Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

(Ερντογάν+Πούτιν) VS Μέρκελ

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τους Ρώσους ότι χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό για να ανατρέψουν την Μέρκελ. Βλέπε Guardian “Russia stoking refugee unrest in Germany to topple Angela Merkel”, Μάρτιος 2016.

Αρχικά αυτό ακούγεται περίεργο. Είναι λογικό οι Τούρκοι να χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό εναντίον των Γερμανών, και για να τιμωρήσουν τους Γερμανούς για τον Nord Stream 2, μέσα στον οποίο οι Ρώσοι και οι Γερμανοί έβαλαν και τους Γάλλους, τους Άγγλους τους Ολλανδούς και τους Αυστριακούς, αλλά και για να ζητήσουν χρήματα από την ΕΕ.Αλλά να θέλει ο Πούτιν να ανατρέψει την Μέρκλε ακούγεται κάπως περίεργο, αφού η Μέρκεκ δεν έχει φέρει αντίρρηση στους Γερμανο-Ρωσικούς αγωγούς. Το αντίθετο μάλιστα. Ο λόγος που ο Πούτιν όντως θα ήθελε να βγει από την μέση η Άγγελα Μέρκελ, είναι ότι η ενεργειακή συμμαχία Ρωσίας-Γερμανίας δεν αμφισβητείται από κανέναν Γερμανό πολιτικό.

Η Μέρκελ όμως συμφώνησε στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον των Ρώσων λόγω της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το μεταναστευτικό ανεβάζει τα ποσοστά των Γερμανών εθνικοσοσιαλιστών, που ζητάνε σύσφιξη των σχέσεων Γερμανίας-Ρωσίας, που εμμέσως σημαίνει απομάκρυνση της Γερμανίας από το ΝΑΤΟ. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί το παράδοξο να έχουν κοινά συμφέροντα οι Ρώσοι και οι Τούρκοι από τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή σκοτώνονται στην Συρία.


Russia stoking refugee unrest in Germany to topple Angela Merkel”, Μάρτιος 2016

“Changing pipelines, shifting strategies: Gas in south-eastern Europe, and the implications for Ukraine”, Ιούλιος 2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου