Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Η Σύνδεση Ισπανίας-Γαλλίας και ο Ρόλος των Ποδέμος

Ο αγωγός φυσικού αερίου midcat, που θα “τρυπήσει” τα Πυρηναία Όρη, και θα ενώσει την Γαλλία με την Ισπανία, δίνοντας μία επιπλέον εναλλακτική στην Ευρώπη, δεν θα είναι έτοιμος πριν το 2022.

Ο midcat μπορεί να μεταφέρει στην Ισπανία και την Γαλλία, και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη, αέριο της Αλγερίας, αλλά και της Νιγηρίας, αν κατασκευαστεί ο αγωγός Trans-Saharan. Ο αγωγός θίγει τα συμφέροντα των Ρώσων, των Ιρανών, των Καταριανών, αλλά και των Τούρκων, που χρηματοδοτούν πράκτορες εντός της Ισπανίας προκειμένου να σαμποτάρουν το έργο.


Ο αγωγός θα περάσει από τα Πυρηναία της Καταλονίας, και η απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία θα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για την ενεργειακή σύνδεση της Ισπανίας και της Γαλλίας, αφού η Ισπανία δεν θα δέχεται να μπει στην ΕΕ μία ανεξάρτητη Καταλονία.

Οι Ποδέμος, τους οποίους έχουν πιάσει να παίρνουν χρήματα από το Ιράν και την Βενεζουέλα, θεωρητικά δεν υποστηρίζουν την απόσχιση της Καταλονίας, αφού κάτι τέτοιο θα τους καθιστούσε αντιδημοφιλείς στην υπόλοιπη Ισπανία, αλλά είναι οι μόνοι μη Καταλανοί που υποστηρίζουν να ψηφίσουν οι Καταλανοί αν θέλουν να αποσχιστούν ή όχι από την Ισπανία.


Είναι βέβαια πολύ πιο εύκολο για τους Ιρανούς, τους Ρώσους και τους Καταριανούς, να χρηματοδοτήσουν πολιτικούς που λειτουργούν μόνο στην Καταλονία για να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Γιατί όπως είπα οι Ποδέμος θα χάσουν πάρα πολλούς ψήφους αν υποστηρίξουν ανοιχτά την ανεξαρτησία της Καταλονίας για να εξυπηρετήσουν την εξωτερική πολιτική του Ιράν, της Ρωσίας και του Κατάρ.
Άρθρα

“Analysis: Traders skeptical on French-Spanish MidCat gas line project”, Οκτώβριος 2015

France, Spain and Portugal look to unlock Algeria gas exports”, Ιούνιος 2015

“MIDCAT 'WON'T OPEN BEFORE 2022”, Απρίλιος 2016


“Spanish MIDCAT pipeline to replace 10% of Russian gas imports”
http://www.euractiv.com/section/energy/news/spanish-midcat-pipeline-to-replace-10-of-russian-gas-imports/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου