Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

ΗΠΑ-Ισραήλ-Υψώματα Γκολάν

Ενδιαφέρον άρθρο για τα Υψώματα Γκολάν. Το site δεν το έχω παρακολουθήσει πολύ και δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την εγκυρότητα του, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση αυτά που λέει ταιριάζουν με αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Βλέπε “US, Russia team up to force Israeli pullback from the Golan Heights”, Απρίλιος 2016.

Το άρθρο γράφει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με την Ρωσία για να αναγκάσουν τους Ισραηλινούς να επιστρέψουν τα στρατηγικής σημασίας Υψώματα Γκολάν στην Συρία. Προφανώς όχι για να τους κάνουν κακό, αλλά για να είναι υποτίθεται δυνατή η εξεύρεση κάποιας λύσης. Οι Ισραηλινοί πήραν τα υψώματα αυτά στον πόλεμο του 1967.

Πριν λίγες μέρες ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα επιστρέψει ποτέ τα Γκολάν στην Συρία, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα Γκολάν ανήκουν στην Συρία, και το ίδιο έκανε και η ας πούμε Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, η Ιταλίδα Federica Mogherini.

Δεν ξέρω αν και ο Πούτιν έχει κάνει κάποια δήλωση αντίστοιχη με αυτήν των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά το άρθρο γράφει ότι το θέμα είναι από αυτά που συζήτησαν χθες ο Πούτιν και ο Νετανιάχουν στην Μόσχα. Αν όντως οι ΗΠΑ προσπαθούν να συμπράξουν με την Ρωσία και την ΕΕ, ώστε να πιέσουν τους Ισραηλινούς να αποχωρήσουν από τα Γκολάν, είναι πάρα πολύ περίεργο, γιατί γνωρίζουν ότι μόνο με πόλεμο μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Άλλο ένα κουλό από τον Ομπάμα..

“US, Russia team up to force Israeli pullback from the Golan Heights”, Απρίλιος 2016

Israel will never return the Golan Heights to Syria, says Benjamin Netanyahu, Απρίλιος 2016

U.S. Responds to Netanyahu: Golan Heights Are Not Part of Israel, Απρίλιος 2016

“EU tells Netanyahu it ‘does not recognise Golan as Israeli land”, Απρίλιος 2016
http://www.theaustralian.com.au/news/world/eu-tells-netanyahu-it-does-not-recognise-golan-as-israeli-land/news-story/648a02f11f4721de3def569abae5d5c3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου