Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

Κύπρος VS Ισραήλ

Έχω γράψει πάρα πολλές φορές για την ενεργειακή και αμυντική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ, για την συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και για την κόντρα Ρωσίας-Τουρκίας στα ενεργειακά, για την κόντρα Τουρκίας-Ισραήλ στην Γάζα, και για την συνεργασία Ρωσίας-Ισραήλ εναντίον της Τουρκίας.

Θέλω να εστιάσω λίγο στα συμφέροντα Κύπρου-Ισραήλ, γιατί δεν ταυτίζονται παρόλο που βρίσκονται πάρα πολύ κοντά. Το βασικό κοινό συμφέρον των δύο χωρών είναι ότι έχουν τα κοιτάσματα τους στο ίδιο σχεδόν σημείο, και τα έχει αναλάβει η ίδια εταιρεία, η Αμερικανική Noble Energy, κάτι που καθιστά την εκμετάλλευση τους πολύ οικονομικότερη.

Χάρτης 1Υπάρχει επίσης η ελπίδα της κατασκευής ενός κοινού αγωγού φυσικού αερίου, προς έναν από τους τρεις παίκτες που μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες αερίου, αφού η Κύπρος και το Ισραήλ είναι χώρες πολύ μικρές. Οι παίκτες που μπορούν να απορροφήσουν τεράστιες ποσότητες αερίου είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος, κάθε μία από τις οποίες διαθέτει έναν πληθυσμός 80 εκατομμυρίων, και φυσικά η ΕΕ που διαθέτει έναν πληθυσμό 500 εκατομμυρίων. Είχε συζητηθεί και η κατασκευή ενός εργοστασίου LNG στην Κύπρο, ώστε το φυσικό αέριο να εξάγεται σε υγρή μορφή. Εκτός από το αέριο υπάρχει φυσικά και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών εναντίον της Τουρκίας.

Χάρτης 2Πριν συνεχίσω όμως με τα συμφέροντα Κύπρου και Ισραήλ, να θυμίσω ότι έλεγα πρόσφατα ότι η Ρωσία προμηθεύει την Τουρκία με 30 από τα 50 δσεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που η Τουρκία καταναλώνει ετησίως, και είχα ανεβάσει και ένα άρθρο της Al Monitor, που έγραφε ότι τα μεγάλα συμβόλαια της Ρωσίας με την Τουρκία λήγουν περίπου το 2020. Βλέπε Al Monitor.

“How the PKK is Entering Energy Wars”, Μάρτιος 2016
5η Παράγραφος
That timing would be perfect, as some of Turkey’s major gas contracts with Russia expire in 2020, including the Blue Stream deal for 16 billion cubic meters, and half of the western route contracts that cover 4 billion cubic meters. In short, if everything goes as planned, Ankara hopes to get rid of Putin’s noose in several years.
http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2016/03/turkey-israel-pkk-shadow-player-energy-wars.html

Το site της Gazprom αναφέρει ότι το συμβόλαιο του Blue Stream λήγει το 2022. Βλέπε Gazprom.

Blue Stream
History
On December 15, 1997 Russia and Turkey signed an intergovernmental agreement. Under the agreement Gazprom and Turkish Botas inked the contract stipulating that 365 billion cubic meters of gas should be supplied to Turkey via Blue Stream during 25 years.

Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν είναι το 2020 ή το 2022. Αυτό που μετράει είναι ότι η σημασία του φυσικού αερίου και η ζήτηση του ανεβαίνουν συνεχώς. Και αυτό που φυσικά έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι αν η Τουρκία βρει άλλες πηγές, είτε μέσω ενός αγωγού Κατάρ-Τουρκίας, είτε Βορείου Ιράκ-Τουρκίας, είτε Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας, είτε Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου-Τουρκίας, τότε όχι μόνο η Τουρκία θα έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Τουρκίας, αλλά ενδεχομένως και οι Ρωσικοί αγωγοί που μεταφέρουν αέριο στην Τουρκία από την Μαύρη Θάλασσα (Blue Stream) και από την Ουκρανία (Trans-Balkan) να μείνουν άδειοι.

Χάρτης 3Χάρτης 4Το άλλο θέμα είναι ότι η Τουρκία μπορεί να διοχετεύσει στην Ευρώπη το φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, και να πλήξει καίρια τα συμφέροντα της Ρωσίας, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές της στην Ευρώπη και την Τουρκία.

Υπάρχει λοιπόν αυτό το “παιχνίδι”, και αυτή η κούρσα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία, με την Τουρκία να προσπαθεί να βρει άλλες λύσεις, πριν λήξουν τα συμβόλαια της με την Gazprom, και την Ρωσία να προσπαθεί να μπλοκάρει την Τουρκία, είτε απειλώντας με την Αρμενία και το Ιράν το Αζερμπαϊτζάν, είτε χρησιμοποιώντας τους Κούρδους της Τουρκίας για να μπλοκάρει τους αγωγούς από το Βόρειο Ιράκ και το Ιράν, είτε μπλοκάροντας με τους Κούρδους της Συρίας τον αγωγό Κατάρ-Τουρκίας, είτε απειλώντας το Ισραήλ με την Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Τα έχω πει πολλές φορές αυτά να μην τα επαναλάβω.

Μπορεί να μας δημιουργείται η εντύπωση ότι η Ρωσία είναι ένας μεγάλος νταβατζής, και πράγματι έτσι είναι. Αλλά το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Τουρκία, το Ιράν και τους Άραβες. Έτσι κινούνται αυτές οι χώρες. Διεθνείς τρομοκράτες είναι. Άρα όσα λέω δεν είναι επιχειρήματα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ελληνική αριστερά για να υποστηρίξει την Τουρκία και το Κατάρ, ή για να υποστηρίξει κάποιος το Ιράν. Γιατί και αυτοί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με την Ρωσία κινούνται, και μάλιστα η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν τον ISIS, και το Ιράν έχει υποστηρίξει πάρα πολλές φορές την Αλ Κάιντα.

Αυτά όμως τα έχω πει πολλές φορές. Να συνεχίσω με την υπόθεση Κύπρου-Ισραήλ. Και την Κύπρο και το Ισραήλ τους συμφέρει να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα τους, και να κατασκευάσουν αγωγούς φυσικού αερίου. Και για το οικονομικό όφελος, αλλά και για να αναβαθμιστούν γεωπολιτικά. Υπάρχει όμως μία μεγάλη διαφορά, και αυτή η διαφορά είναι ότι ο νούμερο ένα κίνδυνος για την Κύπρο είναι η Τουρκία, ενώ ο νούμερο ένα κίνδυνος για το Ισραήλ είναι το Ιράν, και αυτό διαφοροποεί την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών. Αυτό σημαίνει ότι την Κύπρο την συμφέρει να κλείσει μία συμφωνία με τους Τούρκους για το Κυπριακό όσο υπάρχει η κόντρα Ρωσίας-Τουρκίας, και όσο οι Τούρκοι καίγονται για φυσικό αέριο. Γιατί για να κατασκευαστεί ο αγωγός Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας, η Κύπρος θα απαιτήσει να λυθεί το Κυπριακό, και θα πατήσει πάνω στην πίεση που θα αντιμετωπίζει η Τουρκία από την Ρωσία για να ζητήσει καλύτερους όρους.

Τους Ισραηλινούς αντιθέτως δεν τους συμφέρει να γίνει μία συμφωνία με την κόντρα Ρωσίας-Τουρκίας να βρίσκεται στο ζενίθ της, γιατί σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία θα υποστηρίξει μαζί με το Ιράν την Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Άρα τους Ισραηλινούς τους συμφέρει να γίνει μία συμφωνία με την Τουρκία στην οποία θα συμμετέχει και η Ρωσία. Οι Ισραηλινοί έχουν δώσει ήδη στην Gazrpom ποσοστά στο δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα τους, το Ταμάρ, και φιλοδοξούν να της δώσουν και μεγάλα ποσοστά στο μεγαλύτερο τους κοίτασμα, τον Leviathan, ώστε όπου και αν εξάγουν οι Ισραηλινοί να το κάνουν με τις ευλογίες των Ρώσων.

Επομένως, ενώ οι Κύπριοι βιάζονται για μία συμφωνία με την Τουρκία, οι Ισραηλινοί δεν έχουν κανένα συμφέρον προς το παρόν να προχωρήσουν. Και έλεγα ότι η πρόσφατη απόφαση του ανώτατου Ισραηλινού δικαστηρίου, η οποία εκδόθηκε πριν λίγες μέρες, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν προβλήματα στο συμβόλαιο της Noble Energy με το Ισραήλ για τον Leviathan, υποτίθεται ότι δυσαρέστησε τον Νετανιάχου, αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετεί την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ, γιατί ικανοποιεί την Ρωσία. Το φυσικό αέριο του Leviathan θα έβγαινε στην παραγωγή το 2019, και μετά από αυτήν την απόφαση πάει το λιγότερο έναν χρόνο πίσω. Βλέπε “Ισραήλ-Ρωσία-Leviathan”.

Για την απόφαση του Ισραηλινού δικαστηρίου βλέπε World Tribune.

Israel Court ruling seen as threat to U.S. energy firm”, Μάρτιος 2016
2η Παράγραφος
The ruling was a major setback for U.S.-based Noble Energy, which could delay the firm’s $6 billion natural gas project off the coast of Israel for as much as a year. The project was expected to start up in 2019.

Στο παιχνίδι υπάρχει και η Αίγυπτος φυσικά, αφού τον Αύγουστο του 2015 ανακαλύφθηκε εκεί το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, το κοίτασμα Zohr. Η Τουρκία και η Αίγυπτος βρίσκονται σε πόλεμο αυτή την στιγμή, αλλά το Zohr ίσως να μπορεί να κάνει την διαφορά, αν οι δύο χώρες συμφωνήσουν η Αίγυπτος να εξάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία. Ήδη οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι θα εξετάσουν την ομαλοποίηση των σχέσεων τους με την Αίγυπτο, αν οι Αιγύπτιοι χαλαρώσουν την στάση τους απέναντι στους Αιγύπτιους Ισλαμιστές. Βλέπε την φιλικά προσκείμενη στον Ερντογάν Daily Sabah.

“Normalization of relations between Turkey, Egypt possible if conditions fulfilled”, Δεκέμβριος 2015
3η Παράγραφος
Erdoğan gave a statement to the media in April while returning from a visit to Tehran and listed four conditions that need to be met before Turkey would be willing to normalize ties with Egypt. The first is the immediate release of Morsi, followed by an annulment of all capital sentences given to supporters of the Muslim Brotherhood, which have been handed out to thousands of political opponents of the coup regime and now face execution in Egypt. Third, Erdoğan said Egypt needed to release all political prisoners, nearly 18,000 people. Lastly, all bans on political parties must be lifted so that a normal democratic process may flourish.

Για τους Αιγυπτίους και τους Κύπριος ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η Τουρκία, ενώ για τους Ισραηλινούς και τους Σαουδάραβες ο μεγαλύτερος εχθρός είναι το Ιράν. Άρα στο ενεργειακό παιχνίδι με την Τουρκία οι Αιγύπτιοι, οι Κύπριοι και οι Ισραηλινοί αντιλαμβάνονται τον χρόνο με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Να πω επίσης ότι οι Αιγύπτιοι φιλοδοξούν το αέριο του Zohr να βγει στην παραγωγή το 2017. Βλέπε Reuters.
Egypt's giant Zohr gas field aims to start output in 2017”, Νοέμβριος 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου