Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Σαουδική Αραβία - Δίδυμοι Πύργοι

Πρόσφατα τα Αμερικανικά δικαστήρια καταδίκασαν το Ιράν σε πρόστιμο 10.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το Ιράν είχε προσφέρει βοήθεια σε κάποιους από τους Σαουδάραβες τρομοκράτες της Αλ Κάιντα που έκαναν την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους τον Σεπτέμβριο του 2001. Βλέπε Bloomberg “Iran Told to Pay $10.5 Billion to Sept. 11 Kin, Insurers”, Μάρτιος 2016.Είναι γνωστό ότι λόγω του πολέμου στο εσωτερικό της Βασιλικής Οικογένειας των Αλ Σαούντ, πολλά μέλη της οικογένειας έχουν χρηματοδοτήσει την Αλ Κάιντα, μεταξύ των οποίων και ο νυν βασιλιάς Salman, ο οποίος έλαβε το χρίσμα μετά τον θάνατο του ετεροθαλή αδελφού του King Abdulah τον Ιανουάριο του 2015. Βλέπε Foreign Policy “King Salman’s Shady History”, Ιανουάριος 2015.

Κάποιοι Αμερικανοί βουλευτές θέλουν να περάσουν ψήφισμα που θα επιτρέψει στα Αμερικανικά δικαστήρια να εξετάσουν αν υπήρχε συμμετοχή στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Οι Σαουδάραβες προειδοποιούν ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα πουλήσουν ομόλογα Αμερικανικού δημοσίου αξίας 750 δις δολαρίων που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους, γιατί διαφορετικά θα υπάρχει ο κίνδυνος να τους τα παγώσουν τα Αμερικανικά δικαστήρια, αν αποφασίσουν ότι κάποια μέλη της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας είχαν συμμετοχή στην επίθεση. Βλέπε New York Times “Saudi Arabia Warns of Economic Fallout if Congress Passes 9/11 Bill”, Απρίλιος 2016.

Οι Αμερικανοί πάντως ποτέ δεν έχουν πει ότι ως κράτος η Σαουδική Αραβία πήρε μέρος στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ενώ αντιθέτως έχουν κατηγορήσει το Ιράν και το Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν. Για τους Σαουδάραβες έχει απλά ακουστεί ότι μέλη της Βασιλικής Οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας χρηματοδοτούν φιλανθρωπικούς οργανισμούς που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, και ότι ίσως κάποια μέλη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας να είχαν προσφέρει υποστήριξη στους Σαουδάραβες τρομοκράτες.

Η Σαουδική Αραβία είναι διαφορετική περίπτωση από το Ιράν και το Ιράκ του Σαντάμ Χουσέιν, γιατί ναι μεν έχει ένα μέλος των Αλ Σαούντ να την διοικεί ως βασιλιάς, αλλά υπάρχουν πολλοί πόλοι εξουσίας στο εσωτερικό της από τα διάφορα σόγια των Σαούντ, τα οποία μοιράζονται την εξουσία και συναγωνίζονται για δύναμη.

Ενώ στο Ιράν και στο Ιράκ η εξουσία είναι πολύ πιο συγκεντρωμένη, και αν υπάρχει υποστήριξη σε κάποια επίθεση, είναι πολύ πιο άμεσα εμπλεκόμενες οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Όπως ισχύει και για την περίπτωση του Σουδάν πχ, ή την Λιβύη του Καντάφι, ή την Βενεζουέλα κλπ. Η Σαουδική Αραβία είναι ιδιαίτερη περίπτωση λόγω του πολέμου στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας και του τρόπου που τα μέλη των Σαούντ μοιράζονται την δύναμη.

Να πω επίσης ότι ένα από τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας των ΗΠΑ με το Ιράν είναι ότι το Ιράν θα είναι πολύ πιο διστακτικό στο να παρέχει τεχνική στήριξη σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Γιατί όσο χρήμα και έχει μία τρομοκρατική οργάνωση για να κάνει επιθέσεις, δεν μπορεί να κάνει κάτι σπουδαίο αν δεν έχει τεχνική και τεχνολογική υποστήριξη από τις μυστικές υπηρεσίες κάποιας χώρας.

Βέβαια για τις ΗΠΑ έχει προκύψει η κόντρα με την Τουρκία για τους Κούρδους της Συρίας, και η Τουρκία έχει σχέση με τον ISIS, τον οποίο χτυπάνε οι Κούρδοι που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, και πάει να δημιουργηθεί ένα νέο μέτωπο για τις ΗΠΑ. Αλλά η Τουρκία είναι ακόμη σύμμαχος των ΗΠΑ, και αποκλείεται να υποστηρίξει επίθεση στις ΗΠΑ σε κεντρικό επίπεδο.

Υπάρχει επίσης το Πακιστάν, που είναι παραδοσιακή χώρα τρομοκράτης, και έχει αρχίσει να χαλάει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, λόγω της συμμαχίας ΗΠΑ-Ινδίας, και της συμμαχίας Πακιστάν-Κίνας, και της έχθρας Πακιστάν-Ινδίας. Τις προηγούμενες δεκαετίες οι Πακιστανοί συνεργαζόντουσαν με τις ΗΠΑ και τους Άραβες εναντίον των Σοβιετικών, και συνεργάζονταν επίσης με την Κίνα εναντίον της Ινδίας.

Οι Σαουδάραβες από την άλλη πλευρά δεν θα μπορούν εύκολα να υποστηρίξουν κεντρικά επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, γιατί το Ιράν έχει καλύτερες σχέσεις από αυτούς με την Ρωσία και την Κίνα, και οι Σαουδάραβες είναι αναγκασμένοι να βασίζονται στις ΗΠΑ. Αν βέβαια η συνεργασία ΗΠΑ-Ιράν προχωρήσει, και χαλάσει η σχέση Ρωσίας-Ιράν, τότε φυσικά και οι Σαουδάραβες θα μπορούνε να συνεργαστούνε πολύ καλύτερα με τους Ρώσους, και θα μπορούνε μια χαρά να υποστηρίζουν επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών, αφού θα έχουν τους Ρώσους να τους προστατεύουν από το Ιράν.

Άρθρα

Saudi Arabia Warns of Economic Fallout if Congress Passes 9/11 Bill”, Απρίλιος 2016

Iran Told to Pay $10.5 Billion to Sept. 11 Kin, Insurers”, Μάρτιος 2016


King Salman’s Shady History”, Ιανουάριος 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου