του φαίνεται πολύ μεγαλύτερη απ’όσο πραγματικά είναι, γιατί στην Ανατολική Σιβηρία ζούνε μόνο 7 εκατομμύρια Ρώσοι, με 100 εκατομμύρια Κινέζους να ζούνε στα σύνορα με την Κίνα. Άρα υπάρχει πάντα η πιθανότητα, καθώς θα προχωράμε στον 21ο αιώνα, η Κίνα να αναγκαστεί να εισβάλλει στην Ανατολική Σιβηρία, που είναι πολύ πλούσια σε διαμάντια, χρυσό, ξυλεία, σίδηρο, και άλλες πρώτες ύλες”.Φαντάζομαι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ρωσία, αλλά και για την Ευρώπη, είναι το να εισβάλλει στο μέλλον η Κίνα στην Δυτική Σιβηρία, όπου βρίσκονται τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου της Ρωσίας.

Η προβληματική συμμαχία Κίνας-Ρωσίας είναι αποτέλεσμα της κόντρας των δύο χωρών με τις ΗΠΑ. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για δύο φυσικούς συμμάχους, αφού και οι δύο χώρες διεκδικούν ηγετικό ρόλο στην περιοχή.


Υπάρχει πάντα η περίπτωση να γίνει η Ρωσία στο μέλλον αυτό που η Σαουδική Αραβία ήταν για τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα. Να προμηθεύει δηλαδή η Κίνα την Ρωσία με όπλα, και η Ρωσία να προμηθεύει την Κίνα με πετρέλαιο και αέριο. Αυτός όμως δεν θα είναι καθόλου καλό για την Ρωσία, ούτε για την Ευρώπη, και σίγουρα δεν θα είναι καλό για τους Ρώσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου