Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Τα Αίτια της Γαλλικής Επανάστασης (1789)

Stephen Walt (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ)

“Η βασική αιτία της Γαλλικής Επανάστασης (1789) ήταν η δημοσιονομική κατάρρευση της Γαλλίας, λόγω της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης που η Γαλλία παρείχε στις αποικίες των Άγγλων στην Βόρεια Αμερική, στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από την Αγγλία”. Από το βιβλίο “Revolution and War”, κεφάλαιο “The French Revolution”.

Να πω εγώ ότι την περίοδο 1775-1783 βρισκόταν σε εξέλιξη ο πόλεμος των Αμερικανών και των Άγγλων στην Βόρεια Αμερική, με τους Αμερικανούς να διεκδικούν την ανεξαρτησία τους από την Αγγλία, επειδή θεωρούσαν ότι ήταν πλέον αντισυνταγματικό το να πληρώνουν φόρους στην Αγγλία.

Οι Αμερικάνοι συμμάχησαν το 1778 με τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο τον δέκατο έκτο (Treaty of Alliance 1778), και η Γαλλία παρείχε στρατιωτική και οικονομική στήριξη στους εξεγερμένους Αμερικανούς, προκειμένου η Γαλλία να χτυπήσει τον μεγάλο της εχθρό, την Αγγλία, και να εκδικηθεί την ήττα της από την Αγγλία το 1764 (Seven Years War).

Ο πόλεμος στην Αμερική κούρασε την Αγγλία, το κοινοβούλιο της οποίας αποφάσισε τελικά το 1782 να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αμερική.

Η υποστήριξη λοιπόν της Γαλλίας στην Αμερικανική Επανάσταση θεωρείται ότι ήταν αυτή που διέλυσε δημοσιονομικά την Γαλλία, αναγκάζοντας τον Γάλλο βασιλιά να καταφύγει σε ακόμη μεγαλύτερη φορολόγηση, κάτι που εξαθλίωσε τους Γάλλους και τους οδήγησε στην Γαλλική επανάσταση του 1789.

Ένας από τους ήρωες της Γαλλικής Επανάστασης, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ένας αξιωματικός του Γαλλικού στρατού, αναδείχθηκε στον νέο δικτάτορα της Γαλλίας. Ο Μέγας Ναπολέων ήταν ο Χίτλερ του 18ου αιώνα, και όπως και ο Χίτλερ, έτσι και ο Ναπολέων έφτασε κοντά στο να κατακτήσει ολόκληρη την Ευρώπη.Όπως ο Μέγας Ναπολέων ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου του 1812 για να κατακτήσει την Ρωσία, έτσι και ο Χίτλερ ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου του 1941 για να κατακτήσει την Ρωσία. Και οι δύο δικτάτορες ξεκίνησαν Ιούνιο, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να προλάβουν τον βαρύ Ρωσικό χειμώνα, αλλά και οι δύο ηττήθηκαν.Και στις δύο περιπτώσεις, οι Ρώσοι συμμάχησαν αρχικά με τους δύο δικτάτορες εναντίον των Άγγλων, αλλά στην συνέχεια συμμάχησαν με τους Άγγλους εναντίον του Ναπολέοντα και του Χίτλερ.

Στην πρώτη περίπτωση ο Τσάρος Αλέξανδρος υπέγραψε με τον Ναπολέοντα την Συνθήκη του  Tilsit το 1807 (“Treaties of Tilsit”), αλλά επειδή ο Ναπολέοντας απαγόρευε στους Ρώσους να εισάγουν προϊόντα από την Αγγλία, που ήταν η μεγάλη βιομηχανική δύναμη της εποχής, οι Ρώσοι σταδιακά κουράστηκαν και έσπασαν την συμμαχία, προκαλώντας την εισβολή του Ναπολέοντα.

Στην δεύτερη περίπτωση, οι Ρώσοι κομμουνιστές συμμάχησαν με τους Γερμανούς Ναζί το 1939 (“MolotovRibbentrop Pact”), αλλά στον Χίτλερ δεν αρκούσε το πετρέλαιο που του έστελναν οι Ρώσοι κομμουνιστές, και το 1941 εισέβαλλε στην Ρωσία για να πάρει τον έλεγχο του πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, που εκείνη την εποχή ήταν μία κομμουνιστική αποικία.

Άρθρα


Treaty of Alliance (1778)”

“Seven Years' War”
“American Revolutionary War”

“Treaties of Tilsit”

“Molotov–Ribbentrop Pact”
https://en.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop_Pact

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου