Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

Η ΕΕ Έτοιμη να Συζητήσει τον South Stream

Ωραίος χάρτης του κρατικού Ρωσικού Russia Today για τον South Stream. Το άρθρο γράφει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει ξανά το ενδεχόμενο της κατασκευής του South Stream.  Πράγματι έχουν γίνει τέτοιες δηλώσεις από αξιωματούχους της ΕΕ.

Χάρτης 1 South Stream

Δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι αυτό, γιατί η ΕΕ επιμένει ότι η Ρωσία θα πρέπει να δεχτεί τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς της ΕΕ (Third Energy Package), που σημαίνει ότι άλλος πρέπει να είναι ο παραγωγός του αερίου, άλλος ο ιδιοκτήτης του αγωγού που θα το μεταφέρει εντός ΕΕ, άλλος αυτός που θα το πουλάει στις χώρες μέλη, καθώς και ότι κάθε εταιρεία παροχής φυσικού αερίου, και ενέργειας γενικότερα, δεν θα μπορεί να έχει πάνω από το 40% της εθνικής αγοράς, είτε αυτή η εταιρεία είναι κρατική είτε ιδιωτική.

Στον χάρτη του Russia Today βλέπετε τους μετόχους του South Stream. Η Gazprom είχε το 50%, η Ιταλική ΕΝΙ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με 20%, και η Γαλλική EDF και η Γερμανική Wintershall είχαν από 15%.

Στην ΕΝΙ ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Ιταλικό δημόσιο, η Electricite de France ( EDF) είναι ο κρατικός Γαλλικός κολοσσός, και η Wintershall είναι ιδιωτική εταιρεία, θυγατρική της Γερμανικής BASF, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών της Γερμανίας και του κόσμου. Νομίζω ότι όταν λέμε εταιρεία χημικών εννοούμε παραγωγή πλαστικών, σωληνών κλπ.

Στον χάρτη βλέπετε και τις κρατικές εταιρείες κάθε χώρας, αφού η Gazprom, η ΕΝΙ, h Wintershall και η EDF, είχαν συμφωνήσει να επιτρέψουν στις κρατικές εταιρείες κάθε χώρας να συμμετάσχουν στο project, για το τμήμα του αγωγού που θα περνούσε από τα εδάφη τους.

Στην συνέχεια ο South Stream πολεμήθηκε από την ΕΕ, αφού η Gazprom δεν δεχόταν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, και ανακοίνωσε τον Turk Stream, που θα κατασκεύαζαν μαζί η Gazprom και η κρατική Τουρκική BOTAS. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι μόλις κατασκεύαζε τον Turk Stream θα έκοβε εντελώς το δίκτυο της Ουκρανίας, και οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου θα έπρεπε να συνδεθούν με τον Turk Stream.

Στην συνέχεια η Ρωσία συγκρούστηκε με την Τουρκία, ακύρωσε τον Turk Stream, και ανακοίνωσε τον Nord Stream 2, με την Gazprom να έχει το 50%, και από 10% να έχουν η Γαλλική ENGIE, η Αγγλο-Ολλανδική Shell, η Αυστριακή OMV, και οι Γερμανικές Ε.ΟΝ και Wintershall. Η ENGIE και η OMV ελέγχονται από Γαλλικό και Αυστριακό δημόσιο αντίστοιχα, ενώ η E.ON, η Wintershall, και η Shell είναι ιδιωτικές εταιρείες, αλλά σε καμία περίπτωση λιγότερο σημαντικές για τις χώρες τους.

Με τον Nord Stream 2 βγήκε από το κάδρο η Ιταλία, και μπήκε πολύ πιο ενεργά στο παιχνίδι η Γερμανία, κάτι που έχει δημιουργήσει μεγάλη ένταση ανάμεσα στην Ιταλία και την Γαλλία, με τον Ρέντζι να κατηγορεί την Μέρκελ ότι στηρίζει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αλλά προχωρά σε ενεργειακά projects μαζί της, και την Μέρκελ να απαντά ότι οι κυρώσεις αφορούν σε ένα πολιτικό θέμα, στο θέμα της Ουκρανίας συγκεκριμένα, ενώ ο Nord Stream 2 είναι ένα καθαρά οικονομικό project, απαραίτητο για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, καθώς και την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας βιομηχανίας.

Ακόμη πιο έξαλλη από την Ιταλία είναι η Τουρκία, αφού ο Nord Stream 2 υπονομεύει την φιλοδοξία της Τουρκίας να συνδέσει την Ευρώπη με το αέριο της Ρωσίας, της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής, και να καρπωθεί τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη. Η Γερμανία δε ενδιαφέρεται ούτε καν για να ενισχύσει οικονομικά τον Southern Energy Corridor, αφού για την Γερμανία είναι ένα άχρηστο project, που έχει επινοηθεί για καθαρά γεωπολιτικούς λόγους. Η Τουρκία προσπαθεί να πάρει την αποζημίωση της από την Γερμανία εμμέσως, μέσω του μεταναστευτικού.

Επίσης ο Nord Stream εξαγριώνει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που θα χάσουν τεράστια ποσά σε transit fees. Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία και η Ρουμανία, ζητάνε εγγράφως από την ΕΕ να σταματήσει τον Nord Stream 2, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υποστηρίζουν ότι θα αποσταθεροποιηθεί η περιοχή γεωπολιτικά.

Χάρτης 2


Η ΕΕ, όπως και στην περίπτωση του South Stream, επιτίθεται στον Nord Stream 2 και προσπαθεί να τον σταματήσει. Να θυμίσω ότι εξαίρεση από τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς της ΕΕ μπορεί να γίνει μόνο αν ένας αγωγός είναι αναγκαίος για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Έτσι είχε προχωρήσει ο Nord Stream 1. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί σκοτώνονταν, με τους Ρώσους να κατηγορούν τους Ουκρανούς ότι κλέβουν φυσικό αέριο, και τους Ουκρανούς να κατηγορούν τους Ρώσους ότι τους χρεώνουν πολύ υψηλές τιμές προκειμένου να ταΐζουν τους Ουκρανούς ολιγάρχες, αλλά και λόγω της εξάρτησης της Ουκρανίας στο Ρωσικό αέριο. Αυτές οι κόντρες είχαν οδηγήσει πολλές φορές την Ρωσία να κλείσει την στρόφιγγα προς την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να μείνουν και οι χώρες της ΕΕ χωρίς αέριο. Με αυτό το σκεπτικό επετράπη από την ΕΕ να προχωρήσει ο Nord Stream 1.


Κλείνοντας να πω ότι δεν θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική την είδηση του Russia Today, αφού η Ρωσία δεν δέχεται προς το παρόν το Third Energy Package. Θα είχε σημασία αν η ΕΕ έλεγε ότι είναι διατεθειμένη να κάνει εξαίρεση για τον South Stream, ή αν η Ρωσία έλεγε ότι δέχεται την αντιμονοπωλαική νομοθεσία της ΕΕ. Ούτε όμως και μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι σημαντική είδηση, γιατί πολλοί ισχυρίζονται ότι οι Ρώσοι ίσως να είναι διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους προκειμένου να διασφαλίσουν τις εξαγωγές τους στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου