Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Ιράν-Κούρδοι

Φαίνεται πως έχει πάρει φόρα η συζήτηση για κατασκευή αγωγού πετρελαίου από το Ιρακινό Κουρδιστάν στο Ιράν.

Αν όντως γίνει αυτό, θα είναι μεγάλη ήττα για την Τουρκία. Η Τουρκία είναι προς το παρόν ο μοναδικός τρόπος να εξάγουν το πετρέλαιο τους οι Κούρδοι του Ιράκ. Αυτό, εκτός από προμήθειες και φτηνό πετρέλαιο, δίνει στην Τουρκία και μία εναλλακτική στο ρωσικό αέριο, αφού οι Τούρκοι και οι Κούρδοι συζητάνε την κατασκευή και αγωγού φυσικού αερίου, κάτι που δεν δέχονται οι Κούρδοι του PKK, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Ρωσία.Επίσης, το ότι οι Τούρκοι είναι ο μόνος τρόπος να εξάγουν οι Κούρδοι το πετρέλαιο τους, δίνει στην Άγκυρα επιρροή στο Ιρακινό Κουρδιστάν, και δεν επιτρέπει στους Κούρδους του Ιράκ να ενταχθούν στον ίδιο άξονα με τους Κούρδους της Συρίας και της Τουρκίας.

Μεγάλη ήττα θα είναι επίσης για το Ισραήλ. Το Ισραήλ αγοράζει πετρέλαιο κυρίως από τους Κούρδους του Ιράκ μέσω του Ceyhan. Επίσης, η στενή συμμαχία των Ισραηλινών με τους Κούρδους του Ιράκ θα “τραυμαστιστεί”, αν οι τελευταίοι αρχίσουν να συνεργάζονται με τον μεγάλο εχθρό του Ισραήλ το Ιράν.

Ένας τέτοιος αγωγός θα δημιουργήσει επίσης πρόβλημα στις σχέσεις του Ιράν με τους συμμάχους του Σιίτες του Ιράκ, που είναι έξω φρενών με τους Κούρδους του Ιράκ, γιατί θεωρούν ότι οι Κούρδοι του Ιράκ πρέπει να καταβάλλουν προμήθειες στην κεντρική (Σιιτική) κυβέρνηση της Βαγδάτης για τις εξαγωγές τους.

Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργήσει ένας τέτοιος αγωγός στις σχέσεις Τουρκίας-Ιράν, αφού οι Τούρκοι λογικά θα δουν αυτή την κίνηση του Ιράν ως μία επιθετική κίνηση του Ιράν κατά της Τουρκίας. Πολύ επιθετική όμως.Έχω ξαναπεί ότι τα κοιτάσματα των Ιρανών βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας, και οι Ιρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν το Κουρδικό πετρέλαιο για το Βόρειο Ιράν, και να εξάγουν πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο για λογαριασμό των Κούρδων (oil swaps).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου