Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Η Ιορδανία Κατηγορεί τον Ερντογάν ότι Στέλνει Τρομοκράτες στην Ευρώπη

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι στέλνει τρομοκράτες στην Ευρώπη βάσει σχεδίου, και κατηγόρησε επίσης τους Ευρωπαίους ότι το μόνο που κάνουν είναι να μαλώνουν τον Ερντογάν, και να του χτυπάνε το χέρι, όπως κάνουν οι δάσκαλοι στους μαθητές. Βλέπε άρθρα Independent και Al Monitor παρακάτω.

Η Ιορδανία έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, και μέσα σε αυτούς ο Ερντογάν έχει σίγουρα στείλει και πολλούς μαχητές του ISIS. Επίσης ο Ερντογάν είναι τα τελευταία χρόνια ο βασικός υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της Ισλαμιστικής σοσιαλιστικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας στην Ιορδανία ασκούν μεγάλη πίεση στον Βασιλιά της Ιορδανίας.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρείται η ιδεολογική μητέρα του ISIS, της Al Qaeda, και όλων των μεγάλων Σουνιτκών τρομοκρατικών οργανώσεων. Τα κηρύγματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι για τις σοσιαλιστικές Ισλαμιστικές οργανώσεις ότι το Κεφάλαιο του Μάρξ για τις κομμουνιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Την Μουσουλμανική Αδελφότητα να την βλέπετε περισσότερο σαν μία ιδεολογία, που έχει υποστηρικτές σε όλες τις Μουσουλμανικές χώρες, και στην παρούσα φάση υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα παλιότερα είχε χρησιμοποιηθεί από την Σαουδική Αραβία εναντίον της Αιγύπτου και του Γκαμάλ Νάσερ, όταν ο Γκαμάλ Νάσερ με την Συρία σφυροκοπούσε την Σαουδική Αραβία την δεκαετία του 60, προσπαθώντας να ανατρέψει την Βασιλική οικογένεια και να ανεβάσει στην εξουσία σοσιαλιστές, και να πάρει τον έλεγχο των πετρελαίων η Αίγυπτος. Αυτή την εποχή όμως η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζεται όπως είπα από την Τουρκία και το Κατάρ, και είναι πολύ εχθρική και προς την Σαουδική Αραβία, αλλά και προς την Αίγυπτο, και προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και φυσικά και προς την Ιορδανία. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα συγκρούεται και με τους κοσμικούς σοσιαλιστές πχ Αίγυπτος, και με τους Ισλαμιστές μονάρχες πχ Σαουδική Αραβία.

 Στην Ιορδανία έχουν παρθεί πολλές φορές σκληρά μέτρα εναντίον της οργάνωσης.. Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας έκανε μάλιστα αυτές τις δηλώσεις εναντίον του Ερντογάν λίγο πριν την επίσκεψη του Νταβούτογλου στην Ιορδανία, και μόνο τυχαίες δεν μπορεί να ήταν.

Το πρόβλημα Τουρκίας-Ιορδανίας είναι στο περίπου το ίδιο με το πρόβλημα Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας. Στην Τουρκία αυτή την στιγμή κυβερνούν οι Ισλαμιστές σοσιαλιστές του Ερντογάν, ενώ στην Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία κυβερνούν Ισλαμιστές μονάρχες. Οι Τούρκοι και οι Καταριανοί θέλουν να κατασκευάσουν τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, ο οποίος κυρίως εξυπηρετεί την Τουρκία (αγοραστή) και το Κατάρ (πωλητή), και πολύ λιγότερο την Ιορδανία και την Σαουδική Αραβία.Η Ιορδανία δεν έχει ούτε πετρέλαιο ούτε αέριο, και η Σαουδική Αραβία έχει πολύ λιγότερο αέριο από το Κατάρ, 8 τρις κυβικά μέτρα έναντι 25 τρις, και την ποσότητα που παράγει η Σαουδική Αραβία την καταναλώνει στο εσωτερικό της και δεν την εξάγει, ενδεχομένως για να μην ανοίξει κι άλλες ιστορίες με τους Ρώσους. Το προϊόν που κυρίως ενδιαφέρει την Σαουδική Αραβία είναι το πετρέλαιο, και είναι η βασίλισσα του πετρελαίου.

Με τους Ρώσους η Σαουδική Αραβία ήδη σκοτώνεται στις αγορές πετρελαίου, αφού η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο. Επομένως οι Σαουδάραβες και οι Ιορδανοί δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση από τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας τα οφέλη που θα έχουν η Τουρκία και το Κατάρ, ή τουλάχιστον δεν θα έχουν τα ίδια οφέλη, γιατί ενδεχομένως τους απασχολεί πολύ περισσότερο η κόντρα με την Ρωσία και το Ιράν. Δεν νομίζω δηλαδή ότι θα τους χαλούσε το έργο, αν δεν υπήρχε το οικονομικό και το διπλωματικό κόστος του έργου. Το θέμα είναι η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία δεν είναι το ίδιο αποφασισμένες με το Κατάρ και την Τουρκία να υποστηρίξουν το έργο.

Το αποτέλεσμα είναι ότι στην Συρία οι Σαουδάραβες και οι Ιορδανοί μπορούν πολύ πιο εύκολα να κάνουν διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους, σε σχέση τουλάχιστον με τους Τούρκους και τους Καταριανούς. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε δει στην πράξη να συμβαίνει.

Να πω επίσης ότι και το Ιράν, που μοιράζεται με το Κατάρ στον Περσικό Κόλπο το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, το South Pars/North Fields, θα μπορούσε να συμφωνήσει με την Τουρκία και το Κατάρ, αν φυσικά τα έσπαγε με την Ρωσία, ώστε και αυτό να συμμετάσχει στο έργο Κατάρ-Τουρκίας, αφού από το South Pars/North Fields θα τροφοδοτούνταν το έργο. Θεωρητικά τουλάχιστον θα μπορούσε να συμβεί και αυτό.

Αλλά η έχθρα του Ιράν με την Σαουδική Αραβία περιπλέκει τα πράγματα. Αν όμως οι Ισλαμιστές σοσιαλιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που υποστηρίζονται από την Τουρκία και το Κατάρ, ανέτρεπαν την οικογένεια των Σαούντ στην Σαουδική Αραβία, τότε η Σαουδική Αραβία θα γινόταν ένας δορυφόρος της Τουρκίας, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, αφού οι άνθρωποι που θα έπαιρναν την εξουσία θα ήταν άνθρωποι της Τουρκίας. Όπως συνέβη στην Αίγυπτο με τον Μόρσι, τον οποίο ανέτρεψε στην συνέχεια ο Σίσι με την βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων.

Επίσης, λόγω των πολύ καλών σχέσεων του Ιράν με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να υπάρξει μία προσέγγιση και ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία, που θα εξυπηρετούσε την Τουρκία και το Κατάρ, και θα ενίσχυε σίγουρα το σχέδιο για τον αγωγό (Κατάρ+Ιράν)-Τουρκίας.

 Το South Pars/ North Fieds είναι ο βασικός λόγος που το Κατάρ έχει πολύ καλύτερες σχέσεις από την Σαουδική Αραβία με το Ιράν. Υποτίθεται ότι οι Τούρκοι τα βρήκαν κάπως με τους Σαουδάραβες τελευταία, είτε επειδή οι Σαουδάραβες τους έδωσαν χρήματα, είτε επειδή τους έστειλαν στο Incirlic τα F-15 τους. Αλλά τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα που δεν λέει τίποτα αυτό.

Για τα άρθρα βλέπε
Turkey is deliberately 'unleashing' Isis terrorists into Europe, says Jordan's King Abdullah”, Μάρτιος 2016

“Are Amman-Ankara ties in crisis”?, Απρίλιος 2016
6η, 7η Παράγραφος
Although Erdogan has been criticized for launching verbal tirades against regional leaders, it has been Jordan’s monarch who has repeatedly attacked the Turkish president. According to a leak reported March 25 in Middle East Eye, Abdullah told US congressional officials during a January visit to Washington, “The fact that terrorists are going to Europe is part of Turkish policy and Turkey keeps on getting a slap on the hand, but they are let off the hook.” Asked whether the Islamic State (IS) was exporting oil to Ankara, Abdullah responded, “Absolutely.” Abdullah’s accusation that Ankara is working with IS likely does not sit well with Erdogan, as Turkey has suffered several horrific attacks by IS of late.
An informed source, who requested anonymity for lack of authorization to speak with the press, told Al-Monitor that ties between Amman and Ankara had reached a “crisis.” Given that the king’s quotes were published right before Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu was scheduled to visit Jordan on March 27, the source wondered whether the timing of the leak had been intentional, to try to sabotage the visit, which had required weeks of planning.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου