Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Η Στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας Απέναντι στην Ρωσία και το Ιράν

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Middle East Monitor, για την σχέση της Σαουδικής Αραβίας με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, κάτι που σχετίζεται άμεσα και με τις σχέσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας.

Το Middle East Monitor είναι ένα Μουσουλμανικό site, που δίνει έμφαση στο Παλαιστινιακό, αλλά και στην Μέση Ανατολή γενικότερα. Είναι λίγο Αραβική προπαγανδίτσα, αλλά αν είναι να διαβάζετε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, χίλιες φορές να διαβάζετε το Middle East Monitor. Υποστηρίζει γενικότερα τις θέσεις της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, οπότε στους φίλους τους αριστερούς θα αρέσει σίγουρα. Και στο Ιράν αρέσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, οπότε θα αρέσει και στους φίλους τους χρυσαυγίτες.Το άρθρο γράφει ότι η προσέγγιση του Σαουδάραβα Βασιλιά King Salman με τον Ταγίπ Ερντογάν οφείλεται εν μέρει στην ανοχή που έχει δείξει ο King Salman στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, από τον Ιανουάριο του 2015, όταν και έλαβε το χρίσμα. Τουλάχιστον σε σχέση με τον προκάτοχο του, και αδελφό του, King Abdulah, ο οποίος απεβίωσε τον Ιανουάριο του 2015.

Και οι δύο είναι γιοι του ιδρυτή του τρίτου Σαουδαραβικού κράτους, του Ιbn Saud, αλλά είναι από διαφορετικές μάνες, και άρα από διαφορετικά σόγια. Ο νυν βασιλιάς είναι από το πανίσχυρο σόι Sudairy Seven, που είναι οι εφτά γιοι του Ibn Saud από την αγαπημένη του γυναίκα Hussa al Sudairy. Ανάμεσα στα διαφορετικά σόγια της οικογένειας Al Saud υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, και φαντάζομαι ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο νυν βασιλίας Salman al Saud χρηματοδοτούσε φιλανθρωπικούς οργανισμούς που σχετίζονταν με την Αλ Κάιντα πριν γίνει βασιλιάς. Η Al Qaeda στρέφεται και κατά του Σαουδάραβα Βασιλιά.

Γράφει λοιπόν το άρθρο ότι μόλις έγινε βασιλιάς ο Salman, προσπάθησε να βελτιώσει την σχέση του με τους Ισλαμιστές σοσιαλιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ώστε να βελτιώσει τις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία και το Κατάρ, που είναι αυτόν τον καιρό οι βασικοί υποστηρικτές της. Έχω ξαναπεί ότι την Μουσουλμανική Αδελφότητα πρέπει να την σκέφτεστε περισσότερο σαν μία ιδεολογία παρά σαν μία οργάνωση. Ότι είναι το Κεφάλαιο για τους κομμουνιστές είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα για τους Σουνίτες Ισλαμιστές σοσιαλιστές.

Το άρθρο γράφει επίσης ότι η σχέση της οικογένειας των Αλ Σαούντ με την Μουσουλμανική Αδελφότητα πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, από την εποχή που η Μουσουλμανική Αδελφότητα οργάνωνε απόπειρες δολοφονίας κατά του Αιγύπτιου σοσιαλιστή δικτάτορα Γκαμάλ Νάσερ. Εκείνη την εποχή, γράφει το άρθρο, η Σαουδική Αραβία έδινε άσυλο στους Αιγύπτιους Αδελφούς Μουσουλμάνους που κυνηγούσε ο Νάσερ.

Όταν όμως την εξουσία στο Ιράν πήραν οι Ισλαμιστές, που είναι επίσης Ισλαμιστές σοσιαλιστές, αν και  Σιίτες, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι άρχισαν να υποστηρίζουν το Ιράν, και οι σχέσεις τους με την οικογένεια των Al Saudi έγιναν πολύ εχθρικές.

Πρόσφατα, το 2012, όταν με την υποστήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ την εξουσία στην Αίγυπτο πήραν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι με τον Μόρσι επικεφαλής, υπήρξε δυνατό φλερτάκι ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ιράν, κάτι που εξαγρίωσε τους Σαουδάραβες. Βλέπε International Business Times “Courting Cairo? Tehran Invites Egypt’s Morsi To Iranian Nuclear Facility”, Αύγουστος 2012.

Έχω ξαναπεί ότι το Κατάρ και το Ιράν φιλοδοξούν να συνεκμεταλλευτούν το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο που βρίσκεται ανάμεσα τους (South Pars-North Fields), και ενδεχομένως να θέλουν να στείλουν μαζί αέριο στην Τουρκία. Ίσως και στην Κίνα μέσω Πακιστάν.

Το άρθρο γράφει ότι ο Βασιλιάς Salman προσπαθεί να ενώσει τον Σουνιτικό κόσμο, και η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι Σουνιτική οργάνωση.

Η ουσία είναι ότι η Σαουδική Αραβία βοηθάει πάρα πολύ οικονομικά την πάντα χρεοκοπημένη Αίγυπτο, τώρα και την σχεδόν χρεοκοπημένη Τουρκία, ώστε να αντιμετωπίσει το Ιράν. Οι Σαουδάραβες έχουν δείξει ότι δεν αστειεύονται, και ότι είναι διατεθειμένοι να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να σχηματίσουν μία Σουνιτική συμμαχία απέναντι στο Ιράν. Στην βασιλική οικογένεια υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να εξομαλυνθούν και οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν.

Αυτό όμως είναι πολύ ευκολότερο να γίνει ανάμεσα στην Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ, αφού αυτούς τους τρεις τους δένει το South Pars/North Fields, είτε σαν αγοραστές είτε σαν πωλητές αερίου. Οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί έχουν ξεχωριστά κοιτάσματα πετρελαίου, και τους Σαουδάραβες τους ενδιαφέρει το πετρέλαιο πολύ περισσότερο από το αέριο.

Στο μόνο νομίζω που μπορούν να συνεννοηθούν οι Σαουδάραβες και οι Ιρανοί, είναι στο να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά ως καρτέλ πετρελαίου στα πλαίσια του ΟΠΕΚ. Αλλά ούτε και αυτό δουλεύει προς το παρόν. Οι Σαουδάραβες και οι Ρώσοι έχουν συμφωνήσει προς το παρόν να παγώσουν την παραγωγή τους, αλλά οι Ιρανοί δεν δέχονται να συμμετάσχουν σε μία τέτοια συμφωνία, γιατί η παραγωγή τους λόγω των οικονομικών κυρώσεων των προηγούμενων χρόνων είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή των Ρώσων και των Σαουδαράβων.

Πιο εύκολο είναι νομίζω για τους Σαουδάραβες να δίνουν χρήματα στην Τουρκία και την Αίγυπτο για να απολαμβάνουν την προστασία τους, παρά να τα βρούνε με το Ιράν. Στο μεταξύ οι Σαουδάραβες έχουν ψιλοχάσει τον παραδοσιακό τους σύμμαχο το Πακιστάν, που λοξοκοιτάει προς το Ιράν, λόγω του άξονα Ιράν-Πακιστάν-Κίνας.

Το Πακιστάν είναι η μόνη Μουσουλμανική πυρηνική δύναμη, που υποτίθεται ότι θα δώσει πυρηνικά όπλα στην Σαουδική Αραβία για να αντιμετωπίσει το Ιράν. Εκτός φυσικά και αν τα σπάσει το Ιράν και η Ρωσία, και δώσει η Ρωσία πυρηνικά στην Σαουδική Αραβία. Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συνεργάζονται ήδη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Οι Σαουδάραβες μπορούν να τα προσπαθήσουν να τα βρούνε με τους Ιρανούς στον τομέα του φυσικού αερίου, πχ σε κάποιον κοινό αγωγό προς την Τουρκία, ή μπορούν να συνεχίσουν να μην εξάγουν το αέριο τους, να τα έχουν καλά με τους Ρώσους, και να έχουν τους Ρώσους συμμάχους απέναντι στο Ιράν. Στο μεταξύ οι Ρώσοι συνεργάζονται πολύ και με τους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς, με τους οποίους συνεργάζονται και οι Σαουδάαβες. Επομένως οι Σαουδάραβες μπορούν αντί να τα βρούνε με το Ιράν να συνεχίσουν να τα σκάνε στην Αίγυπτο και την Τουρκία, να μην ενοχλούν την Ρωσία στην Ευρώπη, και να προσπαθήσουν να κερδίσουν την προστασία και της Ρωσίας απέναντι στο Ιράν.

Την στρατηγική που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να την δούμε στην πράξη βέβαια, αλλά οι επιλογές είναι συγκεκριμένες.

Άρθρα


“Saudi Arabia extends hand to Muslim Brotherhood”, Μάρτιος 2016

“Courting Cairo? Tehran Invites Egypt’s Morsi To Iranian Nuclear Facility”, Αύγουστος 2012

Saudi Arabia, Russia sign nuclear power cooperation deal”, Ιούνιος 2015
http://uk.reuters.com/article/uk-saudi-russia-nuclear-idUKKBN0OZ10R20150619

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου