Σάββατο, 30 Απριλίου 2016

Σταυροφορίες

Οι Άγγλοι δημιούργησαν την Διώρυγα του Σουέζ το 1869. Μέχρι τότε τα εμπορεύματα της Ασίας έπρεπε να περνάνε είτε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου (Ποταμός Νείλος), είτε μέσω του Περσικού Κόλπου και της Μεσοποταμίας (Τίγρης και Ευφράτης), και στην συνέχεια μέσω της Βηρυτού στον Λίβανο, κτλ. Υπήρχε φυσικά και η Κωνσταντινούπολη, και υπήρχαν και οι χερσαίοι δρόμοι του μεταξιού (Κίνα-Κεντρική Ασία-Ιράν-Ιράκ).


Βλέπετε στον δεύτερο χάρτη ότι δεν υπήρχαν άπειρες επιλογές. Στην Βόρεια Αφρική υπάρχει η Σαχάρα, και στην Μέση Ανατολή υπάρχει η Αραβική χερσόνησος, και η έρημοι της Συρίας και του Ιράκ νότια της Μεσοποταμίας.


Με τις σταυροφορίες, που υποστηρίζονταν από τον Πάπα, οι Χριστιανοί προσπαθούσαν να δημιουργήσουν πατήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, και να δημιουργήσουν Χριστιανικούς πληθυσμούς, ώστε να κάμψουν την επιρροή των Μουσουλμάνων, οι οποίοι ήλεγχαν το εμπόριο, και επέβαλλαν στους “απίστους” να αγοράζουν σε υψηλότερες τιμές τα προϊόντα της Ασίας που έφερναν τα καραβάνια Μουσουλμάνων εμπόρων στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην Βηρυτό του σημερινού Λιβάνου, και στις άλλες πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου