Σάββατο, 30 Απριλίου 2016

Η Ελευθερία των Θαλασσών και ο Hugo Grotius (Freedom of the Seas)

Ο Ολλανδός νομικός Hugo Grotius (1583-1645) υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, ώστε όλες οι χώρες να μπορούν να χρησιμοποιούν τους θαλάσσιους εμπορικούς διαδρόμους.

Τα εμπορικά πλοία της Ολλανδίας έπρεπε να περνάνε από τις Βρετανικές και Γαλλικές θάλασσες για να φτάνουν στην Ασία και την Αμερική. Γενικότερα υπήρχε μεγάλος συναγωνισμός ανάμεσα στους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Ολλανδούς και τους Ισπανούς για τον έλεγχο του εμπορίου.


Όλοι αυτοί έπεφταν πάνω στους Βενετσιάνους και τους Μουσουλμάνους όταν πήγαιναν να μπουν στην Μεσόγειο Θάλασσα για να φτάσουν στην Αλεξάνδρεια και την Βηρυτό, και γι'αυτό χρησιμοποίησαν σε μεγάλο βαθμό την διαδρομή γύρω από την Αφρική, και τον δρόμο του Ατλαντικού για να φτάνουν στην Ασία.


Οι Άγγλοι, αντίθετα με όσα υποστήριζε ο Ολλανδός Hugo Grotius, θεωρούσαν ότι οι θάλασσες γύρω από την Βρετανία ανήκαν στην Βρετανική Αυτοκρατορία. Οι Άγγλοι είχαν προνομιακή θέση σε σχέση με τους Ολλανδούς, και όπως ήταν λογικό έβλεπαν με διαφορετικό μάτι το θέμα της ελεύθερης ναυσιπλοίας που έθετεαν οι Ολλανδοί, με τους οποίους συναγωνίζονταν για τον έλεγχο του εμπορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου