Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Ισραήλ, Τουρκία, Ρωσία, Αίγυπτος (Gatestone Institute)

Πολύ ωραίο άρθρο από το Gatestone Institute. Το Gatestone Institute είναι ένα πολύ έγκυρο Αμερικανικό think tank, πολύ εχθρικό προς τους Ισλαμιστές, όχι τους Μουσουλμάνους, και πολύ φιλικό προς το Ισραήλ.

Το Gatestone γράφει ότι μπορεί να θέλει η Τουρκία να υπάρξει μία βελτίωση στις σχέσεις της με το Ισραήλ, προκειμένου να αγοράσει στο μέλλον φυσικό αέριο, αλλά και για να αγοράζει όπλα για την αντιτρομοκρατική της υπηρεσία από τους Ισραηλινούς, αλλά τους Ισραηλινούς δεν τους συμφέρει κάτι τέτοιο.

Πρώτον λόγω των καλών σχέσεων που έχουν με την Ρωσία.

Δεύτερον λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργούσαν οι Ισραηλινοί στην σχέση τους με τους Αιγυπτίους, αν δέχονταν όπως απαιτεί η Τουρκία να της επιτρέψουν να δραστηριοποιηθεί στην Γάζα. Τρίτον λόγω της μειωμένης ασφάλειας που κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε για τους ίδιους τους Ισραηλινούς.

Τέταρτον τα όπλα που ζητάνε οι Τούρκοι από τους Ισραηλινούς θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων, κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις των Ισραηλινών με τους Κούρδους.

Να πω κι εγώ ότι στην πραγματικότητα οι Τούρκοι δεν ζητάνε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ, αφού έχουν πολύ μεγαλύτερα συμφέροντα με το Κατάρ και το Ιράν, αλλά την μερική αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων, πχ ανταλλαγή πρέσβεων κτλ. Εξάλλου ο πόλεμος κατά του Ισραήλ είναι για τον Ερντογάν ένα πολύ μεγάλο επικοινωνιακό όπλο, προκειμένου να αναδειχθεί, όπως φιλοδοξεί, στον ηγέτη του Μουσουλμανικού κόσμου.

Επίσης, όπως έχω ξαναπεί, ο Ερντογάν αποτελεί μικρότερο κίνδυνο από τον Πούτιν για το Ισραήλ, γιατί λόγω του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας η κατάσταση με την Χαμάς είναι υπό έλεγχο, ο Ιορδανός βασιλιάς έχει πολύ προβληματικές σχέσεις με την Τουρκία και τον ISIS, και άρα η Τουρκία έχει περιορισμένη επιρροή στα σύνορα Ιορδανίας-Ισραήλ, και στα σύνορα με την Συρία, στα υψώματα Γκολάν, οι Ισραηλινοί βοηθάνε συμμορίες Τζιχανιστών που συνεργάζονται με την Σαουδική Αραβία και όχι με την Τουρκία, και τους βοηθάνε να κρατάνε το Ιράν μακριά, με αντάλλαγμα αυτοί να μην χτυπάνε το Ισραήλ.

Άρα το πιο αδύνατο σημείο του Ισραήλ είναι προς το παρόν ο Νότιος Λίβανος και η Χεζμπολάχ, που πολεμάει με Ρωσικά όπλα, υποστηρίζεται από το Ιράν, και θα μπορούσε να υποστηριχθεί και από την Ρωσία πολύ πιο ενεργά.

Israel, Turkey, Russia and Egypt”, Απρίλιος 2016
http://www.gatestoneinstitute.org/7857/israel-turkey-russia-egypt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου