Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Νταβούτουγλου VS Κούρδοι

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι οι Κούρδοι συνεργάζονται σήμερα με τους Ρώσους, όπως έκαναν και οι Αρμένιοι το 1900. Κακά τα ψέματα έχει δίκιο σε αυτό που λέει ο Νταβούτογλου, αλλά το θέμα είναι το γιατί το είπε αυτό? Το American Interest το εκλαμβάνει ως απειλή, και δεν νομίζω ότι μπορεί να εκληφθεί και κάπως διαφορετικά. Είναι μία έμμεση απειλή προς τους Κούρδους.

Στις αρχές του 20ου αιώνα όντως οι Αρμένιοι συνεργάζονταν με τους Ρώσους κατά των Οθωμανών, και κατά την διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου (1915) οι Οθωμανοί έκαναν την γενοκτονία των Αρμενίων. Άρα θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ο Νταβούτογλου υπονοεί ότι αν ξεσπάσει ένας παγκόσμιος πόλεμος οι Τούρκοι θα μπορούσαν να κάνουν και την γενοκτονία των Κούρδων 100 χρόνια μετά την γενοκτονία των Αρμενίων.

Στον πρώτο χάρτη βλέπετε την περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπου παραδοσιακά ζούσαν Αρμένιοι, και στον δεύτερο χάρτη βλέπετε το Κουρδιστάν. Και οι δύο αυτές περιοχές βρίσκονται ανάμεσα στην Τουρκία, την Κασπία Θάλασσα και την Μέση Ανατολή, και είναι στρατηγικής σημασίας για τους Δρόμους του Μεταξιού.

Χάρτης 1Χάρτης 2


Δυστυχώς στο θέμα των Αρμενίων και των Κούρδων, παρά την αγριότητα που έχουν επιδείξει οι Τούρκοι εναντίον και των δύο, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι οι Τούρκοι είχαν και κάποιο δίκιο. Με την έννοια ότι όντως οι Αρμένιοι συνεργάζονταν με τους Ρώσους, και τους Δυτικούς στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, και εξακολουθούν να συνεργάζονται με τους Ρώσους ακόμη και σήμερα. Και οι Κούρδοι της Τουρκίας συνεργάζονται σήμερα με τους Ρώσους εναντίον των Τούρκων. Εννοώ ότι οι Τούρκοι δεν τους έσφαξαν επειδή τους θεωρούσαν κατώτερους κλπ. Ήταν όντως εχθροί τους. Το ότι φυσικά η Τουρκία έχει κάποιο δίκιο δεν αναιρεί το γεγονός ότι την Ελλάδα την συμφέρει ένα ισχυρό Κουρδιστάν.

“Turkish PM: Kurds Collaborating with Russia Just as the Armenians Did”, Μάρτιος 2016
http://www.the-american-interest.com/2016/03/03/turkish-pm-kurds-collaborating-with-russia-just-as-the-armenians-did/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου