Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

Η Ρευστότητα του Κατάρ

Στην παρακάτω εικόνα από το Stratfor βλέπετε τον πληθυσμό, το ΑΕΠ, και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το ΑΕΠ δηλαδή ανά κάτοικο, των Αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου. Βλέπετε ότι με διαφορά η μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα, και η χώρα με το μεγαλύτερο ΑΕΠ, είναι η Σαουδική Αραβία. Τα στοιχεία είναι του 2014, όταν οι τιμές πετρελαίου ήταν υψηλότερες.


Βλέπετε ότι λόγω του πολύ μικρού του πληθυσμού, το Κατάρ έχει μακράν το μεγαλύτερο ΑΕΠ ανά κάτοικο (GDP per capita). Το Κατάρ έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο. Αυτό σημαίνει μικρή απόλυτη δύναμη, αλλά τεράστια ρευστότητα. Είναι σαν να λέμε να έχουμε δύο ανθρώπους, και ο ένας να έχει εισόδημα 100.000 ευρώ αλλά να έχει 100 παιδιά, και ο άλλος να έχει 30.000 ευρώ εισόδημα αλλά να είναι μόνος του. Ο πρώτος έχει την δύναμη αλλά ο δεύτερος έχει την ρευστότητα.

Αυτός είναι ο λόγος που οι Καταριανοί έχουν τεράστια ρευστότητα, και έχουν τόσο μεγάλη επιρροή σε όλα τα κόμματα της Ευρώπης. Πουλάνε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, και σε αντάλλαγμα αγοράζουν όπλα και κάνουν τεράστιες επενδύσεις στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Και παρά το μικρό τους μέγεθος, η τεράστια ρευστότητα τους επιτρέπει στους Καταριανούς να συναγωνίζονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ακόμη και τους Σαουδάραβες, τους Ρώσους και τους Ιρανούς, που είναι πολύ μεγαλύτερα μεγέθη σε απόλυτα νούμερα.

 Το Κατάρ συνεργάζεται με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Μόνο στο μεταναστευτικό συνεργάζεται με αριστερά κόμματα. Παρόλο που και σε αυτό το θέμα βλέπετε πόσο ήπιες είναι οι αντιδράσεις της ΝΔ. Χωρίς να συγκρίνω φυσικά την πολιτική της ΝΔ με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσω όμως ότι ο Αβραμόπουλος έλεγε ότι όποιος κάνει κριτική για το μεταναστευτικό είναι λαϊκιστής. Έχει πολλούς Αβραμόπουλους η ΝΔ.

Η Χρυσή Αυγή μία λέει ότι τους μετανάστες στην Ευρώπη τους φέρνουν οι Γερμανοί βιομήχανοι, και μία λέει ότι τους φέρνει ο Τζορτζ Σόρος. Ποτέ δεν είπε η Χρυσή Αυγή ένα μπράβο στον Σαμαρά, όταν μέσα σε 6 μήνες καθάρισε την Ελλάδα, την οποία είχαν κάνει Πακιστάν ο Παπανδρέου και ο Ραγκούσης. Χωρίς προς Θεού να συγκρίνω τον Παπανδρέου με τον Τσίπρα. Αυτά όλα τα πράγματα σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους.

Πρόσφατα το Κατάρ έδωσε όπως θυμάστε 3 δις ευρώ για να αγοράσει την τουρκική θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Στην Εθνική Τράπεζα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετήσει επικεφαλής την Λούκα Κατσέλη. Πάντα μία Λούκα Κατσέλη διοικεί την Εθνική, ώστε το πολιτικό μας σύστημα να ελέγχει τις χρηματοδοτήσεις.

Λόγω του μικρού του μεγέθους, το Κατάρ προσκάλεσε τις ΗΠΑ το 2002, όταν οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να πάρουν τις βάσεις τους από την Σαουδική Αραβία λόγω της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους. Το Κατάρ προσκάλεσε επίσης την Τουρκία, την οποία συναγωνίζονται οι Άραβες ποιος θα πρωτοχαρτζιλικώσει. Με αυτόν τον τρόπο οι Καταριανοί μπορούν να ακολουθούν ανεξάρτητη πολιτική από την Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Εννοείται ότι δεν λέω ότι μόνο το Κατάρ ευθύνεται για το μεταναστευτικό. Προφανώς και υπάρχει η συνεργασία Τσίπρα-Ερντογάν για να ζητήσουν χρήματα από την ΕΕ χρησιμοποιώντας το μεταναστευτικό, προφανώς και οι μετανάστες είναι μελλοντικοί ψηφοφόροι της αριστεράς, προφανώς και γίνεται μεγάλο πάρτι με τις ΜΚΟ. Αλλά είναι και η συμβολή των Αράβων πολύ μεγάλη.

“The GCC: Shared Goals, Different Approaches”, Απρίλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου