Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016

Ισραήλ-Leviathan

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι υπάρχουν προβλήματα στην συμφωνία του Ισραήλ με την Αμερικανική εταιρεία Noble Energy, για το μεγαλύτερο κοίτασμα του Ισραήλ τον Leviathan. Αυτή η απόφαση θα καθυστετήσει το λιγότερο για έναν χρόνο την εκμετάλλευση του Leviathan, και προκαλεί οργή στην Αμερικανική εταιρεία.

Υποτίθεται ότι ο Νετανιάχου είναι δυσαρεστημένος με αυτήν την απόφαση. Εμένα η απορία μου είναι που θα πουλήσουν οι Ισραηλινοί αυτό το αέριο?Ή στην Τουρκία, ή στην Αίγυπτο, ή στην Ευρώπη πρέπει να το πουλήσουν. Η επιλογή της Ευρώπης φέρνει το Ισραήλ κόντρα στην Ρωσία και απέναντι στην Τουρκία. Η επιλογή της Αιγύπτου είναι καλή για το Ισράηλ, γιατί η Ρωσία δεν πουλάει στην Αφρική αέριο, αλλά οι Αιγύπτιοι βρήκαν πρόσφατα ένα τεράστιο κοίτασμα.

Μένει λοιπόν η Τουρκία για μακροπρόθεσμες μεγάλες εξαγωγές, αφού η αγορά του Ισραήλ είναι πολύ μικρή. Πως όμως θα συμφωνήσουν οι Ισραηλινοί με τους Τούρκους, χωρίς την συγκατάθεση των Ρώσων, την στιγμή που οι Ρώσοι σκοτώνονται με τους Τούρκους? Οι Ισραηλινοί ελπίζουν να τα βρούνε οι Τούρκοι με τους Ρώσους, να δώσουν στον Leviathan μεγάλα ποσοστά στους Ρώσους, και να πουλάνε μαζί με τους Ρώσους αέριο στην Τουρκία.

Εμένα σαν βολική μου φαίνεται η απόφαση του δικαστηρίου για την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ. Μπορεί να μην συμφέρει το Ισραήλ οικονομικά, αλλά εφόσον οι Ισραηλινοί χρειάζονται τους Ρώσους στον Λίβανο και την Συρία, νομίζω ότι είναι η Ρωσία και όχι ο Leviathan η προτεραιότητα του Ισραήλ.

Γιατί ακόμη και να τα έχουν βρει οι Ισραηλινοί με τους Ρώσους στο θέμα των ποσοστών που θα πάρει η Ρωσία, τι θα γίνει όταν αρχίσει το αέριο να βγαίνει το 2019, αν οι Τούρκοι σκοτώνονται ακόμα με τους Ρώσους?
Όλα αυτά βέβαια που λέω είναι εικασίες, αλλά δεν νομίζω να είναι η πραγματικότητα και πάρα πολύ μακριά.


Israel Court ruling seen as threat to U.S. energy firm”, Μάρτιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου