Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

Ερντογάν VS Γερμανία

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο των Financial Times για την κόντρα Γερμανίας-Τουρκίας. Ο Ερντογάν τις τελευταίες δυο εβδομάδες φώναξε δύο φορές τον Γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα, Martin Erdmann, και κυριολεκτικά τον ξέχεσε.

Την πρώτη φορά επειδή μία σατιρική εκπομπή που προβάλλεται στην Γερμανία ισχυρίστηκε ότι ο Ερντογάν είναι ένας δικτάτορας που φυλακίζει δημοσιογράφους, βομβαρδίζει Κούρδους, και χτίζει παλάτια για τον εαυτό του.

Την δεύτερη φορά επειδή ο Γερμανός πρέσβης τόλμησε να παραβρεθεί για συμπαράσταση στην δίκη ενός Τούρκου δημοσιογράφου που διώκεται από το καθεστώς Ερντογάν. Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Markus Ederer απάντησε ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι κινήσεις του Ερντογάν ξάφνιασαν τους αναλυτές, γιατί πρόσφατα οι Γερμανοί συμφώνησαν να πάρει η Τουρκία περισσότερα από 6 δις ευρώ για να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές. Οι επιθετικές κινήσεις του Ερντογάν προς τον Γερμανό πρέσβη γράφει το άρθρο προφανώς αποδεικνύουν ότι ο Ερντογάν επιδιώκει μεγαλύτερα ανταλλάγματα για να ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές.

Αυτό μας αφορά και εμάς άμεσα, γιατί το να δεχτεί ο Ερντογάν τα χρήματα των Ευρωπαίων και να τελειώσει τις μεταναστευτικές ροές θα ήταν σαν να πουλάει τον Τσίπρα, και αυτό θα λειτουργούσε ευεργετικά για την Ελλάδα. Αλλά εγώ πολύ φοβάμαι ότι τα 6 δισεκατομμύρια που του δίνουν οι Ευρωπαίοι είναι πολύ λίγα όταν ο Τσίπρας του δίνει την Ελλάδα στο πιάτο.

Berlin rebuffs Turkish protest over Erdogan satire”, Μάρτιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου