Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2016

Εγκρίθηκε από την ΕΕ η Συμφωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον TAP

Εγκρίθηκε από την ΕΕ η συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με την κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού TAP (Trans-Adriatic Pipeline). Ο αγωγός TAP θα αποτελέσει το Ευρωπαϊκό πόδι του Southern Energy Corridor. Το Ασιατικό πόδι του Southern Energy Corridor είναι οι αγωγοί ΤΑΝΑP (Trans-Anatolian Pipeline), και South Caucasus Pipeline. Βλέπε χάρτη.

Χάρτης 1 Southern Energy CorridorΟ Southern Energy Corridor θα μειώσει την εξάρτηση της ΕΕ από το Ρωσικό φυσικό αέριο, και αποτελεί βασική γεωπολιτική φιλοδοξία της Τουρκίας και της ΕΕ, και έχει την στήριξη των ΗΠΑ. 


Η βιωσιμότητα του Southern Energy Corridor απειλείται από τους Ρωσο-Γερμανικούς αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, και γι’αυτό υπάρχει η κόντρα ΗΠΑ-Γερμανίας, και πολύ περισσότερο Τουρκίας-Γερμανίας, με τους Τούρκους να στέλνουν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες στην Γερμανία μαζί με τον Τσίπρα, και τους Γερμανούς να υπόσχονται δισεκατομμύρια στους Τούρκους ως αντάλλαγμα.

Η κοινοπραξία TAP θα επενδύσει στον αγωγό ΤΑΡ 5.6 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 2.3 θα επενδυθούν στην Ελλάδα. Ο TAP θα μεταφέρει αρχικά στην Ιταλία 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, καλύπτοντας το 1/6 των εισαγωγών της σε φυσικό αέριο. Σταδιακά η δυνατότητα μεταφοράς του αγωγού θα αυξηθεί στα 20 δις κυβικά μέτρα. Αν βέβαια περάσει φυσικό αέριο από το PKK στην Τουρκία. Μιλάμε θεωρητικά πάντα για τα σχέδια. Το ποιοι αγωγοί θα κατασκευαστούν και από που θα περάσει αέριο θα τα αποφασίσει σε μεγάλο βαθμό ο πόλεμος και οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως πχ αυτή για την κατάπαυση του πυρός στην Συρία.

Χάρτης 2 Trans-Adriatic Pipeline (TAP)


Χάρτης 3 Κουρδιστάν


Η άποψη μου είναι ότι είναι καλό να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία, και σε αντάλλαγμα να βοηθήσουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ τους Ρώσους να πουλήσουν φυσικό αέριο στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα στον Ειρηνικό, μία προσπάθεια που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ώστε να αντισταθμίσει η Ρωσία την απώλεια των εσόδων που θα έχει στην Ευρώπη. Στην πράξη βέβαια όλα αυτά δεν είναι τόσο απλά όπως τα γράφω εγώ στο Facebook, αλλά λέω εγώ τώρα. Λέει ο καθένας την μαλακία του να πω κι εγώ την δική μου.

Χάρτης 4 Πιθανός αγωγός Ρωσίας-Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας


Για τα σχέδια Ρωσίας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας για κατασκευή αγωγού βλέπε “Ρωσία VS Βόρεια Κορέα”.

Ο αγωγός TAP, και όχι το αέριο που θα μεταφέρει, ανήκει κατά 20% στην κρατική Αζέρικη SOCAR, κατά 20% στην Ιταλική Snam, στην οποία συμμετέχει με μεγάλα ποσοστά η Ιταλική ΕΝΙ, κατά 20% στην Αγγλο-Ολλανδική BP, κατά 19% στην Βελγική Fluxys, στην οποία συμμετέχει το Γαλλικό δημόσιο, κατά 16% στην Ισπανική Enagas, στην οποία συμμετέχει το Ισπανικό δημόσιο, και κατά 5% στην κρατική Ελβετική Axpo. Βλέπε “Commission approves agreement between Greece and TAP allowing new gas pipeline to enter Europe”, Μάρτιος 2016

14η Παράγραφος
Trans Adriatic Pipeline AG is a joint venture company registered in Switzerland. Its shareholders are BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) and Axpo (5%).

Να πω ότι άλλες εταιρείες έχουν αναλάβει τον TAP, άλλες τον ΤΑΝΑP, άλλες τον South Caucasus, και άλλες την παραγωγή φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν.


Άρθρο

“Commission approves agreement between Greece and TAP allowing new gas pipeline to enter Europe”, Μάρτιος 2016
4η Παράγραφος
The Trans Adriatic Pipeline is the European leg of the Southern Gas Corridor, which aims to connect the EU market to new gas sources. With an initial capacity of 10 billion cubic metres of gas per year, the pipeline will transport gas from the Shah Deniz II field in Azerbaijan to the EU market as of 2020. The Trans Adriatic Pipeline will run from the Greek border via Albania to Italy, under the Adriatic Sea. The builder and operator of the pipeline is Trans Adriatic Pipeline AG (TAP), a joint venture of several energy companies. TAP will invest €5.6 billion over five years in the project, of which €2.3 billion in Greece.
14η Παράγραφος
Trans Adriatic Pipeline AG is a joint venture company registered in Switzerland. Its shareholders are BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) and Axpo (5%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου