Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

Η Γεωπολιτική των Στενών του Τιράν, και η Συνεργασία Αιγύπτου-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας

Τα Στενά του Τιράν είναι στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του Κόλπου της Άκαμπα, στον οποίο συναντιούνται 3 μεγάλοι εχθροί, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία.

Χάρτης 1Χάρτης 2Στον Κόλπο της Άκαμπα υπάρχει το λιμάνι Eilat (Ισραήλ), και το λιμάνι της Άκαμπα (Ιορδανία). Το λιμάνι Eilat και το λιμάνι Άκαμπα είναι τα μοναδικά σημεία που δίνουν στο Ισραήλ και την Ιορδανίας πρόσβαση στην Κόκκινη Θάλασσα, και είναι στρατηγικής σημασίας για τις δύο χώρες.

Χάρτης 3 Ο Κόλπος της Άκαμπα, το Λιμάνι Eilat, και το Λιμάνι ΆκαμπαΣτρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο του Κόλπου της Άκαμπα είναι τα δύο νησάκια που βλέπετε στον παρακάτω χάρτη, το Νησί του Tiran και το Νησί Sanafir. Τα δύο αυτά νησάκια είναι ακατοίκητα, και έχουν μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Χάρτης 4Τα νησιά αυτά ελέγχονταν από την Σαουδική Αραβία, αλλά το 1967 η Σαουδική Αραβία παραχώρησε τον έλεγχο τους στην Αίγυπτο, παρά την μεγάλη έχθρα που υπήρχε ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία. Ο λόγος ήταν ότι η Αίγυπτος ήταν πιο ισχυρή στρατιωτικά από την Σαουδική Αραβία, και ως σύμμαχος των Σοβιετικών μπορούσε να πολεμήσει πιο αποτελεσματικά το Ισραήλ. Βλέπε Wall Street Journal “Saudi King’s Speech to Egypt’s Parliament Avoids Controversial Island Agreement”, Απρίλιος 2016.

12η, 13η, 14η, 15η, 16η, Παράγραφος
Saudi Arabia controlled the two disputed islands before 1949, when Riyadh allowed Egyptian occupation to better defend Arab interests against a rising Israel.
In later years, however, both countries claimed sovereignty over the islands.
Former Egyptian President Gamal Abdel Nasser closed the Straits of Tiran to Israeli shipping in May 1967.
Israel then launched a six-day war between the two countries, resulting in an Israeli takeover of the strait and its islands.
Israel returned the islands to Egypt as a result of a 1979 peace treaty in which the two countries agreed the waterway should stay open to international vessels, including Israel’s.

Έχω γράψει πολλές φορές για το τρίγωνο Αίγυπτου-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας τις δεκαετίες του 60 και 70. Πολύ εχθρικές σχέσεις ανάμεσα στις τρεις χώρες, με την Αίγυπτο να είναι σύμμαχος των Σοβιετικών, και το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία να είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Αυτό που ένωνε την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία, παρά την μεγάλη έχθρα τους, ήταν η συμμαχία Ισραήλ-Ιράν. Το Ιράν εκείνη την εποχή ήταν ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή, και με τον αγωγό Eilat-Ashkelon, οι Ιρανοί θα έβγαζαν το πετρέλαιο τους στην Μεσόγειο Θάλασσα, αποφεύγοντα τους Άραβες και την Διώρυγα του Σουέζ. Το Ιράν έγινε εχθρός των ΗΠΑ όταν την εξουσία πήραν οι Ισλαμιστές το 1979, και κρατικοποίησαν τις Δυτικές εταιρείες πετρελαίου.

Χάρτης 5 (Ιράν+Ισραήλ) VS Άραβες
Χάρτης 6 Αγωγός Eilat-AshkelonΑλλά όπως είπα, παράλληλα με τον πόλεμο των Αράβων με τους Ισραηλινούς και τους Ιρανούς, έτρεχε και ένας ενδοαραβικός πόλεμος. Οι Αιγύπτιοι Άραβες σοσιαλιστές του Γκαμάλ Νάσερ, σε συνεργασία με τους Σύριους Άραβες σοσιαλιστές, προσπαθούσαν να πάρουν το Ισραήλ και τον Λίβανο, να δημιουργήσουν μία ενιαία Αραβική χώρα, να κλείσουν την έξοδο προς την Μεσόγειο Θάλασσα στους Άραβες Ισλαμιστές του Περσικού Κόλπου, και να ζητήσουν μερίδιο από το Αραβικό πετρέλαιο του Περσικού Κόλπου, αφού η Αίγυπτος και η Συρία είναι πολύ φτωχές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σε σχέση τουλάχιστον με τους Άραβες του Περσικού Κόλπου.

Εκείνη την εποχή οι Αιγύπτιοι σοσιαλιστές χρησιμοποιούσαν τους σοσιαλιστές της Σαουδικής Αραβίας εναντίον της Βασιλικής Οικογένειας των Saud, και οι Σαουδάραβες χρησιμοποιούσαν τους Ισλαμιστές σοσιαλιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότηττας εναντίον των Αιγυπτίων κοσμικών σοσιαλιστών του Νάσερ. Σήμερα την Μουσουλμανική Αδελφότητα χρησιμοποιούν εναντίον της οικογένειας των Σαούντ η Τουρκία και το Κατάρ, αλλά και το Ιράν.

Χάρτης 7Στο όραμα του Νάσερ πίστευε και ο Καντάφι της Λιβύης, ο οποίος ήταν μεγάλος θαυμαστής του Νάσερ, και ήθελε να ενωθούν σε ένα κράτος και οι Άραβες της Λιβύης, της Τυνησίας,, της Αλγερίας και του Μαρόκου, ώστε να μπορούν να πετύχουν καλύτερους όρους όταν πουλούσαν τα πετρέλαιο και το αέριο τους στους Ευρωπαίους. Η επιρροή των Αμερικανών στους Σαουδάραβες επηρέαζε την παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, και κρατούσε τις τιμές χαμηλότερα, σε σχέση τουλάχιστον με το τι θα γινόταν αν όλες οι Αραβικές χώρες λειτουργούσαν ως ένα ενιαίο καρτέλ πετρελαίου, και όλες μαζί μείωναν την παραγωγή τους.

Οι Σοβιετικοί, που ήταν πολύ πλούσιοι σε πετρέλαιο, εκείνη την εποχή δεν πουλούσαν πετρέλαιο και αέριο στην Δύση, κάτι που άρχισαν να κάνουν κυρίως από την δεκαετία του 80 και μετά, και κατά συνέπεια ενδιαφέρονταν περισσότερο να δημιουργήσουν προβλήματα στο ΝΑΤΟ, παρά να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου. Ψηλότερες βέβαια τιμές πετρελαίου σήμαιναν και μεγάλα προβλήματα για τις φτωχές σε πετρέλαιο χώρες του ΝΑΤΟ. Μιλάμε για τον 20ο αιώνα, πριν ανακαλυφθούν από τις Αμερικανικές εταιρείες οι μέθοδοι παραγωγής πετρελαίου και αερίου από σχιστόλιθο.

Όλοι οι σοσιαλιστές Άραβες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και η Συρία, ήταν σύμμαχοι των Σοβιετικών, και οι μόνες εξαιρέσεις ήταν το Ισραήλ και ο Λίβανος. Η Τουρκία ήταν επίσης η άλλη έξοδος προς την Δύση, και οι σχέσεις της Τουρκίας με τους Άραβες συμμάχους των Σοβιετικών ήταν πολύ προβληματικές.

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω, τα Στενά του Τιράν, και τα δύο νησάκια που βρίσκονται μπροστά από τα Στενά, ήταν στρατηγικής συμμαχίας για να μπορέσουν οι Άραβες να αποκλείσουν τον Ιρανό-Ισραηλινό αγωγό Eilat-Ashkelon, τον οποίο συμφώνησαν οι Ισραηλινοί και οι Ιρανοί το 1967.

Το 1967 ο Νάσερ μετέφερε μεγάλες μονάδες του Αιγυπτιακού στρατού στην Χερσόνησο του Σινά, και έκλεισε τα Στενά του Τιράν για το Ισραήλ, οι Ισραηλινοί χτύπησαν την Αίγυπτο, κέρδισαν τον  πόλεμο, πήραν τον έλεγχο της Χερσονήσου του Σινά, καθώς και των δύο μικρών νησιών, και το 1968 κατασκευάστηκε ο αγωγός πετρελάιου Eilat-Ashkelon, με το Ισραήλ να έχει το 50%, και το Ιράν να έχει το υπόλοιπο 50%. Εκείνη την εποχή της μόδας ήταν οι αγωγοί πετρελαίου. Οι αγωγοί φυσικού αερίου έγιναν της μόδας τον 21ο αιώνα.

Για τον αγωγό Eilat-Ashkelon βλέπε
“Eilat-Ashkelon Pipeline”

Για τον ενδο-Αραβικό πόλεμο βλέπε

“Ο Ενδο-Αραβικός Πετρελαϊκός Πόλεμος”


Το θέμα είναι ότι οι Σαουδάραβες ήλεγχαν τα νησάκια στα Στενά του Τιράν μέχρι το 1967, και παραχώρησαν τον έλεγχο τους στους εχθρούς τους εκείνη την εποχή Αιγυπτίους, επειδή οι Αιγύπτιοι μπορούσαν να πολεμήσουν καλύτερα το Ισραήλ και το Ιράν. Η ουσία όμως ήταν ότι οι τρεις χώρες είχαν εχθρικές σχέσεις μεταξύ τους. Δεν ήταν Άραβες εναντίον Εβραίων. Ήταν Αιγύπτιοι εναντίον Ισραηλινών και Σαουδαράβων, Ισραηλινοί εναντίον Αιγυπτίων και Σαουδαράβων, και Σαουδάραβες εναντίον Αιγυπτίων και Ισραηλινών.

Σήμερα τα πράγματα στα Στενά του Τιράν είναι τελείως διαφορετικά. Η Αίγυπτος υπό την ηγεσία του Σίσι συνεργάζεται με τους Ισραηλινούς εναντίον της Τουρκίας, η οποία χτυπάει την Αίγυπτο και το Ισραήλ από την Λιβύη, την Χερσόνησο του Σινά και την Γάζα. Υπάρχει επίσης η συνεργασία Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Υπάρχει επίσης η τεράστια χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας προς την Αίγυπτο. Η Σαουδική Αραβία δίνει δισεκατομμύρια δολάρια και πετρέλαιο στην Αίγυπτο.

Επομένως, τουλάχιστον για σήμερα που γράφω αυτό το κείμενο, υπάρχει μία συνεργασία ανάμεσα στην Αίγυπτο το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία, με την Τουρκία και το Ιράν να υποστηρίζουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα, τους σοσιαλιστές Ισλαμιστές δηλαδή, προκειμένου να χτυπήσουν τους κοσμικούς Αιγύπτιους σοσιαλιστές, και τον Ισλαμιστή Σαουδάραβα Βασιλιά. Το αν θα τα καταφέρουν το Ιράν και η Τουρκία θα το δούμε στην πορεία, αλλά σήμερα η κατάσταση είναι αυτή που περιγράφω.

Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να τα βρει και με την Τουρκία, λόγω του πολέμου Τουρκίας-Ιράν που διεξάγεται στην Συρία. Η Τουρκία στην Συρία πολεμάει τον Άσαντ και το Ιράν, και συνεργάζεται με την Σαουδική Αραβία, ενώ στην Αίγυπτο η Τουρκία πολεμάει τον Σίσι και την Σαουδική Αραβία, και συνεργάζεται με το Ιράν.

Φαίνεται όμως ότι οι Σαουδάαβες είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και για την Τουρκία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την προστασία της Τουρκίας, ή τουλάχιστον την ουδετερότητα της, στις επιθέσεις που δέχεται η Σαουδική Αραβία από το Ιράν. Μόλις χτες ο Ερντογάν απένειμε στον Σαουδάραβα Βασιλιά την ύψιστη τιμή της Τουρκίας (Order of the Republic of Turkey). Βλέπε Arab News
“King Salman a loyal friend: Erdogan”, Απρίλιος 2016

Εικόνα 1Ο Σαουδάραβας Βασιλιάς Salman bin Al Saud ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2015, μετά τον θάνατο του Βασιλιά Abdulah bin Al Saud. Πριν γίνει βασιλιάς, ο Salman bin Al Saud ήταν ένας από τους πολλούς Σαουδάραβες που έκανε δωρεές σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς που έχουν συσχετιστεί με την Al Qaeda. Βλέπε “Η Σχέση του Σαουδάραβα Βασιλιά King Salman με την Al Qaeda”.

Ο Βασιλιάς Salman είναι υποτίθεται πιο χαλαρός σε σχέση με τον προκάτοχο του απέναντι στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, που υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία και το Κατάρ, και αυτό διευκολύνει την βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας. Φαντάζομαι και οι οικονομικές ενισχύσεις των Σαουδαράβων προς την Τουρκία θα είναι εξίσου σημαντικές.

Επίσης, μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Zohr στην Αίγυπτο, του μεγαλύτερου κοιτάσματος της Ανατολικής Μεσογείου, ο Ερντογάν ζητάει από τον Σίσι να χαλαρώσει την στάση του απέναντι στους Αιγυπτίους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ώστε η Τουρκία να τον αναγνωρίσει, και να υπάρξει κάποια εξομάλυνση στις σχέσεις των δύο χωρών, και να ανοίξει ο δρόμος για την εξαγωγή Αιγυπτιακού φυσικού αερίου προς την Τουρκία.

Επομένως, σήμερα έχουμε μία ανίερη συμμαχία ανάμεσα σε τρεις φυσικούς εχθρούς, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία, η οποία προσπαθεί να τοποθετηθεί με όσο γίνεται ενιαίο τρόπο απέναντι στον βασικό εχθρό του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, που είναι το Ιράν, και τον βασικό εχθρό της Αιγύπτου, που είναι η Τουρκία.

Στα πλαίσια της συνεργασίας Αιγύπτου-Σαουδικής Αραβίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να κατασκευάσουν οι Σαουδάραβες μία γέφυρα που θα συνδέσει για πρώτη φορά την Αραβική Χερσόνησο με την Χερσόνησο του Σινά, ώστε οι δύο χώρες να εντείνουν την συνεργασία τους στον τομέα του εμπορίου και της ασφάλειας. Να πω ότι η Τουρκία και το Ιράν χρησιμοποιούν την Χερσόνησο του Σινά ως αφετηρία για επιθέσεις στην Αίγυπτο. Μέχρι πρόσφατα το Σουδάν ήταν σύμμαχος του Ιράν και της Τουρκίας, και αυτό βοηθούσε πολύ τις επιχειρήσεις από την Χερσόνησο του Σινά. Πρόσφατα οι Άραβες του Σουδάν έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις και έγιναν σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας.

Στα πλαίσια λοιπόν της συνεργασίας Σαουδικής Αραβίας-Αιγύπτου, και της κατασκευής της γέφυρας που θα συνδέσει για πρώτη φορά τις δύο χώρες, αλλά και των δισεκατομμυρίων που θα δώσουν οι Σαουδάραβες στους Αιγυπτίους, οι Αιγύπτιοι αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Σαουδική Αραβία τον έλεγχο των δύο νήσων στα Στενά του Τιράν, από τα οποία θα περάσει η γέφυρα.

Όπως είναι φυσικό η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο πάτησε πάνω στο συμβάν και άρχισε να μιλάει για προδοσία. Βλέπε Guardian “Egypt's president under fire over Red Sea islands transfer to Saudi Arabia”, Απρίλιος 2016.

11η , 12η Παράγραφος
The Muslim Brotherhood said the islands had been handed over “for a fistful of dollars, or in exchange for support for government policies sanctioning murder, detentions, violations, forced disappearances and extrajudicial killings”.
Media outlets in Iran, which is deeply hostile to Saudi Arabia, are also portraying the agreement as Sisi “selling” the islands to the conservative monarchy. Tehran and Riyadh are on opposite sides of the wars in Syria and Yemen.
18η Παράγραφος
Salman, speaking in parliament, said the two countries would work together to create a pan-Arab defence force, an Egyptian idea first suggested last year but apparently overtaken by Riyadh’s announcement of an anti-terrorist coalition of Islamic countries.

Ο Ερντογάν, λόγω της επίσκεψης του Σαουδάραβα Βασιλιά, και των όποιων οικονομικών συμφωνιών έγιναν ανάμεσα στις δύο χώρες, κράτησε χαμηλούς τόνους, παρόλο που είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να χάρηκε από αυτή την εξέλιξη.

Για να καταλάβετε πως λειτουργεί η προπαγάνδα, παραθέτω παλιότερο άρθρο του κρατικού Ιρανικού Press-TV, που είναι η προπαγάνδα του Ιράν. Το άρθρο κατηγορεί το 2011 την Σαουδική Αραβία το 2011 ότι αφήνει τους Ισραηλινούς να ελέγχουν τα δικά της νησιά στα Στενά του Τιράν. Σήμερα οι Ιρανοί και η Μουσουλμανική Αδελφότητα μιλάνε για προδοσία του Σίσι, ο οποίος λέει χάρισε νησιά της Αιγύπτου στην Σαουδική Αραβία για να πάρει λεφτά. Βλέπε Press TV.

“Saudi silence on Israeli-seized islands”, Οκτώβριος 2011
Israeli forces reportedly occupied Saudi Arabia's Tiran and Sanafir Islands in 1967.
The two islands are located at the southern end of the Gulf of Aqaba, leading to the Red Sea.
Tiran Island, which has an area of about 80 square kilometers, is located at the inflow of the Straits of Tiran. Sanafir Island, with an area of 33 square kilometers, also lies to the east of Tiran.
The two islands were given to the former Egyptian President Gamal Abdel Nasser for logistics use in the Six Day War of 1967 against Israeli forces.
However, the islands have been occupied by Tel Aviv since Egypt's defeat.
The Straits of Tiran, which has remained under the control of Tel Aviv, has strategic significance since it serves as Israel's only direct access to the Red Sea.
Regional observers say while Saudi Arabia has maintained a total silence on its own Israeli-occupied islands, it vigorously pursues baseless claims by the United Arab Emirates against three tiny Iranian islands in the Persian Gulf. 

Αυτό που έχει σημασία είναι το πως θα τοποθετηθεί το μπλοκ που δημιουργούν οι Αιγύπτιοι, οι Ισραηλινοί και οι Σαουδάραβες στον πόλεμο Τουρκίας-Ρωσίας, αφού οι Ισραηλινοί και οι Αιγύπτιοι συνεργάζονται με την Ρωσία, ενώ η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται προσφάτως με την Τουρκία.

Έχω ξαναπεί βέβαια ότι επειδή οι Σαουδάραβες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, μπορούν πολύ πιο εύκολα από τους Τούρκους και τους Καταριανούς να βρούνε μία λύση με τους Ρώσους στην Συρία, και να αρκεστούν στην απομάκρυνση του Άσαντ.

Επομένως έχει ενδιαφέρον να δούμε αν μπορεί να συντονιστεί κάπως το μπλοκ Αιγύπτου, Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας, και να κινηθεί με κάπως ενιαίο τρόπο ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία, γιατί είναι μία πού δύσκολη άσκηση, όσο τουλάχιστον υπάρχει ο πόλεμος Τουρκίας-Ρωσίας.

Οι Ισραηλινοί και οι Αιγύπτιοι έχουν συμφέρον να εξάγουν φυσικό αέριο στην Τουρκία, με την οποία όμως έχουν πολύ εχθρικές σχέσεις, και επομένως έχουν συμφέρον να συνεργάζονται με την Ρωσία εναντίον της Ρωσίας. Αυτό που ουσιαστικά λένε οι Τούρκοι στους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς  είναι “έχετε αέριο να πουλήσετε, και θέλουμε αέριο να αγοράσουμε πριν λήξουν τα μεγάλα μας συμβόλαια με την Gazprom την περίοδο 2019-2022”.

Χάρτης 8Αν όμως οι Αιγύπτιοι πάνε και πουλήσουν φυσικό αέριο στην Τουρκία, θα υπονομεύσουν τα συμφέροντα των Ρώσων, και θα εξαγριώσουν τους Ρώσους. Άρα αυτό που λένε οι Τούρκοι “strictly business”, δεν παίζει. Αν οι Ισραηλινοί δεχτούν ανοίξουν τον Leviathan προς την Τουρκία θα δούνε να ξεσπάει ένας πόλεμος στον Νότιο Λίβανο με την Χεζμπολάχ, και αν οι Αιγύπτιοι ανοίξουν το Zohr προς την Τουρκία θα δούνε την υποστήριξη της Ρωσίας να εξαφανίζεται.


Επομένως αυτό που έχει ενδιαφέρον για το τρίγωνο Αιγύπτου-Ισράηλ-Σαουδικής Αραβίας, είναι πρώτον το πως θα αντιμετωπίσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα, και δεύτερον πως θα κινηθεί με κάπως ενιαίο τρόπο στον πόλεμο Τουρκίας-Ρωσίας.

Να βάλω και ένα βιντεάκι του ΣΚΑΙ, για να δείτε πόσο άκριτα υιοθετούν οι κνίτες των Ελληνικών ΜΜΕ την προπαγάνδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Λέει το αριστερόνι “ο Σίσι χάρισε νησιά στην Σαουδική Αραβία” χωρίς να εξηγήσει ότι τα νησιά αυτά ήταν στον έλεγχο της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το 1967. Ούτε λέει ότι είναι ακατοίκητα. Η πιο σκληρή προπαγάνδα. Όσοι νομίζετε ότι μόνο η ΕΡΤ είναι Μουσουλμανική Αδελφότητα αξίζει να το δείτε.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου