Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Ρωσία VS Ισραήλ (Απρίλιος 2016)

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Ισραηλινού γεωπολιτικού site Debka. Βλέπε “Near-clash of Israeli-Russian planes over Syria”, 21η Απριλίου 2016. Το άρθρο γράφει ότι 2 Ισραηλινά F-15 έφτασαν μία ανάσα από το να συγκρουστούν με 4 Ρωσικά Sukhoi 30 στην Συρία.
Το Debka δεν το έχω παρακολουθήσει αρκετά για να μπορώ να βασιστώ 100% σε αυτά που γράφει, αλλά όσο το έχω διαβάσει έχει ενδιαφέρον, και αυτά που γράφει ταιριάζουν με αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Το Debka γράφει ότι 2 Ισραηλινά F-15 κατευθύνονταν από την Μεσόγειο προς την Συρία, και πέρασαν πολύ κοντά από την Ρωσική αεροπορική βάση της Λατάκια, και οι Ρώσοι σήκωσαν 4 Su-30 και ενεργοποίησαν τους S-400. Το άρθρο γράφει ότι τα Ισραηλινά και Ρωσικά αεροσκάφη έφτασαν μία ανάσα από το να συγκρουστούν.

Ακούγεται λογικό αυτό που λέει το Debka, γιατί χθες ο Νετανιάχου επισκέφτηκε την Ρωσία για να συναντηθεί με τον Πούτιν και να συζητήσουν το θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών στην Συρία. Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο του Bloomberg, μετά την συνάντηση των δύο ηγετών ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία που έχουν κάνει η Ρωσία και το Ισραήλ. Οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί έχουν συμφωνήσει ότι η Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο δεν πρέπει να αποκτήσει όπλα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του Ισραήλ. Βλέπε Bloomberg “Netanyahu Says He Got Russian Assurances Over Syrian Threat”, Απρίλιος 2016.

Νομίζω όμως ότι έχει σημασία αυτό που αναφέρει το Debka, αν όντως έγινε, γιατί είναι δεδομένο ότι η Ρωσία δέχεται μεγάλη πίεση από το Ιράν, την Συρία και την Χεζμπολάχ, σχετικά με την ανοχή που δείχνει στο Ισραήλ στην Συρία. Οι Ρώσοι έχουν συμφωνήσει να μην ενοχλούν τους Ισραηλινούς όταν χτυπάνε τους Ιρανούς κοντά στα Υψώματα Γκολάν, και όταν οι Ιρανοί στέλνουν όπλα στον Νότιο Λίβανο μέσω της Συρίας. Να πω ότι η Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, δεν ελέγχει ολόκληρο τον Λίβανο. Η Χεζμπολάχ ελέγχει τον Νότιο Λίβανο. Στον Λίβανο έχει μεγάλη επιρροή και η Σαουδική Αραβία. Είναι και στον Λίβανο λίγο εμφυλιοπολεμική η κατάσταση.

Το πόσο μεγάλη πίεση μπορεί να ασκεί το Ιράν στην Ρωσία φαίνεται από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου, ο οποίος σε επίσκεψη του στην Τουρκία πριν μία εβδομάδα δήλωσε ότι το Ιράν μπορεί να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας. Βλέπε “Rouhani calls for closer economic cooperation with Turkey”, Απρίλιος 2016.

Οι Ιρανοί και ενδιαφέρονται να εξάγουν αέριο στην Τουρκία, αλλά ακόμη και αν δίνουν προτεραιότητα στις εξαγωγές τους στην Κίνα και την Ινδία, μπορούν εύκολα να χρησιμοποιούν την Τουρκία για να απειλούν την Ρωσία, αφού η Ρωσία έχει επαφές με τους Ισραηλινούς και τους Σαουδάραβες στην Συρία. Με τους Σαουδάραβες στο θέμα του Άσαντ, και με τους Ισραηλινούς στο θέμα των Γκολάν και της Χεζμπολάχ.

Έλεγα μάλιστα πρόσφατα ότι οι Ιρανοί, οι Τούρκοι και οι Ουκρανοί συζήτησαν το ενδεχόμενο να στείλουν φυσικό αέριο του Ιράν στην Ουκρανία, κάτι που έχει συζητήσει και το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία και την Ουκρανία. Αν γινόταν κάτι τέτοιο η Ουκρανία θα μπορούσε να στείλει το αέριο του Ιράν σε όλη την Ευρώπη, αφού το δίκτυο της Ουκρανίας είναι συνδεδεμένο με όλη την Ευρώπη. Βλέπε “Η Συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας-Ιράν”.

Οι Ισραηλινοί και οι Ρώσοι είναι φυσικοί σύμμαχοι, όσο οι Ισραηλινοί δεν στέλνουν αέριο στην Τουρκία, ενώ οι Ρώσοι και οι Ιρανοί είναι φυσικοί αντίπαλοι, όσο οι Ιρανοί κοιτάνε προς την Τουρκία και την Ευρώπη. Οι Ισραηλινοί έχουν 1 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ενώ οι Ιρανοί 33 τρις. Μιλάμε για άλλα μεγέθη, και αυτό σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί έχουν την πολυτέλεια να δώσουν έμφαση στην ασφάλεια τους και όχι στο αέριο, ενώ οι Ιρανοί ποντάρουν πάρα πολλά στο φυσικό αέριο, αφού το Ιράν είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε φυσικό αέριο.

Όπως και να έχει όμως οι Ρώσοι χρειάζονται πολύ περισσότερο τους Ιρανούς από τους Ισραηλινούς, και είναι λογικό να τσιμπάνε στις απειλές των Ιρανών. Πρόσφατα οι Ρώσοι έδωσαν στους Ιρανούς την πρώτη παρτίδα των S-300, και συζητάνε το ενδεχόμενο να του πουλήσουν και τα Sukhoi 30. Βλέπε National Interest “Russia's Next Big Weapons Sale: Is the Lethal Su-30 Fighter Iran Bound?”, Σεπτέμβριος 2015

Άρα είναι λογικό να υπάρχει ένταση ανάμεσα στην Ρωσία και το Ισραήλ. Γιατί από την μία υπάρχει η Τουρκία που διεκδικεί το αέριο του Ισραήλ, από την άλλη υπάρχει το Ιράν που μπορεί να απειλεί την Ρωσία προσεγγίζοντας την Τουρκία. Το πρόβλημα είναι κυρίως οι απειλές του Ιράν προς την Ρωσία, γιατί οι Ισραηλινοί χρειάζονται πάρα πολύ την Ρωσία στην Συρία, και είναι σχετικά εύκολο να κρατάνε κλειστό τον Λεβιάθαν για να μην δυσαρεστήσουν την Ρωσία. Οι Ισραηλινοί βέβαια δυσαρεστούν τους Αμερικανούς με τα δικαστικά εμπόδια που βάζουν στην Αμερικανική Noble Energy, αλλά οι Αμερικανοί δεν θα τους χτυπήσουν. Τουλάχιστον όχι όπως θα τους χτυπήσει ο Πούτιν αν τον δυσαρεστήσουν.

Και η Noble δεν είναι ένας κολοσσός, αλλά δεν είναι μέσα στις πρώτες Αμερικανικές εταιρείες ενέργειας. Ωστόσο είναι οι Ισραηλινοί που έχουν άδικο στην ιστορία με την Noble. Η Noble είναι εταιρεία. Την ενδιαφέρουν τα λεφτά της. Θέλει και την Gazprom μέσα στο deal για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Επομένως είναι οι Ισραηλινοί που είναι λάθος όταν για γεωπολιτικούς λόγους της δημιουργούν προβλήματα, και αυτό σίγουρα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.

Πίνακας 1Τέλος πάντων είναι δύσκολη η σχέση Ρωσίας-Ισραήλ στην Συρία, παρόλο που πρόκειται για μία φυσική συμμαχία, για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω. Όπως μάλιστα θα διαβάσετε στο άρθρο που δημοσιεύει το Debka μετά την συνάντηση Πούτιν-Νετανιάχου, η συνάντηση πήγε πολύ καλά, αλλά ο Πούτιν παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην Συρία είναι πολύ μπερδεμένη. Το Debka είναι το site που δημοσίευσε το πρώτο άρθρο που αναφέρω. Γι’αυτό και μου ακούγονται λογικά αυτά που γράφει. Για το δεύτερο άρθρο του Debka βλέπε “Netanyahu, Putin hold cordial meeting in Moscow, with Syria at center stage”, Απρίλιος 2016.


Άρθρα

“Near-clash of Israeli-Russian planes over Syria”, 21η Απριλίου 2016
1η, 2η, 3η
Western and Middle Eastern military sources monitoring the war in Syria, and networks monitoring Russian air force flights in the country, reported Wednesday afternoon that there was almost a clash earlier in the day between four Israeli F-15 fighters and two Russian Su-30 jets.
The sources report that the Israeli warplanes, flying from the direction of the Mediterranean, approached Russia’s Hmeimim airbase near the Syrian city of Latakia. The Russian command, which apparently feared that the Israeli planes would fly over the base, scrambled two of their fighters that specialize in dogfights.
DEBKAfile’s military sources point out that Russia has deployed its advanced S-300 and S-400 antiaircraft missile batteries at the base.
The sources report that after a short time in which there was concern that a confrontation between the Russian and Israeli air forces was about to occur, both groups of jets turned back. The Su-30s returned to the base, and the F-15s continued their flight.
5η, 6η, 7η Παράγραφος
The sources add that according to the agreement between Russia and Israel on coordination of flights in Syrian airspace, planes from both sides can fly in an unimpeded manner as long as they do not interfere with the operations of those of the other side. Also, each side agreed to inform the other side of the location of its jets to prevent inadvertent clashes.
But recently, as the Russians have replaced a large part of their air power in Syria with advanced attack helicopters, it has become clear that the understandings between Jerusalem and Moscow are not in line with the new situation. The understandings are concerning flights by fighters, but the attack helicopters fly at different heights and speeds, and under completely different conditions.
On April 4th, the Russian military’s deputy chief of staff, Gen. Nikolai Bogdanovsky, met with his Israeli counterpart, Maj. Gen. Yair Golan, in Tel Aviv to discuss the topic. The incident on Wednesday and Maj. Gen. Eshel’s trip to Moscow show that the air forces of the two sides have not resolved the problem, and that a new framework is needed to coordinate Russian and Israeli military flights in Syrian airspace. 

“Netanyahu Says He Got Russian Assurances Over Syrian Threat”, Απρίλιος 2016
1η, 2η Παράγραφος
Prime Minister Benjamin Netanyahu said he received assurances of military coordination in a trip to Moscow that would help Israel stop the transfer of weapons through Syria to its Iranian-backed Hezbollah enemy in Lebanon.
Netanyahu said his meeting with Russian President Vladimir Putin was “very successful.” His senior military advisers will meet with Russian counterparts to work out a plan to help “preserve freedom of movement for the Israel Defense Forces and Air Force in the places most important to our security,” according to a text message from his office in Jerusalem.


“Rouhani calls for closer economic cooperation with Turkey”, Απρίλιος 2016
6η Παράγραφος
Rouhani said his country could fulfill Turkey’s energy needs. Turkey already imports natural gas from Iran, and the two countries are looking to triple the bilateral trade to $30 billion in the upcoming years. “The situation is ripe for collaboration with Turkey in the post-sanctions era,” he underlined.

“Netanyahu, Putin hold cordial meeting in Moscow, with Syria at center stage”, Απρίλιος 2016
1η Παράγραφος
Israeli Prime Minister Benyamin Netanyahu flew back to Israel on Thursday evening after meeting Russian President Vladimir Putin in Moscow. The Russian leader greeted the prime minister warmly, expressed best wishes for the upcoming Passover holiday and admitted that the situation in Syria is "complicated." On his part, Netanyahu thanked Putin for his support of a bilateral pension agreement and for the Kremlin's greeting to Jews worldwide ahead of Passover. The prime minister emphasized the need for maintaining the coordination between the two air forces, preventing Hizballah from obtaining advanced weapons, and preventing terrorists from opening a new front against Israel from the Golan Heights. The prime minister was accompanied by his military secretary, Brig. Gen. Eliezer Toledano, and the commander of the air force, Maj. Gen. Amir Eshel, among others. The comments of the two leaders were posted on the Kremlin's website.

2 σχόλια:

  1. το καλωδιο διασυνδεσης που ερχεται απο το Ισραηλ στη Κρητη και ο αγωγος Eastmed δεν αποτελουν μια λυση συνολικη στα προβληματα της περιοχης; η Ε.Επιτροπη εχει χαρακτιρισει τα δυο εργα αυτα προγραμματα PCI υψιστης στρατηγικης και γεωπολιτικης αξιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τα αφήσουν οι Τούρκοι αυτά τα έργα να περάσουνε? Για περίμενε λίγο

      Διαγραφή