Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Ρωσία-Τουρκία (Απρίλιος 2016)

Πολύ ωραίο άρθρο της Al Monitor για την εξάρτηση της Τουρκίας από την Ρωσία στον τομέα του φυσικού αερίου. Το άρθρο γράφει ότι το 2014 η Τουρκία εισήγαγε συνολικά 49.26 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα 26.97 δις από την Ρωσία, τα 8.93 δις κυβικά μέτρα από το Ιράν, τα 6.1 δις από το Αζερμπαϊτζάν, τα 4.18 δις από την Αλγερία, το 1.41 δις από την Νιγηρία, και 1.69 δις από άλλες χώρες, φαντάζομαι κυρίως από το Κατάρ.Το άρθρο γράφει ότι η Ρωσία έχει ενημερώσει την Τουρκία ότι θα σταματήσει να τις στέλνει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Trans-Balkan (Ρωσία-Ουκρανία-Μολδαβία-Ρουμανία-Βουλγαρία-Τουρκία), από τον οποίο η Τουρκία εισάγει περίπου 14 δις κυβικά μέτρα κάθε ετησίως, ενώ άλλα 16 περίπου εισάγει από τον αγωγό Blue Stream (Ρωσία-Μαύρη Θάλασσα- Κεντρική Τουρκία).

Το άρθρο υπονοεί ότι η Ρωσία πιέζει την Τουρκία να συμφωνήσει στον αγωγό Turk Stream (Ρωσία-Μαύρη Θάλασσα-Δυτική Τουρκία), ο οποίος όμως θα απορροφήσει την ζήτηση και θα θέσει σε κίνδυνο τον Southern Energy Corridor (Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Τουρκία-Ευρώπη). Το 2022 λήγει και η σύμβαση για τον Blue Stream.

Το άρθρο γράφει ότι είναι δύσκολο για την Τουρκία να αντικαταστήσει το Ρωσικό αέριο. Για τις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία να εξασφαλίσει αέριο από το Ισραήλ, το Κατάρ, το Ιρακινό Κουρδιστάν, το Ιράν, και το Αζερμπαϊτζάν, και τις προσπάθειες της Ρωσίας να “σφραγίσει” τα σύνορα της Τουρκίας από το φυσικό αέριο έχω πει πολλές φορές να μην τα επαναλάβω.

Να πω απλά ότι το πρόβλημα δεν είναι για την Ρωσία μόνο το να μην χάσει την Τουρκία από πελάτη, η οποία Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγές Ρωσικού αερίου, πίσω μόνο από την Γερμανία, αλλά και να μην στείλει η Τουρκία αέριο από την Μέση Ανατολή και την Κασπία στην Ευρώπη, που είναι η βασική αγορά της Ρωσίας.

“Can Turkey break its Russian gas habit”, Απρίλιος 2016

1 σχόλιο:

  1. Επισης θα μπορουσε να θεωρηθει οτι η κινηση της ρωσιας να κλεισει τις ροες του trans Balkan ειχε ως σκοπο να χτυπησει την νεοιδρυθεισα συμμαχια ουκρανιας-τουρκιας.αυτην την στιγμη οι ρωσοι πιεζουν την ουκρανια να τροποποιησει το συνταγμα της και να αναγνωρισει,μεσω της ομοσπονδιοποιησης της,τις δυο ανατολικες ψευδοδημοκρατιες.αυτο που θα πετυχουν οι ρωσοι μεσω αυτης της κινησης ειναι να δεσμευσουν τις κινησεις των ευρωπαιων ωστε να μην βαλουν την ουκρανια στην ευρωπαικη ενωση και φυγει απο την ρωσικη σφαιρα επιρροης.επιπροσθετα ,οι ρωσοι θα μπορουσαν να ελεγχουν τις αποφασεις των ουκρανων πολιτικων που ζητουν αφενος την στροφη προς την ευρωπη και αφετερου μεταρρυθμισεις στον δημοσιο και διοικητικο τομεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή