Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Ιταλία VS Αίγυπτος (Απρίλιος 2016)

Οι Ιταλοί πιστεύουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου δολοφόνησαν τον μεταπτυχιακό Ιταλό φοιτητή, και το άρθρο γράφει ότι τα προβλήματα στις σχέσεις Αιγύπτου-Ιταλίας ενδεχομένως να επηρεάσουν την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Zohr, του μεγαλύτερου κοιτάσματος αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (1 περίπου τρις κυβ μέτρα), που ανακαλύφθηκε από την ΕΝΙ τον Αύγουστο του 2015.

Το άρθρο γράφει ότι οι Αιγύπτιοι δεν μπορούν νομικά να πάρουν το κοίτασμα από τους Ιταλούς, αλλά και οι Ιταλοί θα σκεφτούν αν θα προχωρήσουν στην επένδυση δισεκατομμυρίων που απαιτείται για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

Δεν ξέρω τι ακριβώς προσπαθούν να κάνουν οι Αιγύπτιοι, αλλά το σίγουρο είναι ότι έχουν πολύ καλές σχέσεις με τους Ρώσους. Επίσης, όπως το πρόβλημα με την εκμετάλλευση του Leviathan στο Ισραήλ ξεκινάει από το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ, και άρα από το Ισραήλ, έτσι και το πρόβλημα με την εκμετάλλευση του Zohr στην Αίγυπτο ξεκινάει από την δολοφονία του Ιταλού φοιτητή, και άρα από την Αίγυπτο. Άρα για διάφορους λόγους είναι η Αίγυπτος και το Ισραήλ που δημιουργούν τα προβλήματα στην Ιταλική ENI και την Αμερικανική Noble Energy.

Για τους Ισραηλινούς είναι σίγουρο το τι θα ήθελαν. Θα ήθελαν να είναι και η Gazprom μαζί με την Noble σε μία συμφωνία εξαγωγής αερίου στην Τουρκία. Αυτό δεν χαλάει καθόλου και την Noble, γιατί η παρουσία των Ρώσων δίνει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια στο όλο εγχείρημα πχ μειώνει την πιθανότητα να ρίξει καμιά ρουκέτα στις εγκαταστάσεις η Χεζμπολάχ. Αυτό που δεν ξέρω είναι κατά πόσο είναι εύκολο να προχωρήσει μία συμφωνία με την Τουρκία, αν η Gazprom είναι μέσα στον Leviathan, και αν μπορούν να τα βρούνε οικονομικά η Noble με την Gazprom, που έτσι κι αλλιώς συνεργάζονται στο Tamar. Δεν είμαι και σίγουρος αλλά η περίπτωση της Αιγύπτου και της ENI μοιάζει με αυτήν του Ισραήλ και της Noble. Η διαφορά βέβαια είναι ότι η ENI ελέγχεται από το Ιταλικό δημόσιο, ενώ η Noble είναι ιδιωτική εταιρεία.

Στο μεταξύ, τον Νοέμβριο του 2015, η Ρωσία και η Αίγυπτος υπέγραψαν μία συμφωνία για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου στην Αίγυπτο από την κρατική Ρωσική Rosatom. Βλέπε Reuters. Βάσει της συμφωνίας η Ρωσία θα δανείσει τα χρήματα για την κατασκευή στην Αίγυπτο, η Rosatom θα κατασκευάσει το εργοστάσιο, και η Ρωσία θα πληρωθεί από την πώληση του παραγόμενου ρεύματος στην Αίγυπτο τα επόμενα χρόνια.

“Losing Italy: Sisi pays the price for Regeni murder”, Απρίλιος 2016

Egypt, Russia sign deal to build a nuclear power plant”, Νοέμβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου