Σάββατο, 16 Απριλίου 2016

Ο Πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαιτζάν

Πρόσφατα ξέσπασε ένας νέος πόλεμος ανάμεσα στην φτωχή Αρμενία και το πολύ πλούσιο σε πετρέλαιο Αζερμπαϊτζάν, για την ορεινή περιοχή του Nagorno Karabakh. H ορεινή περιοχή του Nagorno-Karabakh δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία για την γεωπολιτική της ενέργειας, εκτός από το ότι πολύ κοντά από αυτήν περνάνε οι αγωγοί πετρελαίου και αερίου του Αζερμπαϊτζάν προς την Τουρκία και την Γεωργία. Βλέπε φωτό 1.Το Nagorno Karabakh βρίσκεται εντός του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται και ελέγχεται από τους Αρμενίους, από την εποχή που ξέσπασε ο πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Και οι δύο αυτές χώρες ήταν κομμουνιστικές αποικίες.

Σήμερα το Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ πιο ισχυρό στρατιωτικά από την Αρμενία, λόγω των εξαγωγών του πετρελαίου και του αερίου του. Αμέσως σχεδόν μετά την ανεξαρτησία του, ο πρώην επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος του Αζερμπαϊτζάν, ο Heydar Aliyev, έγινε πρόεδρος της χώρας και παρέμεινε στην θέση του μέχρι το 2003 και τον θάνατο του, όταν και τον διαδέχθηκε ο γιος του Ilham Aliyev.

 Αμέσως μετά την ανεξαρτησία του Αζερμπαϊτζάν, αν και σκληρός κομμουνιστής, ο Heydar Aliyev κάλεσε όλες τις δυτικές εταιρείες στα Αζέρικα κοιτάσματα της Κασπίας Θάλασσας, προκειμένου να εξάγει το πετρέλαιο και φυσικό αέριο της χώρας, κάτι που εξαγρίωσε τους Ρώσους και τους Ιρανούς. Όμως ο Aliyev, σε αντίθεση με την Γεωργία, διατήρησε πολύ καλές σχέσεις και με την Ρωσία, από την οποία αγοράζει το 85% των όπλων του το Αζερμπαϊτζάν.Με αυτόν τον τρόπο, στην κόντρα του με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν έχει την απόλυτη στήριξη της Τουρκίας, και κάποια συμπάθεια και ανοχή από την Ρωσία, και μπορεί να κινείται κάπως πιο επιθετικά σε σχέση με το παρελθόν. Όσο βέβαια το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί καλές σχέσεις με την Ρωσία, γιατί ο βασικός σύμμαχος της Ρωσίας παραμένει η Αρμενία, και ο βασικός σύμμαχος της Τουρκίας το Αζερμπαϊτζάν.

Το 1999 η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν σχεδόν βρει μία λύση για το θέμα του Nagorno Karabakh, με ανταλλαγή εδαφών, το λεγόμενο Goble Plan, αλλά η συμφωνία κατέρρευσε όταν Αρμένιοι τρομοκράτες εισέβαλλαν στο κοινοβούλιο της Αρμενίας και δολοφόνησαν τον Αρμένιο πρωθυπουργό και κάποιους άλλους βουλευτές του. Οι Τούρκοι ανεπίσημα ισχυρίζονται ότι η τρομοκρατική επίθεση είχε τις ευλογίες της Ρωσίας, παρόλο που δεν αποδείχτηκε ποτέ κάτι τέτοιο.

Η Ρωσία έχει αποδεχτεί την παρουσία των Δυτικών εταιρειών στην Κασπία Θάλασσα, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Αγγλική BP. Αλλά όλες οι μεγάλες εταιρείες της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ιαπωνίας βρίσκονται στα θαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου του Αζερμπαιτζάν στην Κασπία. Αλλά προφανώς η Ρωσία έχει θέσει ένα όριο μέχρι το οποίο το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να απειλήσει τις εξαγωγές της στην Ευρώπη.

“Armenian Parliament Shootings”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου