Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Αίγυπτος-Χαμάς και Τουρκία-Ισραήλ

Η Χαμάς αυξάνει τους ελέγχους στα σύνορα της  με την Αίγυπτο, ώστε να νοιώθει η Αίγυπτος πιο ασφαλής, και να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από την Μουσουλμανική Αδελφότητα Χαμάς, που διοικεί την Γάζα, και τους σοσιαλιστές του Σίσι, που κυνηγάνε τους Αιγύπτιους Ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι Αιγύπτιοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που ήταν βουλευτές επί Μόρσι στην Αίγυπτο, βρίσκονται στην Τουρκία φιλοξενούμενοι του Ερντογάν, ενώ ο ίδιος ο Μόρσι βρίσκεται στην φυλακή.

Για να αναγνωρίσει τον Σίσι, ο Ερντογάν ζητάει να χαλαρώσει ο Σίσι την στάση του απέναντι στην Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, και μαζί με το Ισραήλ να χαλαρώσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Είναι η προσπάθεια για την οποία ακούμε συνέχεια αυτόν τον καιρό, προκειμένου να υπάρξει μία εξομάλυνση των σχέσεων της Αίγυπτου και του Ισραήλ, που συνεργάζονται εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, με την Τουρκία.Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί να τα βρούνε οι Αιγύπτιοι και οι Ισραηλινοί με τους Τούρκους, και κατά συνέπεια να τα χαλάσουν με τους Ρώσους, αν δεν σκοπεύουν να πουλήσουν στους Τούρκους φυσικό αέριο. Δεν νομίζω ότι οι Ισραηλινοί θα ρισκάρουν έναν πόλεμο στον Νότιο Λίβανο με την Χεζμπολάχ και το Ιράν, προκειμένου να ανοίξουν τον Λεβιάθαν στην Τουρκία.

Εκτός φυσικά και αν αναλάβουν οι ΗΠΑ την στρατιωτική κάλυψη του εγχειρήματος, κάτι που με τον Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ αποκλείεται να συμβεί. Ίσως να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με την Κλίντον. Ή ίσως να μπορεί να γίνει με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι δεν γουστάρουν και πάρα πολύ το Ιράν και τους Ισλαμιστές, και ίσως να είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν περισσότερο το Ισραήλ.

Προς το παρόν όμως μου διαφεύγει γιατί γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια προσέγγισης. Εκτός και αν απλά μιλάμε για τα πολύ βασικά, δηλαδή να ανταλλάξουν ξανά πρέσβεις οι Αιγύπτιοι και οι Ισραηλινοί με την Τουρκία, και να χαλαρώσουν κάπως την στάση τους στο θέμα του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας. Αλλά ποιο θα είναι το όφελος για την Τουρκία σε αυτήν την περίπτωση? Να κλείσει μερικά μέτωπα ώστε να επικεντρώσει την προσοχή της στην Ρωσία?

Ειλικρινά όταν βγάζουμε το φυσικό αέριο από την σχέση Τουρκίας-Ισραήλ, και Αιγύτπου-Τουρκίας, δεν βλέπω τι απομένει, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Υπάρχει βέβαια το επιχείρημα ότι αν οι Ισραηλινοί δεν συμφωνήσουν να εξάγουν στην Τουρκία αέριο πριν την περίοδο 2019-2022, πριν δηλαδή λήξουν τα συμβόλαια Ρωσίας-Τουρκίας, ίσως να μην υπάρχει μετά η προοπτική να αξιοποιηθούν τα Ισραηλινά κοιτάσματα. Γιατί η Αίγυπτος, που θα μπορούσε να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες, ανακάλυψε το Zohr τον Αύγουστο του 2015.

Αυτό φαντάζομαι βάζει σε κίνδυνο την  Αμερικανική Noble Energy, που είναι πολύ δυσαρεστημένη με το Ισραήλ, και προφανώς η κατάσταση θίγει και Αμερικανικά συμφέροντα, αλλά και την Αμερικανική εξωτερική πολιτική, που θα ήθελε να μην είναι εξαρτημένη η Τουρκία από το Ρωσικό αέριο. Αλλά αν οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν το Ισραήλ ενεργά και αποφασιστικά απέναντι στο Ιράν δεν νομίζω να περιμένουν να ανοίξουν οι Ισραηλινοί τον Λεβιάθαν στην Τουρκία και να τα σπάσουν με την Ρωσία. Εκτός πια και αν η Ρωσία τα βρει εντελώς με το Ιράν και αποφασίσει να στηρίξει τους Ιρανούς ενεργά απέναντι στο Ισραήλ, οπότε οι Ισραηλινοί δεν θα έχουν τίποτα να χάσουν. Αλλά δεν βλέπουμε αυτό αυτή την στιγμή.

Δεν ξέρω μήπως για τους Αιγύπτιους θα ήταν πιο εύκολο να εξάγουν αέριο στην Τουρκία. Οι Αιγύπτιοι φοβούνται περισσότερο τους Τούρκους παρά τους Ρώσους, άρα ίσως να μπορούσαν να πάνε κόντρα στην Ρωσία πιο εύκολα από το Ισραήλ. Αλλά σαν χειρότερες μου φαίνονται οι σχέσεις Σίσι-Ερντογάν από τις σχέσεις Ερντογάν-Νετανιάχου. Γίνονται οι προσπάθειες που ακούμε αυτές τις μέρες, αλλά όλο για προσπάθειες ακούμε.

Επίσης οι Αιγύπτιοι τα έχουν σπάσει με τους Ιταλούς τελευταία λόγω της δολοφονίας του Ιταλού φοιτητή, που οι Ιταλοί ισχυρίζονται ότι σκότωσαν οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου. Γράφεται ότι ίσως αυτό να επηρεάσει τις σχέσεις της ENI με την Αίγυπτο, και είναι η ENI που ανακάλυψε το κοίτασμα Zohr. Λες και όπως οι Ισραηλινοί δημιουργούν άθελα τους προβλήματα με την Noble, οι Αιγύπτιοι θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα με την ΕΝΙ. Βλέπε Natural Gas “Egypt's relations with Italy, Saudi Arabia diverge”, Απρίλιος 2016


Για το άρθρο του World Tribune
“In nod to Egypt, Hamas bolsters border security”, Απρίλιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου