Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

(F-16 VS F-15) και (Σαουδική Αραβία VS Τουρκία)

Πρόσφατα η Σαουδική Αραβία έστειλε στην Τουρκία αεροσκάφη τύπου F-15, ώστε να δημιουργηθεί μία Σουνιτική δύναμη που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ρωσίας και του Ιράν στην Συρία. Βλέπε International Business Times “Syria: Saudi Arabia deploys F-15 fighter jets to Turkey to tackle Isis”, Φεβρουάριος 2016.

Έτσι κι αλλιώς έχει μεγάλη σημασία το ότι η Σαουδική Αραβία έθεσε αεροσκάφη της υπό τουρκική διοίκηση, αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη μας ότι η Τουρκία δεν διαθέτει F-15 αλλά F-16. Οι μόνες χώρες στον κόσμο που διαθέτουν F-15 είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, και η Νότια Κορέα.

Το F-15 θεωρείται αεροσκάφος πιο εξειδικευμένο στις αερομαχίες (air to air), ενώ το F-16 θεωρείται πιο γενικής χρήσης μαχητικό (air to air και air to ground). Επίσης ένα F-16 κοστίζει περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα F-15 κοστίζει περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια. Βλέπε DiffenF-15 vs. F-16 Fighting Falcon”.Φαντάζομαι ότι μέχρι τώρα, λόγω των αντιπάλων που είχε να αντιμετωπίσει, η Τουρκία θεωρούσε ότι ένα πιο γενικής χρήσης αεροσκάφος την εξυπηρετούσε καλύτερα. Δεν ξέρω μήπως οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν την πώληση στην Τουρκία, αλλά δεν νομίζω. Πάντως με τα Ρωσικά αεροσκάφη να είναι παρκαρισμένα στην Συρία, είναι δεδομένο ότι η Τουρκία θα εκτίμησε ότι η Σαουδική Αραβία έθεσε υπό τουρκική διοίκηση μαχητικά F-15.

Να θυμίσω ότι από μία σοσιαλδημοκρατία Δυτικού τύπου, η Τουρκία από το 2003 μετατρέπεται σε μία Ισλαμική Δημοκρατία, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι μία Ισλαμική μοναρχία. Οι Ισλαμικές Δημοκρατίες είναι για τον Μουσουλμανικό κόσμο αυτό που οι κομμουνιστικές ή πολύ σκληρές σοσιαλιστικές χώρες είναι για τον Χριστιανικό κόσμο. Ισλαμικές Δημοκρατίες είναι το Ιράν, το Πακιστάν, το Σουδάν, και ο Ερντογάν είναι πλέον πολύ κοντά στο να μετατρέψει την Τουρκία σε μία Ισλαμική Δημοκρατία, αφού πλέον η δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ λειτουργούν για το κυβερνών κόμμα.

Οι Ισλαμικές μοναρχίες, παρόλο που όπως και οι Ισλαμικές Δημοκρατίες πιστεύουν ότι το Κοράνι πρέπει να είναι  το σύνταγμα της χώρας, έχουν βασιλιά. Τέτοιες χώρες είναι οι Αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Οι σοσιαλιστές Ισλαμιστές που είναι αντίπαλοι της Σαουδικής Αραβίας, πχ Τουρκία και Ιράν, υποστηρίζουν την Μουσουλμανική Αδελφότητα, που είναι ας πούμε η Ισλαμική έκδοση του κομμουνισμού. Μάλιστα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης η Ευρωπαική αριστερά στράφηκε προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα, λόγω της ιδεολογικής τους εγγύτητας, και αυτό το βλέπουμε σήμερα πολύ έντονα. Βλέπε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΔΕΜΟΣ, Jeremy Corbyn. Να θυμίσω ότι ο Κώστας Ζουράρης των ΑΝΕΛ, χρόνια στέλεχος του ΚΚΕ, μετά τις επιθέσεις των Τζιχαντιστών στην Γαλλία στήριξε τους Τζιχαντιστές και όχι την Γαλλία. Βλέπε https://www.youtube.com/watch?v=Nbm7VediG14


Ένα από τα μεγάλα αγκάθια στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας είναι η στήριξη της Τουρκίας στους Αιγύπτιους Ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (Μοχάμεντ Μόρσι), και η στήριξη της Σαουδικής Αραβίας στους κοσμικούς σοσιαλιστές της Αιγύπτου (Αμπντέλ Σίσι).

Να θυμίσω ότι το Ιράν ήταν βασικός υποστηρικτής στην προσπάθεια των Τούρκων Αδελφών Μουσουλμάνων να πάρουν την εξουσία στην Τουρκία, αφού οι Κεμαλικοί είχαν πολύ στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Και πράγματι οι Ιρανοί είχαν κάποιο δίκιο, γιατί με την άνοδο των Ισλαμιστών στην εξουσία, η συμμαχία Τουρκίας-Ισραήλ διαλύθηκε, και η συμμαχία Τουρκίας-ΗΠΑ δοκιμάστηκε. Οι Ισλαμιστές είναι σαν τους κομμουνιστές, και η άνοδος τους στην εξουσία κάνει την συνεργασία της χώρας τους με την Δύση πολύ δύσκολη. Όχι αδύνατη, αλλά πολύ δυσκολότερη.

Είδαμε όμως ότι παρά τα οφέλη για το Ιράν από την άνοδο των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Τουρκία, τα προβλήματα στις σχέσεις Ιράν-Τουρκίας εξακολούθησαν να υπάρχουν. Στην Συρία μάλιστα τα προβλήματα μπορεί να μην ήταν τόσο μεγάλα ανάμεσα στις δύο χώρες αν στην εξουσία είχαν παραμείνει οι Κεμαλικοί, γιατί οι Κεμαλικοί ενδιαφέρονταν περισσότεροι για την εσωτερική ασφάλεια της Τουρκίας, βλέπε Κουρδικό, και πολύ λιγότερο για την επιρροή της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική (νεο-Οθωμανισμός).

Η Τουρκία και το Ιράν μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Σαουδική Αραβία, ενώ το Ιράν υποστήριζε και τους Σιίτες της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την Αλ Κάιντα. Φαντάζομαι ότι όλη αυτή η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας προς την Τουρκία θα έχει και ως αντάλλαγμα να σταματήσει η Τουρκία να πιέζει την Σαουδική Αραβία μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά φαντάζομαι και να προστατεύσει την Σαουδική Αραβία από το Ιράν.Γιατί μπορεί η Σαουδική Αραβία να έχει F-15, αλλά η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του Μουσουλμανικού κόσμου, λόγω και της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, και της μέχρι πρόσφατα πολύ στενής της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αλλά και λόγω του μεγάλου πληθυσμού της. Η φαγωμάρα στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας των Σαούντ, και ο φόβος ότι ο ένας θα φάει τον άλλο, δεν έχουν επιτρέψει στην Σαουδική Αραβία να εκσυγχρονίσει τον στρατό της, αφού ο εκάστοτε Σαουδάραβας βασιλιάς προτιμά να βασίζεται στην προστασία των ΗΠΑ, παρά στις εσωτερικές δυνάμεις ασφαλείας, που θα μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιηθούν και εναντίον του από τους αντιπάλους του.

Οι Αμερικανοί μάλιστα αστειευόμενοι λένε για τους Σαουδάραβες ότι δεν κάνουν σέρβις στον στρατιωτικό εξοπλισμό τους. Τον χρησιμοποιούνε για όσο διάστημα παραμένει λειτουργικός και τον πετάνε.

Επίσης, οι Αμερικανοί έθεταν περιορισμούς στα εξοπλιστικά προγράμματα των Σαουδαράβων, γιατί υπήρχε ο φόβος ότι οι Σαουδάραβες θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα εναντίον των Ισραηλινών. Κάτι που ανέτρεψε ο Ομπάμα. Ο Ομπάμα βελτίωσε τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, και ως αντάλλαγμα υπέγραψε με τους Άραβες του Κόλπου εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμύριων δολαρίων, ώστε οι Άραβες να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά το Ιράν.

Οι Σαουδάραβες εξαγριώθηκαν με τις ΗΠΑ, οι οποίες αρχικά ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσέιν (Τζορτζ Μπους), και έφεραν στην εξουσία του Ιράκ τους Σιίτες, ανοίγοντας τον δρόμο στο Ιράν, και στην συνέχεια ο Ομπάμα στήριξε την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, και ζήτησε να παραιτηθεί ο κοσμικός σοσιαλιστής Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος ήταν για δεκαετίές στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, και δεν είχε δημιουργήσει και ποτέ πρόβλημα στο Ισραήλ. Το χειρότερο φυσικά για τους Σαουδάραβες ήταν η συμφωνία του Ομπάμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κάτι που αναμένεται να απογειώσει διπλωματικά και οικονομικά το Ιράν.

Οι Ισραηλινοί εξαγριώθηκαν με τον Ομπάμα όσο και οι Σαουδάραβες, πρώτον γιατί στήριξε την Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο, δεύτερον και κυριότερο επειδή έκλεισε την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, και τρίτον επειδή συμφώνησε να πουλήσει στους Άραβες πολύ προηγμένα οπλικά συστήματα, θέτοντας σε κίνδυνο την ποιοτική υπεροχή που οι ΗΠΑ φρόντιζαν να έχουν πάντα οι Ισραηλινοί έναντι των Αράβων συμμάχων των ΗΠΑ.  Syria: Saudi Arabia deploys F-15 fighter jets to Turkey to tackle Isis”, Φεβρουάριος 2016

“List of McDonnell Douglas F-15 Eagle operators”

“F-15 vs. F-16 Fighting Falcon”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου