Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

Η Fiscal Break Even Τιμή του Πετρελαίου

Ο παρακάτω πίνακας εμφανίζει την τιμή πετρελαίου που χρειάζονται τα κράτη που βασίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου για να καλύψουν τις κρατικές τους δαπάνες. Η τιμή αυτή δεν έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής του πετρελαίου. Τουλάχιστον δεν έχει να κάνει κυρίως με αυτό.Η fiscal break even oil price έχει να κάνει με το ύψος των κρατικών δαπανών από την μία πλευρά, και τον αριθμό βαρελιών που εξάγει μία χώρα. Αν πχ μία χώρα έχει κρατικές δαπάνες 1.000 ευρώ ετησίως, και εξάγει 1.000 βαρέλια πετρελαίου, τότε  χρειάζεται τιμή βαρελιού 1 ευρώ για να καλύψει τις δαπάνες της, δηλαδή 1.000 βαρέλια * 1 ευρώ = 1.000 ευρώ =κρατικές δαπάνες. Το παράδειγμα είναι φυσικά μία απλοποίηση, αλλά αυτό είναι το πνεύμα. Άλλωστε το κόστος παραγωγής συμπεριλαμβάνεται στις κρατικές δαπάνες.

Το break even της παραγωγής αναφέρεται στην ελάχιστη τιμή πετρελαίου που απαιτείται για να καλυφθεί το κόστος ενός βαρελιού. Πχ η Σαουδική Αραβία έχει κόστος παραγωγής ανά βαρέλι 10 ευρώ περίπου, άρα όσο πουλάει παραπάνω από 10 ευρώ το βαρέλι θα έχει κέρδος. Αλλά όσο περισσότερο παράγει και πουλάει τόσο περισσότερο θα πέφτει η τιμή του πετρελαίου, αφού οι Άραβες, οι Ιρανοί και οι Ρώσοι είναι μακράν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.

Επομένως οι χώρες του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου από την μία έχουν κίνητρο να παράγουν όσο περισσότερο μπορούν, αλλά έχουν και κίνητρο να μειώνουν συγχρονισμένα την παραγωγή τους για να ανεβάζουν την τιμή. Τώρα, με την παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, και την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία ξαναέφερε το Ιράν στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει για το καρτέλ.


“For Some Nations, Saudi Arabia's Oil Price War Is An Existential Threat”, Νοέμβριος 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου