Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Το Politico για τον Nord Stream 2

Πολύ ωραίο άρθρο του Politico. Το άρθρο γράφει ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Πολωνία, φοβούνται ότι με την κατασκευή του Nord Stream 2 η Ρωσία θα μπορεί να εκβιάζει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης χωρίς να φοβάται ότι θα θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές της στην Γερμανία, αφού μετά την κατασκευή του Nord Stream 2 το 80% του Ρωσικού αερίου θα μπαίνει στην ΕΕ κατευθείαν από την Γερμανία.Η Ουκρανία, γράφει το άρθρο, τρέμει στην ιδέα να σταματήσει η Ρωσία να χρησιμοποιεί τον αγωγό Brotherhood, γιατί σε αυτή την περίπτωση η Ουκρανία θα χάσει περίπου 2 δις δολάρια ετησίως από transit fees.

Η Σλοβακία, που επίσης θα χάσει τεράστια ποσά σε transit fees, αποκαλεί “προδοσία” την συμφωνία Γερμανίας-Ρωσίας για τον Nord Stream 2. Ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών παρομοίασε τον Nord Stream με την συμμαχία των Ναζί με τους Κομμουνιστές το 1939 (Μολότωφ-Ρίμπεντροπ).

Οι Ιταλοί δεν θέλουν τον Nord Stream 2 και δεν ξεχνούν ότι η ΕΕ “σκότωσε” τον South Stream που εξυπηρετούσε την Ιταλία.

Η πίεση του Ομπάμα να μην προχωρήσει το έργο ενοχλεί το Βερολίνο, και ο Πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ δηλώνει ότι οι χώρες της Ευρώπης πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν μόνες τους για κάποια πράγματα.

Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, γιατί από την μία πρέπει να καθησυχάζει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για τις προθέσεις της Ρωσίας, και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζει τους σοσιαλδημοκράτες του SPD στο εσωτερικού, που είναι πολύ θετικοί στην προοπτική του Nord Stream 2. Και η ίδια έχει δηλώσει ότι είναι αναγκαίος για την ανταγωνιστικότητα της Γερμανικής οικονομίας.

 Διευθυντής του Nord Stream είναι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρόντερ (SPD), ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Πούτιν, και οι δυο τους θεωρούνται οι πατέρες του Nord Stream 1, ενώ οι Πούτιν και Μπερλουσκόνι ήταν οι πατέρες του South Stream, που τελικά δεν προχώρησε.

Η ΕΕ ψάχνει να βρει κάποιον τρόπο να μπλοκάρει δικαστικά το έργο.

Οι Ρώσοι έχουν συμπεριλάβει στο project τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης και λένε ότι η Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο project.

Great northern gas war”, Απρίλιος 2016
http://www.politico.eu/article/the-great-northern-gas-war-nordstream-pipeline-gazprom-putin-ukraine-russia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου