Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

Joe Biden - Benjamin Netanyahu

Κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ενημέρωσε τον Νετανιάχου ότι ο Ερντογάν είναι πρόθυμος να έρθει σε μία συμφωνία με το Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν. Ο Biden είπε επίσης ότι η Τουρκία και το Ισραήλ θα πρέπει να συνεργαστούν στον τομέα του φυσικού αερίου. Ο Νετανιάχου απάντησε ότι οι Ισραηλινοί και οι Τούρκοι διπλωμάτες βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, αλλά το Ισραήλ έχει κάποιες κόκκινες γραμμές.Έχω την εντύπωση ότι η πιο κόκκινη γραμμή των Ισραηλινών είναι να μην δυσαρεστήσουν τους Ρώσους, και η πιο κόκκινη γραμμή του Ερντογάν είναι η ζημιά που θα προκαλέσει στην δημόσια εικόνα του  μία ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, αν η Τουρκία τα βρει με το Ιράν, με προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενδεχομένως ο Ερντογάν να μην έχει τόσο μεγάλη ανάγκη την ρητορική κατά του Ισραήλ.

Τους Ισραηλινούς όμως,  με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων, δεν τους συμφέρει να τα βρούνε με τους Τούρκους και να τα χαλάσουν με τους Ρώσους, γιατί τους Ιρανούς έχουν δίπλα τους (Χεζμπολάχ), και είναι η Ρωσία, και όχι η Τουρκία, που μπορεί να κρατάει ή να χαλαρώνει τα λουριά στους Ιρανούς και την Χεζμπολάχ. Επίσης οι ΗΠΑ έχουν μειώσει την παρουσία τους στην Μέση Ανατολή, ενώ οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει την δική τους πάρα πολύ.

Νομίζω ότι για να τα βρούνε οι Ισραηλινοί με τους Τούρκους θα έπρεπε να τα χαλάσουν οι ΗΠΑ με το Ιράν, και να εγγυηθούν οι ΗΠΑ ότι θα καθαρίσουν αν προκύψει πρόβλημα με το Ιράν και την Χεζμπολάχ. Με την πολιτική Ομπάμα που θέλει τις ΗΠΑ ουδέτερες στην Μέση Ανατολή δεν συμφέρει τους Ισραηλινούς να τα χαλάσουν με τους Ρώσους.

“Biden Tells Netanyahu: Turkey's Erdogan Eager to Reconcile With Israel as Soon as Possible”, Μάρτιος 2006

“Rivals Turkey and Iran seek to 'manage differences”, Μάρτιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου