Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Η Συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας-Ιράν (Απρίλιος 2016)

Η Τουρκία και η Ουκρανία είναι δύο χώρες εξαρτημένες από το Ρωσικό αέριο, και έχουν και οι δύο πολύ εχθρικές σχέσεις με την Ρωσία αυτόν τον καιρό. Η Ουκρανία κατηγορεί την Ρωσία ότι της πουλάει φυσικό αέριο σε πολύ υψηλές τιμές, για να χρηματοδοτεί τους Ουκρανούς πολιτικούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της στην Ουκρανία, και η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι κλέβει φυσικό αέριο που κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Η κόντρα Τουρκίας-Ρωσίας είναι ακόμη πιο γνωστή, αφού αυτοί είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι της περιοχής. Οι Τούρκοι θέλουν να εξελιχθούν σε έναν ανεξάρτητο ενεργειακό κόμβο, και αυτό θίγει τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν.

Η σύγκρουση Τουρκίας-Ρωσίας και Ουκρανίας-Ρωσίας έφερε κοντά την Ουκρανία και την Τουρκία, ενώ αρχικά η Τουρκία είχε στηρίξει διακριτικά την Ρωσία στην Ουκρανία. Βλέπε άρθρο του κρατικού Καναδικού πρακτορείου ειδήσεων Canadian Broadcasting Corporation (CBS). Ukraine crisis: Why Turkey is silent as NATO operations ramp up”, Μάιος 2014

Αυτόν τον καιρό η Τουρκία και η Ουκρανία προσπαθούν να βρούνε εναλλακτικές στο Ρωσικό αέριο λύσεις, και η Ρωσία τους απειλεί ότι θα τους κόψει την παροχή του αερίου αν συνεχίσουν να την κοντράρουν. Η Τουρκία και η Ουκρανία πρόσφατα συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα της άμυνας. Βλέπε “Turkey, Ukraine Pledge 'Strategic' Defense Industry Cooperation”, Φεβρουάριος 2016.

Επίσης ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ποτέ δεν θα αναγνωρίσει την παράνομη προσάρτηση της Ουκρανίας από την Ρωσία. Βλέπε Erdoğan says Turkey will never recognize ‘illegitimate’ annexation of Crimea”, Μάρτιος 2016.

Σημαντικότερο ακόμη είναι ότι η Τουρκία και η Ουκρανία συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τομέα του φυσικού αερίου, και η Τουρκία να στέλνει στην Ουκρανία φυσικό αέριο του Ιράν, και η Ουκρανία να στέλνει στην Τουρκία φυσικό αέριο που θα εισάγει από την Νορβηγία, την Αγγλία, την Πολωνία, και την Αγγλία. Η Πολωνία και η Λιθουανία έχουν κατασκευάσει εργοστάσια εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.Αυτό το αέριο θα κινείται από την Ουκρανία στην Τουρκία, και αντίστροφα, ανάλογα με το ποιος το έχει ανάγκη, μέσω της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η Ρουμανία είναι επίσης μία χώρα με κακές σχέσεις με την Ρωσία, ενώ η Βουλγαρία παρά τις καλές τις σχέσεις με την Ρωσία είναι προσανατολισμένη περισσότερο προς την ΕΕ, και διψάει για ενεργειακά projects, είτε αυτά είναι Ρωσικά είτε όχι.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ και το Ιράν συζητά με την Ουκρανία για συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου. Βλέπε “Ukraine and iran develop gas cooperation”, Μάρτιος 2016.

Οι Ιρανοί προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στους Ρώσους, ώστε να μην παίρνουν οι Ρώσοι στην Συρία θέσεις που δεν συμφέρουν το Ιράν, πχ κλείνοντας συμφωνίες με τους Σαουδάραβες για τον Άσαντ, ή επιτρέποντας στους Ισραηλινούς να χτυπάνε τα φορτία των Ιρανών που κατευθύνονται προς την Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο.

Επίσης η κίνηση των Τούρκων δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις Ρωσίας-Γερμανίας, γιατί οι Γερμανοί εισάγουν φυσικό αέριο από Ρωσία, Νορβηγία, Ολλανδία, και ένα μέρος αυτού του αερίου το εξάγουν. Επομένως αν μέρος του Ρωσικού αερίου που περνάει από την Γερμανία καταλήγει στην Ουκρανία μέσω της Τσεχίας και της Σλοβακίας, και από εκεί στην Τουρκία, θα υπάρχει και θέμα Ρωσίας-Γερμανίας, και προφανώς οι Ρώσοι θα απαιτήσουν να μην φτάνει Ρωσικό αέριο στην Ουκρανία μέσω του Nord Stream.

Άρθρα

Η Τουρκία δεν θα Αναγνωρίσει την Προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία
Erdoğan says Turkey will never recognize ‘illegitimate’ annexation of Crimea”,Μάρτιος 2016

Συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας στον Τομέα της Άμυνας
TurkeyUkraine Pledge 'Strategic' Defense Industry Cooperation”, Φεβρουάριος 2016

Συζητήσεις Ουκρανίας-Ιράν για συνεργασία στον Τομέα του Φυσικού Αερίου
Ukraine and iran develop gas cooperation”, Μάρτιος 2016


Η Τουρκία θα εξάγει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν στην Ουκρανία, και η Ουκρανία να εξάγει φυσικό αέριο από την Σλοβακία στην Τουρκία
“As relations with russia deteriorate, turkey and ukraine discuss gas”, Μάρτιος 2016
3η Παράγραφος
Additionally, the two sides agreed to evaluate gas export projects from Caspian to Europe, Ukraine's government press service said March 10. According to that release, Ukrainian and Turkish energy ministers Vladimir Demchishin and Berat Albayrak discussed ways to to deliver Caspian and Iranian gas to Ukraine as well as the possibility of allowing Turkey to access Ukraine's underground gas storage (UGS) projects.

Η Τουρκία θα αγοράζει φυσικό αέριο από την Ουκρανία
Turkey to purchase natural gas via Ukraine”, Μάρτιος 2016
Speaking to Russian news agency RIA Novosti, Igor Prokopiv, the president of the Ukrainian Public Joint Stock Company (PJSC) Ukrtransgaz, said: "Turkey and Bulgaria want to purchase natural gas from other European countries through Ukraine."
According to RIA Novosti, Igor Prokopiv suggested that Turkey and Bulgaria would use Ukraine as a transit country to purchase natural gas from some European countries.
Stating that negotiations in early April, Ukrtransgaz President Prokopiv said: "The discussion will be on a system in which the gas purchased from Europe will arrive in Turkey through Slovakia, following a route through Ukraine, Moldova, Romania and Bulgaria."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου