Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Οι Κόκκινες Γραμμές και οι Κόκκινες Κιλότες

Ο ΑΔΜΗΕ, Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, είναι μία θυγατρική της ΔΕΗ, και έχει τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο του Capital, οι Ευρωπαίοι λένε ότι για να κλείσει η αξιολόγηση ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να περάσει σε χέρια ιδιωτών, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία και ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας και να μειωθεί το ποσοστό της ΔΕΗ στην αγορά. Αυτό το επιβάλλει η αντιμονοπωλιακή νομοθεσίας της ΕΕ.

Παραδόξως, σε αυτό το θέμα η όποια Ελληνική κυβέρνηση μπορεί αν θέλει να έχει κόκκινες γραμμές. Αν δεν θέλεις για παράδειγμα την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ, μπορείς πολύ εύκολα να φύγεις από την ΕΕ, και να έχεις μόνο ΔΕΗ ή μόνο ΔΕΠΑ.

Ενώ αντιθέτως στο θέμα των συντάξεων δεν μπορείς στην πραγματικότητα να έχεις κόκκινες γραμμές, γιατί αν είχαμε φύγει από την ΕΕ και το ευρώ δεν θα υπήρχαν καθόλου συντάξεις. Με δελτίο θα περιμέναμε για τρόφιμα. Οι Ευρωπαίοι μας δίνουν κάποια ποσά για τις συντάξεις, και από κει και πέρα μας ζητάνε να βρούμε τα υπόλοιπα χρήματα μόνοι μας.

Το ρεζουμέ είναι ότι υπάρχουν θέματα στα οποία η όποια Ελληνική κυβέρνηση μπορεί αν θέλει όντως να έχει κόκκινες γραμμές πχ ΑΔΜΗΕ, και υπάρχουν θέματα που δεν μπορείς να έχεις κόκκινες γραμμές. Το πρόβλημα είναι ότι οι κνίτες των ΜΜΕ μας παρουσιάζουν ως κόκκινες γραμμές πράγματα που στην πραγματικότητα είναι κόκκινες κιλότες, με την έννοια ότι αν τηρήσεις αυτό που έχεις θέσει ως κόκκινη γραμμή, θα βρεθείς σε πολύ δυσχερέστερη θέση από αυτήν που θα βρισκόσουν αν δεν είχες τηρήσει την κόκκινη γραμμή. Αυτό βέβαια δεν αφορά τον διαπραγματευτή αλλά τον ψηφοφόρο του.

Στα χρόνια της χρεοκοπίας οι κνίτες των ΜΜΕ δεν μας παρουσιάζουν ποτέ τις πραγματικές κόκκινες γραμμές των κυβερνήσεων μας, πχ ενέργεια, τράπεζες, ανεξάρτητες δικαστικές και φορολογικές αρχές, τρόπος λειτουργίας των ΜΜΕ κτλ, ενώ μας παρουσιάζουν ως κόκκινες γραμμές πολλές κόκκινες κιλότες πχ συντάξεις. Αυτό είναι παράδοξο, γιατί οι κόκκινες γραμμές είναι το αντίθετο από τις κόκκινες κιλότες. Οι κόκκινες γραμμές αποσκοπούν στο να κρατήσουν δύο μέρη σε απόσταση, ενώ οι κόκκινες κιλότες αποσκοπούν στο να φέρουν δύο μέρη κοντά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου