Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Τουρκία VS Βέλγιο

Οι Τούρκοι λένε ότι τον περασμένο Ιούλιο έστειλαν από την Τουρκία πίσω στο Βέλγιο, μέσω Ολλανδίας, τον έναν από τους Βέλγους βομβιστές που ανατίναξαν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Οι Τούρκοι λένε ότι τον έστειλαν πίσω επειδή είχε παρτίδες με ακραίους Ισλαμιστές στην Τουρκία.

Οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί παραδέχονται ότι οι Τούρκοι έστειλαν στην Ολλανδία τον Bakraoui, αλλά έδωσαν στην δημοσιότητα το Τουρκικό έγγραφο του Ιουλίου που τον συνόδευε, το οποίο δεν αναφέρει σχέση του Bakraoui με τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι Τούρκοι λένε ότι αυτού του είδους οι ενημερώσεις γίνονται προφορικά και όχι εγγράφως, και ότι είχαν ενημερώσει τις Βελγικές και Ολλανδικές αρχές ότι ο Bakraoui είχε παρτίδες με ακραίους Ισλαμιστές στην Τουρκία.

Είναι σημαντική αυτή η λεπτομέρεια, γιατί όλοι λίγο ή πολύ κατηγορούμε την Τουρκία ότι σε κάποιο βαθμό, μικρό ή μεγάλο, παρέχει κάποια στήριξη στον ISIS της Συρίας και του Ιράκ. Είτε αγοράζοντας το πετρέλαιο του, είτε βοηθώντας τον να εξοπλιστεί. Υπάρχουν και αυτοί που συμπαθούν την Τουρκία και τον ISIS και κατηγορούν τας Βρυξέλλας βεβαίως, αλλά τέλος πάντων. Στας Ευρώπας νομίζω οι περισσότεροι είναι με τας Βρυξέλλας.

Το θέμα είναι ότι αν κάποιοι Ευρωπαίοι Μουσουλμάνοι κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στας Ευρώπας, και έχουν προηγουμένως περάσει από την Τουρκία, οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν από την Τουρκία τα ρέστα. Όχι ότι η Τουρκία θα έχει παραγγείλει τις βόμβες, αλλά επειδή παρέχει κάποια στήριξη στους Σουνίτες της Συρίας και του Ιράκ.

Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει αυτή η ιστοριούλα. Η Τουρκία λέει “μην τα φορτώνεται σε μένα γιατί εγώ τον έδιωξα από την Τουρκία τον Βέλγο τρομοκράτη και σας ενημέρωσα”, και οι Βέλγοι λένε ότι η Τουρκία δεν τους ενημέρωσε επαρκώς.

Δεν ξέρω αν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, γιατί αν δεν είχε συλληφθεί να κάνει κάτι παράνομο δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να του ασκηθεί ποινική δίωξη επειδή όταν ήταν στην Τουρκία έχει παρτίδες με ακραίους Ισλαμιστές. Φαντάζομαι οι Τούρκοι εννούν ότι οι Βέλγοι θα έπρεπε να τον παρακολουθούν. Αλλά απ’ότι έχω καταλάβει οι Βέλγοι δεν φημίζονται και τόσο πολύ για τις μυστικές τους υπηρεσίες. Δεν νομίζω να είχαν να φοβηθούν και τίποτα μέχρι πρόσφατα στας Βρυξέλλας. Τώρα όμως θα τα πιάσουμε εμείς τας Βρυξέλλας, μαζί με τον Ερντογάν και τον ISIS, και θα τα κάνουμε του αλατιού.

Belgium admits mishandling Turkish terror warnings”, Μάρτιος 2016
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/65c89c22-f1cb-11e5-aff5-19b4e253664a.html?ftcamp=crm/email//nbe/WorldNews/product#axzz448duMPHh

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου